آکاربوز با کنترل قند خون بالا از آسیب کلیه، نابینایی، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام ها و مشکلات عملکرد جنسی جلوگیری می کند. کنترل صحیح دیابت همچنین ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را کاهش دهد. آکاربوز در روده ها روند تجزیه و جذب کربوهیدرات ها را از غذاهایی که می خورید کند می کند. این اثر به کاهش قند خون شما بعد از غذا کمک می کند.
اشکال دارویی آکاربوز Acarbose
- قرص گلوکوبای ۱۰۰ میلی گرم
- قرص گلوکوبای ۵۰ میلی گرم
- قرص آکاربوز-آریا ۱۰۰ میلی گرم
- قرص آکاربوز-آریا ۵۰ میلی گرم
- قرص آکاربوز امین ۱۰۰ میلی گرم
- قرص اکاربوز امین ۵۰ میلی گرم
- قرص اکاربکس ۵۰ میلی گرم
- قرص آکاربکس ۱۰۰ میلی گرم
- قرص اکاربوز تهران شیمی ۱۰۰ میلی گرم
- قرص آکاربوز تهران شیمی ۵۰ میلی گرم
- قرص شفا-آکاربوز ۱۰۰ میلی گرم
- قرص شفا-اکاربوز ۵۰ میلی گرم
- GLUCOBAY Tablet 100 mg
- GLUCOBAY Tablet 50 mg
- ACARBOSE-ARYA 100MG TAB
- ACARBOSE-ARYA 50MG TAB
- ACARBOSE AMIN 100MG TAB
- ACARBOSE AMIN 50MG TAB
- ACARBEX 50MG TAB
- ACARBEX 100MG TAB
- ACARBOSE TEHRANCHEMIE 100MG TAB
- ACARBOSE TEHRAN CHEMIE 50MG TAB
- SHAFA-ACARBOSE 100MG TAB
روش مصرف آکاربوز
- این دارو باید طبق دستور پزشک با اولین لقمه غذا از طریق دهان مصرف شود. مقدار مصرف آکاربوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان تعیین می شود. برای کاهش خطر عوارض جانبی ، ممکن است پزشک شما را راهنمایی کند که این دارو را با دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز خود را افزایش دهید. دستورات پزشک خود را با دقت دنبال کنید.
- دوز تجویز شده را افزایش ندهید و از این دارو فقط به اندازه همان زمانی که پزشک توصیه کرده استفاده کنید. قبل از انجام کلیه اعمال جراحی( دندانپزشکی و غیر دندانپزشکی) لیست تمام داروها و مکمل های مصرفی (گیاهی و غیر گیاهی) را در اختیار پزشکتان قرار دهید.
- این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. به یاد داشته باشید که هر روز در ساعات مشخصی از آن استفاده کنید.اگر وضعیت شما بهتر نشد یا بدتر شد (قند خون شما بیش از حد بالا یا پایین است) به پزشک خود اطلاع دهید.
- قند خون خود را به طور منظم طبق دستور پزشک چک کنید. نتایج را پیگیری کنید و آنها را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. اگردر این اندازه گیری قند خون شما بیش از حد بالا یا پایین است ، به پزشک خود اطلاع دهید. دوز/درمان شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
- هر دارو به موازات اثر درمانی خود دارای عوارض جانبی نیز هست. عوارض جانبی معمولا برای همه افراد و به اشکال یکسان اتفاق نمی افتد اما آگاهی یافتن از این عوارض جز شروط اصلی مصرف هر دارو است.
مکانیسم اثر آکاربوز
- برخلاف سولفونیل اوره ها، آکاربوز موجب افزایش ترشح انسولین نمی شود.
- اثر کاهش قند خون آکاربوز نتیجه مهار رقابتی و برگشت پذیر آلفا-آمیلاز پانکراسی و آنزیم های آلفا-گلیکوزید هیدرولاز روده ای متصل به غشاء می باشد.
- در بیماران دیابتی، نتیجه این مهار آنزیم، به تاخیر انداختن جذب گلوکز و کاهش قند خون پس از صرف غذا است.
فارماکودینامیک آکاربوز
- آکاربوز یک الیگوساکارید پیچیده است که به طور رقابتی توانایی آنزیم های آلفا گلوکوزیداز را در تجزیه کربوهیدرات های تجزیه شده به مونوساکاریدهای قابل جذب مهار می کند، باعث کاهش جذب کربوهیدرات و سطح انسولین بعد از غذا می شود.
- آکاربوز برای داشتن اثر درمانی خود به مصرف همزمان کربوهیدرات ها نیاز دارد و به همین ترتیب باید با اولین لقمه وعده غذایی سه بار در روز مصرف شود.
- با توجه به مکانیسم عملکرد آن، آکاربوز به صورت جداگانه خطر کمی در کاهش قند خون ایجاد می کند - اما این خطر هنگامی که از آکاربوز همراه با سایر درمان های ضد دیابت (به عنوان مثال سولفونیل اوره ها، انسولین) استفاده می شود، بارزتر می شود.
- بیمارانی که علاوه بر سایر داروهای ضد دیابت بر روی آکاربوز نگهداری می شوند، باید از علائم و خطرات افت قند خون و نحوه درمان دوره های افت قند خون آگاه باشند.
- پس از صرف غذا می شود.
- با کاهش گلوکز پلاسما متعاقباً سطح هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت ملیتوس نوع 2 کاهش می یابد.