راسبوریکاز برای استفاده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (و همتایان اروپایی) برای پیشگیری و درمان سندرم لیز تومور (TLS) در افرادی که شیمی درمانی برای سرطان های خونی مانند لوسمی ها و لنفوم ها دریافت می کنند، تایید شده است.
برای درمان سطوح خونی بالای اوریک اسید از منابع دیگر در حال بررسی است. به عنوان مثال، برای هایپراوریسمی در نقرس، در سایر شرایط روماتولوژیک، و در رابدومیولیز با نارسایی کلیه استفاده شده است
میزان مصرف راسبوریکاز
یش از انتخاب یک دارو ، باید نکات مثبت و منفی ان ارزیابی شوند و خود و پزشکتان میتوانید در این خصوص تصمیم بگیرید .به منظور انتخاب این دارو ، به موارد زیر توجه کنید :
- آلرژی و حساسیت: در صورتی که قبلا به دارویی الرژی داشتیه اید ،حتما به پزشکتان اطلاع دهید .اگر به هر ماده غذایی و یا نگه دارنده و یا حیوانات حساسیت دارید حتما پیش از مصرف دارو با پزشک خود مشورت نمایید .برای دارو هایی که با تجویز پزشک مصرف نمیشوند ,حتما برچسب دارو را مطالعه نمایید .
- اطفال : مطالعات انجام شده نشان میدهند که این دارو عوارضی برای کودکان نداشته و مصرف آن برای اطفال با محدودیتی روبرو نیست .
- سالمندان : مطالعات انجام شده نشان میدهند که این دارو عوارضی برای سالمندان نداشته و مصرف آن برای این گروه سنی با محدودیتی روبرو نیست .
یک پرستار و یا یک پزشک حرفه ای این دارو را در بیمارستان یا مرکز درمانی سرطان به شما خواهد داد .دارو با استفاده از سوزن و در یکی از رگها تزریق می شود .تزریق این دارو باید به آرامی صورت گیرد بنابراین سوزن باید به مدت 30 دقیقه در محل خود باقی بماند .
مکانیسم اثر راسبوریکاز
راسبوریکاز اکسیداسیون اوریک اسید به متابولیت های غیرفعال و محلول(آلانتوئین) را کاتالیز می کند. داروهایی که برای درمان لوسمی لنفوئید، لنفوم غیرهوجکین و لوسمی میلوژنوس حاد استفاده می شود اغلب منجر به تجمع سمی سرمی متابولیت های پورینی(اوریک اسید) می شوند.تزریق راسبوریکاز موجب کاهش میزان اسید اوریک و کاهش اثر سمی شیمی درمانی القا کننده لیز تومور می شود.
هشدارها در مورد راسبوریکاز
- ممکن است موجب واکنش های حساسیتی شدید نظیر آنافیلاکسی شود.در صورت بروز واکنش های حساسیتی باید فورا و برای همیشه تجویز آن قطع شود .
- تجویز در بیماران با نقص G6PD موجب همولیز شدید می شود.در صورت بروز همولیز تجویز داروی راسبوریکاز باید قطع شود.بیمارانی که احتمال ابتلا به نقص G6PD در آنها بالاست (نژاد مدیترانه ای یا آفریقایی) قبل از تجویز ارزیابی شوند.
- در صورت بروز مت هموگلوبینمی باید فورا و برای همیشه تجویز آن قطع شود.
- راسبوریکاز موجب تجزیه آنزیمی اوریک اسید در نمونه خونی در دمای اتاق می شود و سطح اسید اوریک پایین گزارش خواهد شد.برای ارزیابی درست، نمونه خونی باید در لوله های از قبل سرد شده حاوی ضدانعقاد هپارین جمع آوری شود و فورا به ظرف آب یخ منتقل شود و نمونه تا چهار ساعت بعد آزمایش شود.
عوارض تزریق راسبوریکیز
ممکن است به دنبال تجویز دارو علائم و حالت هایی مانند تورم لب ها یا دهان، مشکل بلع، تنگی نفس، احساس سنگینی قفسه ی سینه، راش ها و ضایعات پوستی، کهیر(این علائم می توانند ناشی از واکنش های آلرژیک و حساسیت به دارو باشند)، سردرد شدید، عوارض و ناراحتی های گوارشی مداوم (تهوع، استفراغ، دردهای شکمی)، تورم دست ها و پاها ایجاد شوند.