کلستیرامین به کاهش کلسترول در خون کمک می کند. کلسترول بالا موجب افزایش خطر بیماری قلبی و آترواسکلروزیس (انسداد شریان ها) می گردد. کلستیرامین در کاهش سطح بالای کلسترول خون ، به ویژه لیپوپروتئین های با چگالی پایین (LDL) (کلسترول بد) نقش دارد. پودر کلستیرامین هم چنین در درمان خارشی که توسط انسداد مجاری صفراوی در کیسه صفرا ایجاد شده، استفاده می شود.
مقدار و روش مصرف داروی کلستیرامین
- قبل از شروع درمان با داروی کلستیرامین (Colestyramine) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی کلستیرامین از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
- پزشک ممکن است بسته به علائم شما، دوز دارویتان را به تدریج افزایش دهد.
- دوره درمان با داروی کلستیرامین معمولاً طولانی مدت است، لذا این دارو را به طور منظم مصرف کنید مگر آنکه پزشک دستور دیگری بدهد.
- قبل از مصرف، بهتر است داروی کلستیرامین را با مایعات (آب، شیر، سوپ رقیق، آب میوه) مخلوط کنید. به این ترتیب که دارو را به مایع افزوده، ۱ الی ۲ دقیقه صبر کنید و پس از همزدن، مصرف کنید.
مکانیسم اثر داروی کلستیرامین
کلستیرامین باعث اتصال به صفرا در دستگاه گوارش و ممانعت از بازجذب آن می شود. کلستیرامین یک رزین تعویض آنیونی قوی می باشد، به این معنی که قادر به تعویض آنیون های کلراید خود با اسید های صفراوی آنیونی در دستگاه گوارش و اتصال قوی آن ها در داخل ماتریکس رزینی می باشد . گروه عاملی رزین تعویض آنیونی، یک گروه آمونیوم چهارتایی متصل به یک کوپلیمر استیرن- دیوینیل بنزن خنثی می باشد.
فارماکودینامیک داروی کلستیرامین
کلسترول احتمالا مهم ترین پیش ساز اسید های صفراوی می باشد. در طی فرایند هضم طبیعی، اسید های صفراوی به داخل روده ترشح می شوند. بخش اعظم اسید های صفراوی از مسیر روده جذب شده و توسط چرخه ی روده ای- کبدی به کبد باز می گردد. فقط بخش کوچکی از اسید های صفراوی در سرم نرمال یافت می شوند.
کلستیرامین اسیدهای صفراوی روده را به خود جذب کرده و با آن ها ترکیب می شود و یک کمپلکس نامحلول تشکیل می دهد که توسط مدفوع دفع می شود. این امر موجب حذف بخشی از اسید های صفراوی از چرخه ی روده ای-کبدی توسط ممانعت از جذبشان می گردد.
فارماکوکینتیک داروی کلستیرامین
- جذب : در تجویز به صورت خوراکی، از دستگاه گوارش جذب نمی شود.
- متابولیسم : اسید های صفراوی
- مسیر حذف : به صورت کمپلکس نامحلول با اسیدهای صفراوی توسط مدفوع دفع می گردد .
- نیمه عمر : ۶ دقیقه
موارد احتیاطی در مصرف داروی ضد چربی کلستیرامین
- پیش از مصرف پودر کلستیرامین (Colestyramine) در صورت داشتن هرگونه حساسیت دارویی، به پزشک یا داروساز اطلاع دهید و وی را از سابقه پزشکی خود بخصوص از نظر ابتلا به یبوست، هموروئید و مشکلات کلیوی آگاه سازید.
- بعضی از نمونه های این دارو حاوی مقادیری از شکر یا آسپارتام می باشند. درصورتی که مبتلا به دیابت یا فنیل کتونوری هستید یا به هرعلتی در مصرف این مواد محدودیت دارید، لازم است پیش از مصرف در این مورد با پزشک یا داروساز صحبت کنید.
- به دلیل اینکه کلستیرامین می تواند فرایند جذب برخی از مواد از جمله فولیک اسید و ویتامین های محلول در چربی ( A,D,E,K) را مختل کند، ممکن است پزشک برای شما مکمل های تغذیه ای تجویز نماید.
- سالمندان نسبت به برخی عوارض مثل یبوست حساس تر هستند. لذا به مراقبت و احتیاط بیشتری نیاز دارند.
- قبل از انجام عمل جراحی و حضور در دندانپزشکی، در مورد تمام داروهای مصرفی (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کنید.
- برای نظارت بر تاثیر دارو یا بررسی عوارض جانبی، باید به طور دوره ای تست های آزمایشگاهی ( از قبیل سنجش سطح کلسترول، تری گلیسیرید و ویتامین ها) انجام شود.
- دارو را به دور از رطوبت و نور، در دمای تعیین شده (توسط داروساز یا در بروشور محصول) نگهداری کنید.