داروی لابتالول با هدف درمان پرفشاری خون متوسط تا شدید، فرم تزریقی در درمان پرفشاری خون شدید، پرفشاری خون در کودکان، کنترل پراکلامپسی، پرفشاری خون در بارداری و همینطور پرفشاری خون ناشی از سکته حاد ایسکمیک مورد مصرف قرار می گیرد. این دارو جذب بالایی داشته و متابولیسم آن عمدتا کبدی می باشد و نیمه عمر آن در حدود ۶ تا ۸ ساعته زمان رسیدن به اوج پلاسمایی ۱ تا ۲ ساعت است و دفع دارو از راه ادرار نیز می باشد.
مقدار و روش مصرف داروی لابتالول
- بروشور لابتالول (Labetalol) را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی لابتالول از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز فرم خوراکی داروی لابتالول، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کرده و چنانچه نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید. هیچ گاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- این دارو را به طور منظم و در ساعات مشخصی از روز مصرف نمایید.
- در ابتدا ممکن است پزشک درمان را با داروی لابتالول با دوز کم شروع کرده و به تدریج آن را افزایش دهد.
- ممکن است چندین هفته طول بکشد تا اثربخشی کامل این دارو اتفاق بیفتد.
- از قطع خودسرانه و ناگهانی داروی لابتالول بپرهیزید حتی اگر مدتی پس از مصرف دارو، وضعیتتان بهتر شده و احساس خوبی دارید. بیشتر افراد مبتلا به فشار خون احساس بیماری نمی کنند.
- اگر مدتی پس از مصرف داروی لابتالول وضعیتتان بهبود نیافت و یا حتی بدتر شد (فشار خونتان همچنان بالاست یا افزایش می یابد) به پزشک مراجعه نمایید.
- داروی لابتالول را می توانید همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید، اما این دارو را همیشه بر یک روال خاص (همیشه همراه با غذا یا بدون آن) مصرف نمایید.
- جهت کسب اطلاعات لازم در مورد فرم تزریقی داروی لابتالول با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.
مکانیسم اثر لابتالول
- داروی لابتالول هیدروکلراید ظاهرا به دلیل فعالیت مسدود کردن همزمان آلفا و بتا آدرنرژیک، افزایش رنین را مهار می کند و منجر به کاهش فشار خون سرخرگی سیستمیک و مقاومت عروق سیستمیک بدون کاهش قابل توجه در نرخ استراحت قلب، برون ده قلبی، و یا حجم ضربه نیز می شود.
- لابتالول یک مسددانتخابی گیرنده آلفا-1-آدرنرژیک و غیر انتخابی گیرنده بتا- آدرنرژیک می باشد که در درمان زیادی فشار خون استفاده می شود.
فارماکوکینتیک لابتالول
- لابتالولبه صورت کامل (100%) ازدستگاه گوارشجذب می گردد و پس از مصرف خوراکی طی 1 یا 2 ساعت به حداکثر غلظت پلاسمایی خود می رسد.
- فراهمی زیستی مطلق لابتالول با غذا افزایش می یابد.
- لابتالول حدود 50% به پروتئینهای پلاسما متصل می گردد.
- متابولیسم لابتالول عمدتا کبدی است.
- لابتالول تحت متابولیسم عبور اول کبدی قابل توجه قرار می گیرد.
- متابولیت های لابتالول در پلاسما موجود می باشندو از طریق ادرار و مدفوع دفع می گردند.
- نیمه عمر لابتالول 6-8 ساعت می باشد.
عوارض جانبی لابتالول
هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر، ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید. عوارض لابتالول عبارت است از:
- CNS: گیجی، خستگی، سردرد
- GI: تهوع، استفراغ، سوء هاضمه
- CV: ادم، افت فشار خون
- Derm: بثورات جلدی، خارش سر
- GU: نارسایی در انزال، عدم نعوظ
- Respiratory: احتقان بینی، تنگی نفس
- Liver: افزایش ترانس آمینازهای سرم