سوتالول داروی مسدد گیرنده بتا آدرنرژیک غیر اختصاصی است که بر روی قلب و گردش خون اثر می گذارد. سوتالول در درمان آریتمی بطنی استفاده می شود. سوتالول همچنین در بیماران دارای تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی نیز استفاده می شود.
مقدار و روش مصرف داروی سوتالول
- قبل از شروع درمان با داروی سوتالول (Sotalol) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی سوتالول از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
- برای کاهش خطر عوارض جانبی، ممکن است پزشک درمان با داروی سوتالول را در بیمارستان برای شما شروع کرده تا بتواند شرایطتان را زیر نظر داشته باشد.
- در ابتدا ممکن است پزشک درمان را با دوز کم داروی سوتالول شروع کرده و به تدریج دوز شما را افزایش دهد.
- مصرف داروی سوتالول را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. با قطع ناگهانی این دارو ممکن است برخی شرایط بدتر شود. لذا پزشک برای جلوگیری از آنها، ممکن است مصرف این دارو را به تدریج و حداقل طی ۳ روز تا ۲ هفته قطع نماید. در طول این مدت باید از فعالیت های شدید پرهیز نمایید.
- این دارو را به طور منظم و در ساعات مشخصی از روز مصرف نمایید.
- اگر وضعیت شما بهبود نیافت و یا حتی بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
- اگر از فرم مایع سوتالول استفاده می کنید، دوز تجویزی را با استفاده از ابزارهای مخصوص اندازه گیری (مانند قاشق اندازه گیری دارو) اندازه گرفته و مصرف نمایید. از قاشق های خانگی برای مصرف دارو استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز صحیح را دریافت نکنید.
- برند تجویز شده داروی سوتالول را بدون مشورت با پزشک تغییر ندهید.
مکانیسم اثر داروی سوتالول
- داروی سوتالول با بلوک گیرنده سمپاتیک نوع بتا در سلولهای قلبی موجب کاهش تعداد ضربان قلب، کاهش سرعت هدایت امواج در گره AV و افزایش زمان تحریک ناپذیری سلولهای قلبی میشود.
- سوتالول بلوک کننده غیراختصاصی گیرنده های سمپاتیک نوع بتا یک و بتا دو است. سوتالول یک مخلوط راسمیک از d و l سوتالول می باشد. هر دو ایزومر اثر ضد آریتمی مشابه دارند.
فارماکودینامیک داروی سوتالول
داروی سوتالول داروی ضد آریتمی می باشد. سوتالول در گروه مسددهای گیرنده بتا آدرنرژیک قرار می گیرد زیرا اصلی ترین عمل سوتالول انسداد گیرنده های بتاآدرنرژیک در قلب می باشد.همچنین سوتالول کانالهای داخلی یون پتاسیم قلب را مهار میکند . رپلاریزاسیون را طولانی کرده و در نتیجه فاصله QT را طولانی می کند و ضربان سینوسی قلب، و هدایت گره AV را کاهش می دهد و تحریک ناپذیری گره AV را افزایش می دهد و برون ده قلبی و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش می دهد. با توجه به این پتانسیل عمل قلبی سوتالول در گروه ضد آریتمی هم قرار می گیرد.
فارماکوکینتیک داروی سوتالول
- در موارد سالم فراهمی زیستی خوراکی داروی سوتالول 90 تا 100% می باشد. پس از مصرف خوراکی ، سوتالول به پروتئین های پلاسما متصل نشده و متابولیزه هم نمی شود.
- غلظت پلاسمایی ثابت داروی سوتالول در عرض 2 تا 3 روز بدست می آید.
- دفع سوتالول عمدتا بشکل تغییر نیافته از طریق کلیه صورت می پذیرد.
اقدامات احتیاطی در مورد داروی سوتالول
کنترل و معاینه مرتب بیماردرطول درمان و استفاده ازاین دارو برای اطمینان ازعملکرد آن و تغییردرمیزان مصرف درصورت لزوم برای کاهش عوارض جانبی حائز اهمیت است. ممکن است پس ازمصرف این دارو احساس سرگیجه، ضعف، تپش سریع قلب و یا اریتمی کنید. اگرسابقه ریتم قلب طولانی درخانواده دارید به پزشک اطلاع بدهید. اگرمتوجه هرگونه تغییری درریتم قلب خود شدید به پزشک معالجتان اطلاع دهید.
مصرف سوتالول می تواند خواب آلودگی، مشکلات فکری، مشکل درکنترل حرکات بدن، یا مشکلات دربینایی بوجود بیاورد. هنگام مصرف این دارو برای انجام کارهایی مانند رانندگی، استفاده ازماشین آلات و یا کارهای دقیق دیگربا پزشک معالج خود مشورت کنید. مصرف دارو را بدون اطلاع پزشک و بطورناگهانی قطع نکنید. پزشک ممکن است دارو را بطورتدریجی کاهش داده و سپس قطع کند.سوتالول ممکن است دربرخی افراد موجب بروزنارسایی قلبی بشود. درصورت مشاهده موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- درد درقفسه سینه
- احساس ناراحتی
- گشاد شدن عروق گردن
- خستگی شدید، تنفس نامنظم
- اریتمی قلبی
- ورم صورت یا دست و پا
- افزایش وزن
این دارو ممکن است باعث افزایش قند خون بشود. هیپوگلیسمی (کاهش قند خون) ممکن است باعث شود برخی از علائم و نشانه های این بیماری مانند ضربان تند قلب نادیده گرفته شوند.
کسانی که به دیابت مبتلا هستند، ممکن است درجواب آزمایش خون یا ادرارتغییراتی ببینند. این دارو ممکن است منجر به واکنشهای شدید مانند آنافلیکسی بشود که می تواند به مرگ منجرشود. دراینصورت بلافاصله به مرکزاورژانس پزشکی مراجعه کنید. درصورت بروز مشکلاتی مانند بثورات جلدی، خارش، کهیر، گرفتگی صدا، مشکلات تنفسی، مشکل دربلع، تورم دستها، صورت یا دهان بلافاصله با پزشک معالج خود تماس بگیرید.درصورت مصرف داروهای دیگرشامل مکمل های گیاهی، یا داروهای بدون نسخه و ویتامینها مراتب را به اطلاع پزشک خود برسانید.