این دارو در درمان فاز حاد حملات سردرد میگرنی بکار می رود. این دارو نبایستی به عنوان درمان پیشگیرانه بکار رود.
نحوه مصرف آلموتریپتان
- ممکن است پزشک شما مصرف دوز اول دارو را در کلینیک یا بیمارستان تجویز کند تا بتواند عوارض جانبی جدی را به سرعت درمان کرد.دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی برچسب دارو یا تجویز پزشک مصرف کنید. از مصرف این دارو برای مدت طولانی تر و یا مقدار کمتر یا بیشتر از تجویز پزشک خودداری کنید.به محض شروع سردرد، دارو را مصرف کنید.
- اگر یک قرص استفاده کردید و سردرد شما ابتدا بهبود پیدا کرد و سپس عود پیدا کرد، قرص دوم را ۲ ساعت بعد از قرص اول مصرف کنید. از مصرف بیش از دو قرص در ۲۴ ساعت پرهیز کنید. اگر علائم شما بهبود نیافت قبل از مصرف قرص های بیشتر به پرشک خود اطلاع دهید.اگر علائم سردرد شما به هیچ وجه بعد از مصرف اولین دوز دارو بهبود نیافت به پزشک خود اطلاع دهید.
- هیچ وقت دارو را با دوز بیشتر از تجویز پزشک مصرف نکنید. اوردوز با دارو های سردرد میگرنی می تواند باعث بدتر شدن سردرد شوداگر بیش از ۴ حمله سردرد در یک ماه داشتید با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مصرف طولانی مدت دارو، عملکرد قلب شما نیاز به چک شدن با ECG دارد تا مشخص شود آیا همچنان مصرف دارو برای شما بی خطر است یا خیر.دارو را در دما اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید.
پیش از مصرف آلموتریپتان
اگر نسبت به آلموتریپتان حساسیت دارید یا دچار موارد زیر هستید، نباید از آلموتریپتان استفاده کنید:
- افزایش فشار خون شدید یا کنترل نشده
- مشکلات قلبی در گذشته یا حال
- سابقه بیماری عروق کرونری ، آنژین (دردقفسه سینه) ، حمله قلبی ، یا حمله خفیف
- اختلالات عروقی یا مشکل در گردش خون که باعث کاهش خونرسانی به بدن شود
- سردردی که با سردرد میگرنی معمول شما متفاوت هست
جهت اطمینان از اینکه آلموتریپتان برای شما خطری ندارد ، در صورت مشاهده موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید :
- حساسیت به سولفانامید ها
- بیماری کلیوی
- بیماری کبدی
- فشار خون بالا ، اختلال در ریتم ضربان قلب
- عوامل خطر مربوط به بیماری عروق کرونری (مانند دیابت ، یائسگی ، دخانیات ، داشتن اضافه وزن ، فشار خون بالا یا کلسترول بالا ، سابقه بیماری قلبی در خانواده ، سن بالای 40 سال و مرد بودن)
مشخص نشده است که آلموتریپتان بر جنین تاثیر دارد یا نه. در زمان مصرف این دارو اگر باردار بودید یا برنامه ای برای اینکار داشتید ، پزشک خود را مطلع سازید.هنوز مشخص نیست که آیا آلموتریپتان وارد شیر مادر می شود و یا بر نوزاد تحت مراقبت آسیب می رساند یا نه.اگر فرزند شیرخوار دارید به پزشک خود این مسئله را بگویید. این دارو را در افراد زیر 12 سال استفاده نکنید.
مکانیسم اثر آلموتریپتان
آلموتریپتان با میل بالایی به گیرنده های 5-HT1B و 5-HT1Dانسانی متصل می شود و موجب انقباض عروق مغزی می شود.با تنگ کردن عروق مغزی در مغز انتقال سیگنال های درد به مغز و آزادسازی مواد طبیعی ایجاد کننده درد، تهوع و سایر علایم میگرن متوقف می شود. داروی آلموتریپتان از حمله میگرنی پیشگیری نمی کند.
فارماکودینامیک آلموتریپتان
آلموتریپتان آگونیست ساب تایپ گیرنده عروقی 5-هیدروکسی تریپتامین است(احتمالا عضوی از خانواده 5-HT1D) با تمایل ضعیف به گیرنده های 5-HT1A, 5-HT5A, و 5-HT7 و عدم تمایل یا فعالیت فارماکولوژیکی بر گیرنده های 5-HT2, 5-HT3 یا 5-HT4و گیرنده های آلفا 1، آلفا 2 یا بتا آدرنرژیک، دوپامین1، دوپامین 2، موسکارینی یا بنزودیازپینی است و موجب تسکین سردرد میگرنی می شود.
علاوه برایجاد انقباض عروقی، مطالعات حیوانی نشان داده است که داروی آلموتریپتان موجب فعال کردن گیرنده 5-HT1 بر پایانه های محیطی اعصاب سه قلو عصب دهنده به عروق خونی مغزی می شود که می تواند موجب اثر ضدمیگرنی شود.
فارماکوکینتیک آلموتریپتان
- نیمه عمر: 3-4 ساعت
- زمان رسیدن به حداکثر اثر پلاسمایی:1 -3 ساعت
- فراهمی زیستی:70 %
- اتصال به پروتئین:35%
- حجم توزیع:180-200 لیتر
- جذب: خوب
- متابولیسم: CYP3A4, CYP2D6
- دفع:75% ادرار
هشدار ها آلموتریپتان
- در بیماران با اختلال شدید عملکرد کبدی نبایستی تجویز گردد و در بیماران با اختلال عملکرد کبدی خفیف تا متوسط نیز بایستی با احتیاط تجویز شود.
- دوز آن بایستی در بیماران با اختلال عملکرد کلیوی شدید کاهش یابد.
- بیماران دچار افزایش حساسیت نسبت به سولفونامیدها، با این دارو نیز می توانند دچار واکنش مشابه شوند.
توصیه های دارویی آلموتریپتان
- قرص بايد به طور كامل بلعيده و از شكستن ، خرد كردن و جويدن آن خودداري شود.
- در صورت دراز كشيدن بيمار در یک اتاق تاريک و ساكت، تأثير دارو بيشتر خواهد شد.
- اگر با يك بار مصرف بهبودي حاصل نشد، از مصرف مقادير اضافي خودداري و بايد از داروهاي جايگزين استفاده شود. در صورت عود سردرد بعد از بهبودي اوليه مي توان مقادير اضافي تجويز نمود.