گلی پیزاید داروی ضد دیابت است که با کمک به پانکراس در تولید انسولین باعث کاهش قند خون می شود. گلی پیزاید همراه رژیم غذایی و ورزش برای کاهش قند خون در دیابت نوع ۲ استفاده می شود.این دارو برای درمان دیابت نوع ۱ کاربردی ندارد.
میزان مصرف گلی پیزاید
دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی برچسب دارو یا تجویز پزشک مصرف کنید. از مصرف این دارو برای مدت طولانی تر و یا مقدار کمتر یا بیشتر از تجویز پزشک خودداری کنید. ممکن است پزشک شما برای رسیدن به نتیجه بهتر دوز دارو شما را مکررا تغییر دهد.
- گلی پیزاید را ۳۰ دقیقه قبل از اولین وعده غذایی در روز مصرف کنید.
- تبلت آهسته رهش گلی پیزاید را با اولین وعده غذایی در روز مصرف کنید.
- تبلت آهسته رهش این دارو را له نکنید، نجوید، نشکید و آن را به طور کامل قورت دهید.
- قند خون شما باید اغلب در طی درمان چک شود. دیگر آزمایش های خون نیز مورد نیاز است.
- افت قند خون یا هیپوگلایسمی ممکن است برای هر فرد دارای دیابت رخ دهد. علائم افت قند خون عبارتند از سردرد، گرسنگی، تعریق، گیجی، تحریک پذیری، سرگیجه و لرز. برای درمان سریع افت قند همیشه یک منبع سریع الاثر قند همراه خود داشته باشید مانند آب میوه، آب نبات، کشمش یا نوشابه غیر رژیمی.
- حواستان به علائم افزایش قند خون باشد: افزایش تشنگی و حجم ادرار، گرسنگی، خشکی دهان، خواب آلودگی، خشکی پوست، تاری دید، کاهش وزن
- قند خون خود را در مواقع زیر به دقت چک کنید: استرس، مسافرت، بیماری، جراحی یا فوریت های پزشکی، ورزش شدید، مصرف مشروبات الکلی یا عدم مصرف یک وعده غذایی.
مکانیسم اثر گلی پیزاید
- سولفونیل اوره ها به گیرنده کانال پتاسیمی حساس به ATP در سطح سلول های پانکراس متصل می شوند و موجب کاهش جریان یون پتاسیم و در نتیجه دپلاریزاسیون غشا می شوند
- دپلاریزاسیون موجب نشت یون های کلسیم از کانال های کلسیمی حساس به ولتاژ می شود و افزایش غلظت یون کلسیم در سلول موجب ترشح انسولین می گردد.
فارماکودینامیک گلی پیزاید
- گلی پیزاید از سولفونیل اوره های نسل دوم است و همراه رژیم غذایی برای کاهش قند خون در بیماران دیابت نوع 2 استفاده می شود.
- گلی پیزاید با تحریک ترشح انسولین از سلول های بتا پانکراس موجب کاهش قندخون می گردد .
- گلی پیزاید بر مقدار انسولین ناشتا اثر ندارد اما در دراز مدت (حداقل شش ماه مصرف) بر مقدار انسولین بعد از غذا اثر می گذارد.
- بعضی از بیماران از همان ابتدای مصرف یا مدت ها پس از مصرف دیگر به داروهای سولفونیل اوره نظیر گلی پیزاید پاسخ نمی دهند.
فارماکوکینتیک گلی پیزاید
- جذب: کامل و سریع
- حجم توزیع: 11 لیتر
- اتصال به پروتئین: 98-99% و عمدتا به آلبومین متصل می شود.
- متابولیسم: کبدی
- متابولیت عمده گلی پیزاید حاصل هیدروکسیلاسیون آروماتیک بدون فعالیت کاهنده قند است.
- متابولیت مینور حاصل از %25 دوز مصرفی است که از مشتقات استیل آمینواتیل بنزین می باشد و یک دهم تا یک سوم داروی اصلی فعالیت کاهنده قند دارد.
- دفع: ادراری
- نیمه عمر: 2-5 ساعت
توجهات بیمار - خانواده در مورد گلی پیزاید
- در کنار دارودرمانی با گلی کلازید در دیابت، به رژیم غذایی و ورزش و کاهش وزن نیز توجه داشته باشید.
- گلی کلازید را مطابق دستور پزشک مصرف کنید.
- در اوایل برنامه درمانی از انجام فعالیت هایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند بپرهیزید.
- علائم هایپوگلایسمی را بشناسید و گزارش دهید.
- خستگی، گرسنگی شدید، تعریق زیاد، کرخ شدن دست و پاها از علایم پایین بودن قندخون است. در صورت بروز این علایم مواد قندی و خواکی بخورید و با پزشک تماس بگیرید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز گلی کلازید بلافاصله پس از به خاطر آوردن آن را مصرف کنید و از اضافه کردن دوز بعدی اجتناب نمایید.