قرص آماریل یا گلیم پراید یکی از داروهای ضد دیابت است. این دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مناسب بوده و برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ کاربردی ندارد. آماریل در دسته داروهای ضد دیابت قرار داشته و جز گروه سوفونیل اوره ها محسوب می شود. گاهی ممکن است پزشک این دارو را به تنهایی تجویز کرده و گاهی همراه با سایر داروهای دیابت از جمله انسولین تجویز می شود. برای بهبود قند خون باید در کنار مصرف این دارو به رژیم غذایی و ورزش هم اهمیت دهید. در غیر این صورت تنظیم قند خون به درستی انجام نمی شود.
موارد منع مصرف گلیم پراید
- حساسیت مفرط به این دارو
- پیش از استفاده از گلیمپراید برای اولین بار و نیز هر بار که دوباره مصرف آنرا تجدید میکنید راهنمای دارویی را بخوانید و از داروخانه مشاوره بگیرید. اگر ابهام یا سوالی دارید حتما از پزشک خود بپرسید. گلیمپراید یک داروی خوراکی ضد دیابت است که همراه با صبحانه و یا اولین وعده غذایی معمولا یک مرتبه در روز (بسته به نظر پزشک) مصرف میشود.
- دوز یا مقدار مصرف دارو بر اساس وضعیت بیماری شما و نیز پاسخ بدنتان تنظیم میشود برای کاستن از عوارض جانبی، پزشک ممکن است دارو را با مقدار یا دوز کم شروع کند و بر اساس شرایط آنرا افزایش دهد. از این رو لازم است به دستورات پزشک به دقت گوش دهید. همچنین حواستان باشد دارو ها را سر وقت و منظم مصرف کنید تا بیشترین اثر را داشته باشد. بخاطر داشته باشید که ساعت زیستی بدن ما نیاز به نظم دارد تا از دارو ها بیشترین بهره را ببرد.
تداخلات دارویی گلیمپراید
الانزاپین , انسولین , ایزونیازید , پنتوکسی فیلین , دیازوکساید , رانیتیدین , ریفامپین , سایمتیدین , فلوکونازول , کلاریترومایسین , کلونیدین , کلوزاپین , سیتاگلیپتین , تیروتروپین آلفا , پگ اینترفرون آلفا 2بی , گرپافلوکساسین , آمینولوولینیک اسید خوراکی , کاناگلیفلوزین , لوماکافتور / ایواکافتور , آمینولوولینیک اسید موضعی , اوریکما لانگیفولیا- تونگات الی , ورینوستات , کانابیدیول , آلکلومتازون , فلوران درنولید
عوارض جانبی قرص گلیمپراید
قرص گلیمپراید می تواند برخی عوارض را ایجاد کند. عوارض رایج این دارو شامل موارد زیر می شود. درصورتی که این عوارض بعد از چند هفته بهبود پیدا نکرد یا بدتر شد، حتما به پزشک اطلاع دهید.
- سردرد
- سرگیجه
- ضعف
- حالت تهوع
- افت قند خون.
این دارو می تواند باعث افت قند خون (هیپوگلیسمی) شود. اگر کالری کافی از غذا دریافت نکنید یا ورزش سنگین انجام دهید، احتمال بروز این عارضه بیشتر می شود. افت شدید قند خون خطرناک بوده و باید با علائم آن آشنا باشید. از جمله علائم افت شدید قند خون می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تعریق ناگهانی
- لرزش
- افزایش ضربان قلب
- گرسنگی
- تاری دید
- سرگیجه
- سوزن سوزن شدن دست و پا.
برخی عوارض جانبی قرص گلیمپراید جدی بوده و در صورت بروز این عوارض باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- زردی پوست و سفیدی چشم
- درد معده یا شکم
- ادرار تیره
- خستگی و ضعف غیرمعمول
- خونریزی و کبودی
- علائم عفونت مانند تب
- تغییرات خلقی و روانی
- افزایش وزن غیرعادی و ناگهانی
- تشنج.
واکنش آلرژیک جدی به این دارو نادر است. اما باید با علائم آلرژی آشنا باشید. در صورت بروز هر یک از علائم زیر باید به پزشک اطلاع دهید و مصرف دارو را قطع کنید.
- بثورات پوستی
- خارش
- تورم صورت، زبان و گلو
- سرگیجه شدید
- مشکل در تنفس.
هشدارها در مورد گلیمپراید
- گلی مپیراید و سایر سولفونیل اوره ها ممکن است باعث هایپوگلایسمی شوند.
- در بیمارانی که ریسک بیشتری برای این افت قند دارند (افراد مسن، بیماران دارای اختلالات کلیوی و بیمارانی که سایر داروهای کاهنده قند خون را مصرف می کنند) باید تنظیم دوز با دقت بیشتری صورت پذیرد و علایم هایپوگلایسمی به بیمار یادآوری شود.
- این دارو ممکن است باعث ایجاد واکنش های حساسیتی مانندآنافیلاکسی، آنژیو ادم و سندرم استیونس جانسون شود.
- در صورت ایجاد این مشکلات دارو بایستی قطع شده و اقدامات حمایتی انجام گردد.
- در بیماران با نقص G6PD ممکن است باعث آنمی همولیتیک شود.
- داروهای کاهنده قند خون خوراکی در مقایسه با رژیم غذایی به تنهایی یا رژیم غذایی همراه با انسولین، با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی در ارتباط هستند.