آویشن گیاهی کوهستانی و معطر از تیره نعناییان است که تنوع زیادی دارد. این گیاه دارای طبیعتی گرم و خشک بوده، از آن معمولاً به عنوان ادویه برای طعمدار کردن انواع غذاها استفاده میکنند. اما مصرف آویشن در بارداری با اما و اگرهایی همراه است.
یکی از ادویهجاتی که بسیار در مواد غذایی استفاده میشود، آویشن است که دارای خواص و فواید غذایی زیادی است. آویشن گیاهی کوهستانی از تیره گیاهان نعنا است. این گیاه دارای طبعی گرم و خشک است و از آن معمولاً به عنوان ادویه برای طعمدار کردن انواع غذاها استفاده میکنیم. در گذشته، از گیاه آویشن برای خوشبو کردن آب حمام هم استفاده میشد. امروزه آویشن به طور معمول به صورت دمنوش، جوشانده و پودر استفاده میشود. آویشن دارای تنوع و کاربردهای زیادی است، از جمله مواردی که دارای اهمیت است مصرف آویشن در بارداری است.
از خواص آویشن می توان به تقویت اعصاب، درمان افسردگی، خستگی و بیخوابی اشاره کرد، همچنین آویشن باعث کاهش فشارخون و چربی خون میشود. آویشن خاصیت ضد میکروبی، ضد قارچی، ضد انگلی، ضد التهاب، ضد احتقان، ضد زخمهای داخلی، ضد آلزایمر و قابض دارد.
سقط جنین، به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحلهای است که زندگی نوزاد در جریان است، از نظر علمی و از دیدپزشکی خاتمه یافتن بارداری به واسطه جراحی یا خارج کردن جنین یا رویان از رحم (پیش از آنکه قادر به ادامه حیات باشد) را سقط جنین میگویند. سقط جنین یا بصورت خود به خود رخ میدهد که به آن معمولاً سقط جنین غیر عمدی (ناخواسته) گفته میشود، یا میتواند عامدانه باشد.یکی از زمانهایی که به هیچ وجه نباید دارویی گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است.
یکی از اصول استفاده از خواص دارویی گیاهان برای بیماریهای مختلف این است که همه گیاهان دارویی کاملاً بیخطر نیستند و برای استفاده بیشتر و بهرهگیری از خواص دارویی آنها، باید ابتدا برخی از اطلاعات اساسی مانند خواص، ترکیب شیمیایی آن گیاه و عوارض جانبی مصرف آنها را بدانیم و بشناسیم .
به طور کلی اگرچه ترکیبات مۆثر داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی رقیقتر و در نتیجه اثرات جانبی آنها کمتر است، اما همچنان باید در استفاده از داروهای گیاهی با احتیاط عمل کرد، به ویژه در دوران بارداری که سلامت جنین ممکن است در خطر قرار بگیرد و از آن مهمتر برخی از گیاهان باعث سقط جنین میشوند.
استفاده از گیاه آویشن علیرغم خواص دارویی فراوان و گستردهای که دارد به دلیل خطر سقط جنین از مصرف آن در دوران بارداری باید اجتناب کرد، اما استفاده از عسل آویشن در بارداری بلامانع بوده، چرا که به دلیل تغییراتی که در بدن زنبور بر روی شهد گیاه انجام میشود، خطرات ایجاد شده از آن به حداقل میرسد و مصرف عسل آویشن در بارداری نه تنها مضر نبوده، بلکه استفاده از آن باعث میشود در این دوران نیز از خواص مفید این گیاه بهره برد. به طور کلی برای زنان باردار افراط در کلیه خوراکیها به ویژه گیاهان دارویی و دمنوشها ممنوع است و نباید هیچ غذایی را خارج از اندازه بخورد.
آنچه که مهم است آویشن به عنوان سقط کننده جنین در مادران باردار محسوب میشود، بنابراین زنان باردار باید از مصرف اویشن در بارداری خودداری کنند. ماده تیمول موجود در این گیاه کمی سمی است، لذا زیادهروی در مصرف و خوردن آویشن مضر خواهد بود.
مصرف این گیاه در دوران بارداری روشها و نکاتی دارد که حتما باید رعایت کرد تا از ضررها و عوارض مصرف آن جلوگیری کنید. از اینرو باید میزان مصرف آویشن را محدود کرد و همچنین نباید آویشن را با گیاهان و ادویهجات دیگر ترکیب کرد. علاوه بر این، نکات مهم دیگر این است که در دوران بارداری نباید از گیاهان دارویی مختلف در زمانهای مختلف استفاده کنید و باید مصرف آویشن را به تنهایی انجام داد که مشکلی در مصرف آن به وجود نیاید. همیشه باید مشورتها و دستور پزشک را در دوران بارداری دنبال و به آن عمل کرد و پیش از مشورت با پزشک از خوردن آویشن خودداری کنید.