روغن کتان چیست؟
خواص درمانی و تغذیه ای روغن کتان را نمی توان انکار کرد. باستان شناسی نشان می دهد که دانه های کتان اولین بار توسط Babylonians در اطراف 2000 B. C. E کاشته شده است. یونانی ها نشانه هایی از کاشت دانه کتان و استفاده از دانه های آن را در اشعارشان دارند. گفته می شود که پدر دارو، Hippocrates، دانه های کتان را برای بیماران خود برای درمان انواع مشکلات گوارشی تجویز کرده است.
در حالی که پارچه کتانی یکی از جاهایی است که بیشتر در معرض این ماده قرار دارید اما بازار غذا و رژیم غذایی در سراسر جهان علاقه زیادی به این ماده پیدا کرده اند. اجازه دهید نگاهی به بعضی از مزایای روغن دانه کتان برای سلامت بدن بیندازیم.
در میان روغن های گیاهی موجود در بازار، روغن دانه کتان دارای بالاترین میزان امگا ۳ است که برای بدن بسیار مهم است. در حالی که هر دو شکل کلسترول برای بدن ضروری هستند اما امگا ۳ به عنوان کلسترول”خوب” یا HDL نامیده می شود. اسید چرب امگا ۳ کمک می کند تا از شکل نامناسب کلسترول، به نام LDL، خلاص شوید. این موضوع بدین معنی است که نباید نگران تجمع پلاک ها در دیواره های شریان ها و رگ های خونی باشید. این موضوع باعث بهبود سلامت قلب و کاهش خطر توسعه سکته و سایر بیماری های قلبی می شود.
یکی از عناصر مهم دیگر روغن دانه کتان، محتوای آنتی اکسیدانی بالا در آن است. روغن دانه کتان غنی از استرول های گیاهی است که به عنوان فیتواسترول شناخته می شود. آنها به عنوان آنتی اکسیدان های بسیار قدرتمند عمل می کنند. این موضوع بدین معنی است که می توانند از آسیب های رادیکال های آزاد به سلول های سالم در بخش های مختلف بدن جلوگیری کنند و جلوی تبدیل شدن سلول های سالم به سلول های سرطانی را بگیرند. علاوه بر این، لیگنین ها در روغن دانه کتان تاثیر مستقیمی بر تعادل هورمون در بدن شما دارد. این موضوع به این معنی است که سرطان های مرتبط با هورمون در بدن کمتر از حد معمول در سیستم غدد درون ریز بدن اتفاق می افتد.
نقش روغن دانه کتان در احیاء و بازسازی سلول ها:
اسیدهای چرب اشباع نشده موجود در کتان، تأثیر بسیاری در شادابی و جوانی بافت های پوستی دارد. این اسیدها شامل امگا۳ است که نقش بسیار مهمی در حفظ انعطاف پذیری پوست دارد. فیتواسترول ها موجب استحکام پوست می شوند، التهابات پوستی را تسکین می دهند ( التهاب هایی که تعادل پوست را تضعیف کرده و برهم میزنند) و فرآیند بهبود را تقویت و تسریع می کنند.
و در نهایت ویتامینE که یک آنتی اکسیدان طبیعی به شمار می رود و همچون سدی در برابر رادیکال های آزاد است.
روغن دانه کتان با داشتن این ۳ نوع اسید چرب از سلول های اپیدرم یا همان سطح خارجی پوست محافظت می کند و عامل اصلی احیاء و بازسازی سلول ها و ترمیم پوست است. در سطح داخلی پوست یا دِرم، این اسیدها درست مثل یک بالشت عمل می کنند و از فیبروبلاست ها (سلول های اصلی بخش میانی پوست) در برابر فشارها و ضربات محافظت می کنند. با بالارفتن سن خشکی پوست تشدید می شود. اسیدهای ضروری موجود در روغن کتان از این خشکی نیز پیشگیری می کند.
روغن کتان حاوی ۷۰ درصد اسید های چرب غیراشباع است که ۳۰ تا ۴۰ درصد این مقدار را امگا۳ تشکیل می دهد. این عناصر مهم خواص ضدالتهابی دارند که در تسکین پوست های تحریک شده بسیار مؤثرند: از شدت لکه های قرمز سطح پوست می کاهند و احساس درد را کاهش می دهند. کتان با تقویت سد دفاعی پوست یا همان غشاء هیدرولیپیدیک، بر حفظ رطوبت پوست و افزایش مقاومت سطح خارجی پوست های حساس، تأثیر مثبت می گذارد.
روغن کتان همچنین به علت داشتن حجم بالای امگا۶، روند تولید سرامید ها را افزایش می دهد. سرامید ها مولکول هایی هستند که درست مثل سیمان از پوست محافظت می کنند. روغن کتان به کمک همین مولکول ها، آب را در اپیدرم یا همان سطح خارجی پوست حفظ میکند و به این ترتیب در لایههای مختلف پوست یک توازن آبی برقرار میسازد.
روغن کتان هم در رشد موها مؤثر است و هم در درخشش و شفافیت آن. اگر قصد رنگ کردن موهای خود را دارید، می توانید از این روغن در رنگ مورد نظر استفاده کنید چرا که سبب درخشش بیشتر موها میشود. پیش از شنا در دریا، حتماً از این روغن بر پوست خود بمالید و اگر در منطقهای که آب و هوای خشکی دارد، زندگی میکنید، استفاده از این روغن را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
بافت سبک و غیر چرب این روغن، آنرا برای موهای ظریف و نازک نیز مناسب کردهاست. علاوه بر این، این روغن در تسکین التهاب پوست کف سر نیز بسیارمؤثر است.