با شروع دوره نوجوانی،معمولا نوجوان از خانواده جدا می شود و وارد اجتماع می شود یکی از مهم ترین نشانه های اجتماعی شدن یافتن دوستان و هم چنین عضویت در گروه های دوستی است ولی در بعضی مواقع گروه ها و یا دوستانی که نوجوانان پیدا می کنند از نظر اخلاقی و رفتاری خوب نیستند.می دانیم که در دوران نوجوانی بیشترین تاثیر بر هر انسانی از گروه همسالان و دوستانش است و از نظر اخلاقی و رفتاری شبیه 5نفر پیرامون خود می شود.
شما به عنوان والدین باید از دوستان نوجوانتان آگاهی داشته باشید و آن ها را بشناسید اما اگر متوجه شدید که از نظر اخلاقی و رفتاری خوب نیستند چه کاری می توانید انجام دهید؟در این گونه مواقع بعضی از والدین به مقابله و یا تخریب آن دوست جلوی نوجوانشان می پردازند و با گفتن حرف های منفی سعی می کنند که آن دوست را از فرزندشان دور کنند ولی معمولا نتیجه عکس دارد و باعث دوری فرزندشان از خودشان می شوندپس اگر شما هم فکر می کنید که فرزندتان دوستان نابابی دارد و دوست دارید که بادور کردن فرزندتان از دوست نابابش باعث رشد او شوید با ما همراه باشید.
نظارت صحیح والدین برکیفیت ارتباطات فرزندان
خانواده و جامعه دو عرصه ای هستند که در آن نوجوانان و جوانان با تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ، مسیر رشد،تعالی،ترقی و احیانا سقوط خود را ترسیم می کنند.گروه های هم سن و سال نقش بسیار زیادی در تکوین شخصیتی جوانان دارد به طوریکه در چنین ارتباطاتی زمینه بسیاری از موفقیت ها برای نوجوانان و جوانان فراهم می شود و در برخی از موارد هم این ارتباطات سبب می شود بسیاری از جوانان به سمت انحرافات،ناهنجاری های اجتماعی کشیده شوند.والدین باید نظارت صحیح برکیفیت ارتباطات فرزندان خویش با دوستان خود داشته باشد زیرا هرگونه سستی و کم توجهی در این این کار موجب می شود نتایج بسیار مخربی برای فرزندان پیش آید .
پرهیز از تصمیم عجولانه برای دور کردن فرزندان از دوستان ناباب
برخی از والدین عجولانه،سریعا می خواهند که فرزندشان از ارتباط با دوستان خود دست بردارند و قطع ارتباط کنند که این نحوه رفتار،ضرورتا به نتایج مثبت و دلخواه منتهی نخواهد شد. برای قطع و مسدود کردن چنین ارتباطاتی باید والدین تدابیر و رفتارهای هوشمندانه بیاندیشند و در این راه صبر کنند و زمینه لازم را فراهم نمایند اما اگر خطری جدی فرزندان را در ارتباط با دوستان خود تهدید می کرد در این صورت تعجیل و اقدامات ضربتی والدین در قطع این ارتباطات ضرورت پیدا می کند .
ارتباط صمیمی و سازنده والدین با فرزندان
پدر مادر باید با نوجوان و جوان خود ارتباط صمیمی و سازنده داشته باشد تا از این طریق بتواند به نظارت کیفیت دوست یابی و گزینش حلقه اطرافیان فرزند خود بپردازد. ارتباطات صمیمی و عاطفی بین اعضای خانواده با نوجوانان و جوانان، سبب می شود فرزندان توصیه های دلسوزانه والدین را گوش دهند و این توصیه ها از سوی والدین اثرپذیری و نفوذ بیشتری داشته باشند تا نوجوان بتواند به موفقیت برسد.
قطع ارتباط فرزندان با دوستان ناباب با بهره گیری از شخص ثالث
بهره گیری از شخص ثالث موثرترین راهکار برای قطع ارتباط فرزندان با دوستان و آشنایان ناباب، است،به صورتی که این فرد با نزدیک تر شدن به فرد جوان یا نوجوان ، خطرات و آسیب های ارتباط با دوستان ناباب را به او گوشزد می کند.شخص ثالث باید فردی باشد که کلام او در جوان یا نوجوان تاثیر گذارد و حالت دفعی ایجاد نکند.
نحوه شناسایی دوستان ، نوجوان یا جوان
برقراری ارتباط و داشتن تعامل با فرزندان سبب می شود که بتوانیم نسبت به اطرافیان فرزندان خود شناخت به دست آوریم زیرا به صورت مستقیم نمی توانیم با توجه به شرایط خاص سنی نوجوانان و جوانان از آنان درخواست شناسایی داشته باشیم چرا که این تقاضا سبب می شود تا فرزند ،تصور کند والدین احترامی برای درک و تشخیص وی قائل نیست .ترتیب دادن رفت و آمدهای خانوادگی،میهمانی های کنترل شده در منزل و مشارکت در همنشینی با جوانان و نوجوانان و دوستان آنها سبب می شود که به شناخت درستی از دوستان فرزندان خود برسیم .
سپری کردن اوقات فرزندان با والدین
والدین باید طوری با فرزند خود ارتباط برقرار کنند که فرزندان از سپری کردن اوقات خویش با والدین ،احساس لذت و شادمانی کنند تا آنها تمایلی برای ارتباطات خارج از خانه احساس نکنند و دوست داشته باشند که اوقات خود را در کنار خانواده سپری نمایند.اما این بدین معنا نیست که روابط خارج از خانه نوجوانان و جوانان ببندیم یا مسدود کنیم زیرا در فرآیند اجتماعی پذیریِ جوانان و نوجوانان ، فقدان ارتباطات با دوستان و تعاملات خارج از منزل سبب می شود تبعات ناخوشایندی در رشد و تکوین شخصیتی جوانان پدید آید . پس بدانید که والدین نقش بسزایی در موفقیت آینده و سرنوشت فرزندِ جوانِ خانواده با داشتن روابط سالم و کنترل شده و دوستانه و تعامل مثبت و سازنده ایفا می کند.
عوامل مهم در پیدا کردن دوستان ناباب
غالب افرادی که به دام دوستان ناباب افتاده اند هیچگونه معیار و مبنایی برای دوست یابی نداشته اند.به طور کلی مهمترین عوامل پیدا کردن دوست ناباب:
- فقدان دور اندیشی و ناآگاهی
- گریز از رنج تنهایی
- خانواده متزلزل و طرد کننده
- فقدان الگوی مناسب
- نداشتن اعتقادات مذهبی
- نداشتن اعتماد به نفس
- کمبود امکانات رفاهی ، تفریحی و سرگرمی های سالم در خانواده
چند توصیه به خانواده ها
- با دوستان جدید فرزند خود دوست شوید و وانمودکنید که زندگی آنها برای شما جالب است. با ترتیب دادن مهمانی، تولد و... آنها را در خانه خود گردهم جمع کنید. این کار علاوه بر اینکه خیال شما را ازبـابـت فـرزنـدتان راحت می سازد، باعث می شودکه دوستان او را نیز بهتر و بیشتر بشناسید.
- بهترین راه برای محدود کردن زمانی که فرزندتان بادوستان نامطلوب می گذراند داشتن برنامه صحیح برای سرگرم کردن فرزندتان است.
- سعی کنید مادر و پدر دوستان فرزندتان را بشناسید. ملا قات شخصی بهتراست، اما اگراین کارمشکل است می توانید تلفنی با آنان ارتباط برقرارکنید.
- او را زیر نظر داشته باشید. وقتی فرزندتان با دوستان بد رفت و آمدمی کند حواستان کاملا به او باشد. مثلا اگر تغییررفتاری ، نمرات پایین، رفتار خشن ، حالت های غیرمعمول و... دارد بدانید که دوستان بد، تاثیر خود را روی او گذاشته اند شما باید هرکاری که می توانید انجام دهید تا ارتباط او با آنان قطع شود. اگرلا زم است از معلم هایش، مشاور مدرسه یا یک پزشک روانشناس کمک بگیرید.
- قوانین خود را برای فرزندتان بازگو کنید. برای جلوگیری از نفوذ همسالا ن بد در او، برای او قوانین مشخصی در نظر بگیرید و اطمینان حاصل کنید که به همه آنها واقف است. این قوانین را طوری ترتیب ندهیدکه درمخالفت مستقیم با دوستان باشد
- یادتان باشد که دوست و یار خوب، می تواند سعادت و خوشبختی دنیوی و اخروی انسان را تضمین کند و دوست بد، شقاوت و بدبختی ابدی را برای آدمی رقم می زند.