به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در خودروهایی که چرخ های عقب به عنوان چرخ های متحرک هستند، از دو اجزا انتقال دهنده برای انتقال قدرت از موتور و گیربکس به چرخ ها استفاده می شود. در خودروهایی که چرخ جلوی متحرک دارند، اکسل به صورت مستقیم به گیربکس متصل است. این در حالی است که در خودروهای دیفرانسیل عقب، دو دیفرانسیل و دو دیفرانسیل اتوماتیک این گونه نیست. متناسب با مدل خودرویی که خریداری کرده اید ممکن است دارای دو پولوس و یک دیفرانسیل و یا در خودروهای دو دیفرانسیل اتوماتیک دارای یک دیفرانسیل عقب و یک دیفرانسیل جلو باشد.
در این سیستم ها از پلوس ها برای انتقال قدرت از گیربکس به چرخ ها استفاده می شود و این در حالی است که با یکدیگر کاملا متفاوت بوده و تنها شباهت های کوچکی با هم دارند. هر دیفرانسیل دو کاسه نمد داشته و یک شفت کوتاه که به چرخ دنده درون دیفرانسیل و خروجی فلنج متصل شده است. کاسه نمد نیز به پلوس متصل می شود. هر کاسه نمد دارای یک واشر است تا با استفاده از آن از عدم نشتی روغن از دیفرانسیل و کاسه نمد اطمینان حاصل شود. با توجه به ساخت خودرو شما می توانید فقط دارای یک کاسه نمد در عقب و یا دو کاسه نمد باشید.
مشکلات ناشی از نشت روغن و خرابی و تعویض کاسه نمد
تعویض کاسه نمد و نشتی روغن در آن می تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند؛ مثلاً روغن می تواند روی اتصالات مختلف و در شیلنگ ها یا حتی بر روی سیم ها نفوذ کند و باعث به وجود آمدن جرقه های الکتریکی شود و سیستم برق خودرو را از کار بیندازد.
همچنین می تواند باعث تشکیل جرمی در ناحیه موتور و دیگر بخش ها شود که به آسانی قادر نخواهید بود که آن را از بین ببرید.
نشت روغن در قسمت هایی که حرارت فوق العاده بالایی دارند؛ می تواند منجر به نشت گازهای مضر شود و حتی در این موارد خطر آتش سوزی را چندین برابر افزایش دهد.
اگر مقدار سطح روغن در موتور خیلی پایین باشد؛ یاتاقان و میل لنگ دیگر به راحتی و روان کار نمی کنند و در نتیجه منجر به سایش قسمت های مختلف موتور و آسیب های جدی و جبران ناپذیر به خودرو خواهد شد.
البته عوامل زیادی می تواند سبب این نشتی ها باشد؛ اما مهمترین عامل معمولا ساییده و یا پاره شدن کاسه نمد می باشد.
چگونگی تعویض کاسه نمدِ خودرو
اگر شما موتوری با میل بادامک بالابر در اختیار داشته باشید؛ جایگزینی و تعویض کاسه نمدها به آسانی و سهولت و از طریق قسمت بالای موتور امکان پذیر خواهد بود؛ در غیر این صورت باید برای تعویض آن بسیاری از اجزاء موتور را باز کنید تا بتوانید به این قطعه دسترسی پیدا کنید.
برای تعویض کاسه نمدها و درآوردن کاسه نمدهای قدیمی، نیاز به استفاده از ابزار مخصوصی است و دسترسی به آنها در خودرو مشکل است.
برای این کار ابتدا باید قطعاتی مانند: گیربکس، کلاچ و فلایویل باز شوند و سپس محل نصب کاسه نمد و اطراف آن را به خوبی تمیز کنید و برای روان تر شدن آن هم می توانید به لبه داخلی کاسه نمد گریس بمالید.
کاسه نمد را روی میل لنگ قرار داده و با ابزار مخصوص آن را جا بیندازید و از صحیح بودن و درستی نصب آن مطمئن شوید.
وقتی اطمینان برایتان حاصل شد؛ می توانید پیچ های آن را ببندید و در جای خود آن را محکم کنید.
توجه کنید که از ضربه زدن به کاسه نمدها جداً اجتناب نمایید.
اما همانطور که گفتیم معمولا کاسه نمدها از جنس تفلون ساخته می شوند تا دیرتر دچار خرابی و خوردگی شوند؛ اما می توانند از جنس چرم یا سیلیکون، پلاستیک مقاوم و یا هر آلیاژی دیگری باشند که چون تحمل دما در هر کدام از این انواع متغیر است در جاهای مختلفی هم کاربرد داشته و استفاده خواهند شد.
اگر دمای تولیدی موتور خیلی زیاد و بالا باشد؛ از جنس سیلیکونی این قطعه استفاده می شود که مقاومت زیادی در مقابل حرارت و دمای بالا دارد؛ یا اگر بخواهد کاسه نمد مرتباً در معرض با آب قرار داشته باشد از نوعی استفاده می کنند که جنس فنرشان از استیل است؛ تا در مقابل آب دیر زنگ زده و عمر بیشتری داشته باشد و ما مجبور به تعویض کاسه نمد بصورت زود هنگام نباشیم.
موارد مهم در دسته بندی کاسه نمد عبارتند از:
کاسه نمدها را میتوان بر اساس این موارد هم تقسیم بندی کرد؛
- نوع موتور هایی که در آن مصرف می گردد
- جنس بکار رفته در کاسه نمد
- از نظر نوع سیال در ارتباط با کاسه نمد
- شرایط فیزیکی محل مصرف کاسه نمد