ایلام شهری است که بین حصاری از کوه ها و ارتفاعات جنگلی واقع شده و دارای آب و هوای معتدلی می باشد همچنین این شهر کوهستانی سرشار از دیدنی های طبیعی و بکر هست. اگر بخواهیم یکی از جاذبه های گردشگری در شهر ایلام را نام ببریم می توانیم به دریاچه دوقلو سیاه گاو اشاره نماییم. در اطراف این دریاچه دشت ها و کوه های بلندی واقع شده است که همراه با موسیقی پرندگان به همراه سمفونی ملایمی از نسیم باد تبدیل به یک جاذبه گردشگری مناسب به منظور گذراندن ایام تعطیلات و بدست آوردن آرامش شده است. اگر می خواهید بیشتر درباره دریاچه دوقلو سیاه گاو و دسترسی به آن بدانید، ساعد نیوز را همراهی کنید.
استان ایلام به دلیل موقعیت جغرافیایی که دارای می باشد، زمانی مقر ییلاق عشایر بوده است و به اصلاح به آن حسین آباد پشتکوه هم گفته می شده است. این شهر به عنوان سومین شهر کردنشین ایران به شمار می رود. دریاچه سیاه گاو در یکی از روستاهای توابع شهر ایلام به نام آبدانان قرار گرفته است. رودخانه سیاه گاو با عبور از میان دره های میان کبیرکوه که در جنوب شرقی آبدانان قرار دارد، به سمت دریاچه دوقلو حرکت می کند. ابتدا به دریاچه اول و با کمی اختلاف سطح در، به دریاچه دوم می ریزد. آبی که از دریاچه دوم خارج میشود به صورت رود نسبتا پر آب راهی زمینهای کشاورزی اطراف روستای آبدانان میشود. دریاچه دوقلو جزئی از جاذبه های گردشگری بکری است، که هنوز برای عموم مردم شناخته نشده است. اگر به دنبال جایی برای بدست آوردن انرژی از دست رفته خود هستید این دریاچه گزینه مناسبی می تواند باشد.
این دو دریاچه توسط یک کانال طبیعی به یکدیگر وصل شده اند، عرض این کانال 8 متر و عمق آن 4 متر است که به طول 70 متر به طور طبیعی ساخته شده است، تا این دو دریاچه را به یکدیگر وصل کند. آب این دریاچه بسیار آبی زلال بوده واگر کمی قوه تخل داشته باشید می توانید آن را به آکواریمی پر آب شباهت دهید و پر از ماهی های متنوع است. عمر دریاچه سیاه گاو به هزاران سال می رسد. که به علت عواملی مانند فرسایش، مساحت آن رفته رفته در حال کم شدن می باشد. علت نام این دریاچه به دلیل ظاهر آن که شبیه به شاخ گاوی است باعث شده تا این دریاچه شکلی هلالی شبیه به شاخ گاو را بخود بگیرد.
معلوم است که به خاطر نزدیکی دو دریاچه جداگانه به آن دوقلو میگویند، اما سیاه گاوش دیگر از کجا میآید را از خود من بشنوید. دربارهاش که تحقیق کردم به چند دیدگاه رسیدم. بعضیها میگویند این دریاچه نام خود را از روستای خودش یعنی روستای سیاه گاو گرفته که به نظر میرسد منطقی باشد یا به خاطر مواد معدنی که رنگ دریاچه را سیاه کرده، به این عنوان مشهور شده است.
البته خیلیها نظر دیگری دارند و آن هم این است که ایلامیها این دریاچه را به سیاگ او یعنی سیاه آب میشناسند. برای همین به دریاچه دوقلو سیاه گاو مشهور شده است. البته محلیهایی که در اطراف این دریاچه زندگی میکنند، انگار چیزی دیگری به یادشان میآید. یعنی باور دارند که زمانهای قدیم اسبهای آبی در این دریاچه میزیستند که رنگشان به سیاهی میزده و قد و قامتشان هم بیشباهت به گاو نبوده. همین میشود که نامشان را سیاه گاو میگذارد و دریاچه هم به این نام مشهور میشود.
دریاچه دوقلو سیاه گاو آبدانان محل زندگی ماهیان متنوع، سنگوارهها و خزندگان کمیاب است و از ویژگیهای جالب آن آب خنک و گوارا در طول تابستان و آب گرم در زمستان است. از دیگر ویژگیهای طبیعی این دریاچه میتوان به وجود املاح و گوگردی بودن آب آن اشاره کرد که به دلیل وجود چشمههای جوشان شیرین در دریاچه است. طبیعت دریاچه دوقلو سیاه گاو به دلیل وجود کوهها و دشتها در اطراف خود دارای زیبایی طبیعی منحصربهفرد بهویژه در فصل بهار و پاییز است. همین امر سبب شده تا این محل برای پرندگان وحشی به عنوان محلی برای گردش باشد. طعم آب دریاچه بسته به جنس سنگهایی که در رودخانه است و به دریاچه میریزد و به اندازه تبخیر و همچنین ساکن بودن یا جریان داشتن آب دارای طعمی متفاوت است. همچنین این دریاچه به دلیل قرارگیری در بافت تاریخی و نزدیکی به روستای سیاه گاو و پشت قلعه محل مناسبی برای گردشهای باستانی و روستاگردی است.
این دریاچه زیبا به دلیل داشتن طبیعتی بکر و بینظیر دارای کوهها، تپهها و مسیر پیادهروی زیبایی در اطراف خود است که میتوانید از آنها دیدن کنید. همینطور در طول مسیر رسیدن به دریاچه میتوانید به روستای پشت قلعه سری بزنید و از جاذبههای گردشگری آن که شامل، دژ پشت قلعه یا دژ پشت قلا، شهر باستانی جولیان یا ژیلیو، قلعه هزارانی و شهر تاریخی سراب دیدن کنید. همچنین اگر شب قصد ماندن در این طبیعت زیبا را داشتید حتما لوازم کمپ با خود به همراه داشته باشید و در دل این طبیعت کمپ کنید. همچنین میتوانید به روستای سیاه گاو یا روستای پشت قلعه بروید و یا در اقامتگاههای موجود در شهرستان آبدانان شب را بگذرانید.
دریاچه دو قلو سیاه گاو آبدانان دارای آبوهوای مناسب در طول سال است و به همین دلیل علاوه بر زیباییهایی که در فصل بهار و پاییز دارد در طول سال مناسب برای گردش است و اگر در فصل تابستان به این منطقه سفر کنید علاوه بر طبیعت سرسبز آن با آب خنک و گوارا همراه هستید و اگر در فصل زمستان به آنجا بروید آب گرم دریاچه منتظر شما است.
متوسط بارندگی در این ناحیه 340 میلی لیتر است. در اطراف دریاچه گیاهانی چون نی، بید، انجیر، گون، خارشتر، تمشک، ترشک و تنگرس رشد کردهاند. همچنین، اقلیم این دریاچهها زیستگاه مناسبی برای حیواناتی همچون گرگ، روباه معمولی، شغال، گراز، کفتار، خرگوش و تشی و پرندگانی مانند حواصیل خاکستری، اگرت بزرگ، عقاب دشتی، عقاب طلایی، زنبورخوار معمولی، آب چلیک تک زی، شبگرد معمولی و ماهی خورکِ ابلق فراهم کرده است.
بنا به گفته کارشناسان نام این دریاچه در واقع «سیاگ او» است که در زبان محلی معنی منطقه سیاه آب میدهد. از آنجایی که این دریاچهها از نوع رودخانهای هستند و در اثر قطع شدن مسیر آبکندها و پر شدن آنها با آب، شکلی هلالی مانند شاخ گاو به خود گرفتهاند و همچنین به دلیل وجود املاح فراوان که رنگ سیاه به دریاچه داده است، نام سیاه گاو به آن اطلاق میشود. البته بر اساس باورهای مردم بومی در گذشتههای خیلی دور درون این دریاچهها اسب آبی زندگی میکرد. از آنجایی که مردم آن زمان با این حیوان آشنایی نداشتند به آن گاو سیاه میگفتند که در گذر زمان به سیاه گاو تبدیل شد.
برای دیدن این دریاچه از نزدیک ابتدا به ایلام سفر کنید و سپس از آنجا به شهرستان دره شهر بروید. از این شهرستان مسیر خودتان را به سمت آبدانان ادامه داده و از آنجا به سوی مورموری حرکت کنید. بعد از رسیدن به سه راهی سراب نقلبه سمت چپ بروید. بعد از طی مسیر و عبور از روستای شوشه گل به یک پل خواهید رسید. از این پل باید حدود 500 متر مسیر را به صورت پیاده تا دریاچه طی کنید. از ایلام تا دریاچه باید حدود سه ساعت و نیم راه را طی کنید.
دریاچهٔ دوقلوی سیاهگاو دریاچهای واقع در شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام است. مهمترین پدیدهٔ گردشگری شهرستان آبدانان «دریاچهٔ دوقلوی سیاهگاو» است. اطراف این دریاچهٔ طبیعی را دشتها و کوههای نسبتاً مرتفع فراگرفتهاست. این دریاچه را به این دلیل دوقلو نامیدهاند که به وسیلهٔ کانالی طبیعی به عرض 8 متر، عمق 4 متر، و به طول 70 متر به هم مرتبط هستند. این دو دریاچه دارای آبی زلال هستند، بهطوریکه میتوان تا عمق 30متریِ آن را که شبیه آکواریومی پُر از ماهی است، مشاهده کرد.