ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه پرورش و نگهداری درخت ماهونیا

  سه شنبه، 02 اردیبهشت 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری درخت ماهونیا
برگهای پهن تیزی دارِ راج مانند، مانند سپری، گلهای افشان و زرد ماهونیا را در زمستان با بهار در بر می گیرد. سپس در فصل پاییز توده ای زیبا از میوه های حبه ای پدیدار می شود. پرورش این گیاه آسان است. گونه ی ماهونیا لوماریفولیا، با جمال خود، هنگامه ای در باغ برپا می کند.

پرورش درخت ماهونیا

نام انگلیسی : Mahonia spp

خانواده : زرشکیان – BERBERIDACEAE

بومی : آسیا و آمریکای مرکزی

  • بوته های همیشه سبز ماهونیا، با برگهای صیقلی و نُک تیزی شبیه برگهای درخت راج یا ختمی فرنگی، پرساقه اند و ساقه ها نی مانند هستند.
  • همه ی انواع ماهونیا، عمدتاً در زمستان و بهار، دارای گلهای زرد روشن اند و در پاییز تا اوایل زمستان، جلوه گری خود را با حبه های قرمز یا آبی رنگِ انگور مانند کوچک خود ادامه می دهند. میوه های گونه ی آبی رنگ آن بسیار معروف است، زیرا رنگ آنها نا متعارف است.
  • بوته ها، که تا ارتفاع ۱ تا ۳ متر رشد می کنند، برای ایجاد حریم و حایل و زمینه ی بوستان مناسب هستند. ماهونیاها پردوام اند و در سن ۵ سالگی یا بیشتر بالغ می شوند. گل و میوه یِ انگوری آنها پس از ۲ تا ۳ سال تولید می شود.
  • این گیاه از دسته درختچه های زینتی به حساب آمده و برای کاشت در باغ و محوطه های حیاط می باشد. برای آنکه ماهونیا رشد مناسبی داشته باشد باید در محیطی کاشته شود که آفتاب کامل تا نیم سایه به آن بتابد.این گیاه مقاوم به کم آبی بوده و باید آبیاری متوسطی داشته باشد.
  • برگهایش خاردار به رنگ سبز تیره و شانه ای اند. گلهای معطر و زردرنگش به صورت خوشه ای در انتهای شاخه ها در بهار ظاهر می شوند. وقتی عمر گلها تمام شد گیاه به میوه نشسته و میوه های کوچکی به رنگ ارغوانی می دهد.
  • در این نوع ماهونیا برگها در پاییز طلایی رنگ می شوند و زیبایی خاصی به آن می بخشند. واریته دیگری از ماهونیا به کشور چین تعلق دارد. این هم میوه های آبی رنگی تولید می کند که از آن برای مربا یا شربت استفاده می کنند.
  • سرعت رشد این گیاه بسیار آهسته است. گل های این گیاه کوچک ، زرد رنگ ، معطر و زرق و برق دار بوده و در اواسط بهار ظاهر میشوند و ظاهری بسیار زیبا به گیاه میبخشند.گل ها همزمان نر و ماده بوده و گرده افشانی توسط باد صورت میگیرد.
  • این گلها جای خود را به میوه میدهند ، میوه این گیاه توت مانند به رنگ آبی مایل به بنفش میباشد و در اواسط تابستان میرسد.میوه ها قابل خوردن بوده و ترش مزه میباشند و آب آنها طعمی شبیه آب انگور دارد.از میوه ماهونیا برای تهیه لیموناد، ژله ، مربا و آب میوه های مختلف استفاده میشود
تصویر

شرایط نگهداری و پرورش ماهونیا :

محل پرورش ماهونیا :

این گیاهان در جاهای خنک و مرطوب بهترین رشد را دارند.در مناطق حاره یا مناطق خیلی گرم نشو و نما نمی کند.

دما و نور مناسب ماهونیا :

سایه روشن آفتاب را ترجیح می دهد.آفتاب صبح را دوست دارد،اما از آفتاب داغ بعد از ظهر باید در امان باشد.

خاک مورد نیاز ماهونیا :

ماهونیا به خاک های شنی، لومی و مرطوب که زهکشی خوبی داشته باشد علاقه مند است. داشتن مواد آلی هم برای رشد گیاه ضروری می باشد. در تابستان می توانید برای این که ریشه را خنک نگه دارید از مالچ پاشی استفاده کنید.

تکثیر ماهونیا :

از طریق بذر رسیده امکان پذیر است.از قلمه های نیمه خشبی یا کاملاً خشبی آن نیز می توان در پاییز و تا اوایل زمستان استفاده کرد.

آبیاری ماهونیا :

در طول ماه های گرم باید عمیق و منظم آبیاری شود. اگر بوته ها در جایی هستند که ریشه هایشان با ریشه های درختان بزرگ به رقابت می افتند، باید دقت کرد که ریشه های این گیاه خشک نشوند.

نحوه کاشت بذر ماهونیا :

بذرهارا حدود ۲۴ ساعت در آب خیس کنید و در این مدت ۲ مرتبه آب را عوض کنید تا بذرها در آب نگندند .

ترکیب های زیر برای کاشت بذر ماهونیا مناسب است :

  • ۶۰ درصد کوکوپیت + ۴۰ درصد پیت ماس
  • ۷۰ درصد کوکوپیت + ۳۰ درصد کود دامی
  • ۳۰ درصد خاک باغچه + ۳۰ درصد ماسه+ ۲۰ درصد برگ + ۲۰ درصد کود دامی یا ورمی

بعداز خیس کردن بذرها ، آنها را درون گلدانی با خاکی مناسب در عمق یک سانتی بکارید و خوب آب بدهید و در مکانی نیمه سایه بیرون از منزل بگذارید .توجه داشته باشید که این درخت یک گیاه بیرونی میباشد و در منزل نمیتوان نگهداری کرد.

اگر بذرهای بیشتری دارید و میخواهید به صورت عمده این گیاه رو تولید کنید بهتر است محلی در زمین برای کاشت آماده کنید حتما خاک را خوب شخم بزنید.

سپس بذرها را در محلی مناسب بپاشید و مقداری روی آن کود دامی سرند شده بریزید و خوب آبیاری کنید و تا جوانه زدن بذرها آبیاری را مرتب تکرار کنید تا که رطوبت زمین از دست نرود نکته مهم هم این است که بهتره محل خزانه در مکانی سایه یا نیمه سایه قرار داشته باشد.

معمولا بین ۱۵ روز تا یک ماه در برخی مواقع هم ۲ ماه جوانه ها از خاک میزنن بیرون و کم کم بزرگ میشود حالا کافیست در فصل پاییز که نهالهای شما خزان کردند آنها را از خزانه در آورده و در گلدان بکارید. هرچه فاصله بذرها بیشتر باشد به نهالهای قوی تر و درشت تری در طی یک سال تبدیل خواهند شد بهترین فاصله بین ده تا ۱۵ سانت در خزانه کاری است توجه داشته باشید خزانه ای که آماده میکنید یکم از سطح زمین بلند تر باشد تا بر اثر بارندگی آب جمع نشود حدود ۲۰ سانت مناسب میباشد.

مشکلات:

می تواند جایگزینی برای میزبانی زنگ گندم باشد، البته گونه هایآکوئیفُلیوم (M.aquifolium) و بئالِی (M.bealei)تا حدی مقاوم اند. ضمناً گونه های مستعدِ این بیماری نباید در مناطقی پرورش یابند که گندم کشت می شود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (132 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (82 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (77 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (76 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (64 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (47 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (37 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (34 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (33 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (32 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
علی لاریجانی دیگر تنها نیست /سوپرانقلابی ها نگران حضور لاریجانی در شورایعالی امنیت ملی /بازگشت لاریجانی به قدرت به نفع پزشکیان است
اگر مستشار نظامی ایران در لبنان بچه دار شد، 10 سال دیگر نباید وزیر دفاع شود؟
پیش‌ثبت‌نام از داوطلبان نمایندگی میان‌دوره‌ای مجلس آغاز شد
ماجرای 5 حکم اعدام امروز که محکومان در آخرین لحظه از پای چوبه دار زنده به سلول خود برگشتند
تصادف اتوبوس و تریلی در جاده گرمسار به آرادان 20 نفر مصدوم بجا گذاشت
برای دریافت وام فرزندآوری چه مدارکی لازم داریم؟
فروش بیش از 514هزار سکه در40حراج/شنبه حراج بعدی برگزار میشود
جزئیات دستگیری گلشیفته فراهانی در حین ورودش با لباس مبدل و با پاسپورت جعلی به ایران!
چه خبر از سبد کالای 5 میلیونی کارگران؟
مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت
نیویورک تایمز: ره‌گیری موشک اورِشنیک روسیه محال است
تمام پرواز‌ها به «تل‌آویو» متوقف شد: وعده صادق 3 عملیاتی می شود؟
ریزش کوه در پی زلزله 4.2 ریشتری جم بوشهر
بازیگران طرد شده ای که در غربت مگس می پرانند! ترمز بریدن زهرا امیرابراهیمی، دستان خالی مهناز افشار، برزو ارجمند و احسان کرمی و...
پزشکیان سر‌سوزنی با گذشته اش فرق نکرده است
منتخب روز   
آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است اجابت دعا/ دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟ زیباترین امکان تهران در پاییز/ جون میده واسه گرفتن عکس‌های هنری👌 مفاخر ورزشی ایران/ احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، از تولد تا بیماری تا رستوران داری و مدرسه فوتبال در آمریکا (ویدئو) تعطیلات فوق لاکچری و رمانتیک بهنوش بختیاری، بازیگر جوکر بانوان در کلبه جنگلی لوکسِ جکوزی دار/ این امکانات واسه خود خارجیام قفله!