نکاتی درباره خودروهای هاچ بک

  پنجشنبه، 04 آذر 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
نکاتی درباره خودروهای هاچ بک
هاچ بک (Hatchback) خودرویی است که صندوق عقب آن تقریبا حذف شده و در ادامه شیشه عقب خودرو درب فضای بار تعبیه شده که فضای کوچک‌تری نسبت به صندوق عقب بوده و در آن به همراه شیشه عقب و به صورت عمودی باز می‌شود.در این مطلب نکاتی مهم را درباره این مدل از خودروها بررسی می کنیم.

کلاس خودروی هاچبک از آن درسته کلاس های خودرویی است که تقریبا ایرانی ها و به ویژه طرفداران سایپا مطمئن ، به آن علاقه زیادی دارند و هر روز هم کوچک و کوچکتر می شود . همانطور که قبلا اشاره کردیم خودرو ها از نظر شکل ظاهری ، ابعاد ، اندازه ، کاربرد و ... کلاس بندی یا طبقه بندی می شوند. برخی از این کلاس ها استاندارد بوده و تمامی دنیا با این استانداردها آشنا هستند و بر اساس آنها طراحی خودرو را انجام می دهند و برخی نیز کلاس های ترکیبی هستند که همانطور که از نامشان هم پیداست از ترکیب کردن چند کلاس مختلف خودرو حاصل می شوند.بصورت کلی خودروهای سواری یا همان ماشین های شخصی به هشت کلاس اصلی طبقه بندی می شوند که کلاس های Sedan ، Coupe ، Cabriolet یا Convertible ، Fastback ، SUV ، Hatchback ، Station و MPV در این طبقه بندی اصلی قرار می گیرند. بنابراین با توجه به تعاریف گفته شده خودروهای هاچ بک جزو کلاس بندی های اصلی در خودروها محسوب می شوند.

ماشین هاچ بک

تاریخچه انواع هاچ بک در دنیا

نخستین هاچ بک تاریخ متعلق به سال 1938 است. تولید هاچ بک های امروزی و مدرن، در دهه 60 میلادی کلید خورد و محبوبیت آن ها در دهه 70، روز به روز افزایش یافت.اولین ماشینی که با این گونه طراحی به بازار عرضه شد، محصول کمپانی سیتروئن (Citroën) بود و Citroën 11CV Commerciale نام داشت. طراحی این مدل بعد از جنگ جهانی دوم، دستخوش یک سری تغییرات و الگویی برای تولید هاچ بک های جدیدتر شد.

پس از گذشت 11 سال، برند کِیسر- فِرِیز (Kaiser-Frazer) که سال ها است با عرصه خودروسازی خداحافظی کرده است، دو مدل Vagabond و Traveler را معرفی کرد. برخی معتقد هستند که طراحی و ظاهر این دو محصول، تا حدی به سدان های روز شباهت دارد. صندلی های عقب این دو محصول تا می شدند و فضای زیادی برای مسافر و بار داشتند. این دو مدل، به عنوان «اولین هاچ بک های آمریکایی» شناخته می شوند.در سال 1953، استون مارتین (Aston Martin) مدل DB2 را معرفی و 700 نمونه از آن را تولید کرد. جانشین آن، یعنی DB Mark II، مانند مدل های کیسر-فریزر، صندلی های تاشو داشت.

وضعیت امروزی خودروهای هاچ بک

در سال های نه چندان دور، مدل های هاچ بک عموماً خودروهایی کوچک، ارزان، کم مصرف و با طراحی جعبه ای بودند. نشریه مشهور Car and Driver در همان سال ها لقب econobox یا جعبه های اقتصادی را به این نوع خودروها اعطا کرد که البته به نظر می رسد چندان نیز دور از واقعیت نبود.اگر قرار باشد همچون خودروهای سدان، فرم کلی این خودروها را نیز به مکعب های تشکیل دهنده آن ها تجزیه کنیم باید گفت هاچ بک ها از دو مکعب تشکیل شده اند که یکی بخش فنی و دیگری فضای سرنشینان و محفظه بار را تشکیل داده است.مدل های هاچ بک به دو صورت دو یا چهار در عرضه می شوند که از میان معروف ترین خودروهای این رده می توان به فولکس واگن گلف، فورد فوکوس و پژو 208 اشاره کرد.

امروزه وضعیت خودروهای هاچ بک نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده و دیگر به راحتی نمی توان آن ها را جعبه های اقتصادی نامید چراکه طراحی آن ها بسیار دگرگون شده و در فضای کابین نیز صاحب امکانات فراوانی شده اند که این عوامل باعث شده قیمت بسیاری از خودروهای هاچ بک در سطح مدل های گرانقیمت قرار گیرد. می توان بسیاری از خودروهای هاچ بک نسل جدید همچون مزدا3 ، هوندا سیویک اسپرت، هیوندای النترا GT و یا تویوتا کرولا هاچ بک را مثال زد که دیگر خودروهایی ارزان و یا بی کیفیت نیستند. فولکس واگن گلف را می توان خودرویی دانست که غیر از افزایش کیفیت در هر نسل، تا حد زیادی به اصول کلی طراحی خود پایبند مانده است.

یکی دیگر از تغییرات مهم خودروهای هاچ بک در سال های اخیر را می توان رشد ابعاد بدنه آن ها دانست. غیر از این، امروزه خودروهای زیادی تولید شده اند که به واسطه طراحی خاص بدنه خود، انگار در مرز میان خودروهای هاچ بک و سدان قرار گرفته اند. خط طراحی سقف و فرم کلی این خودروها به سدان شبیه بوده اما فضای صندوق کوچک، آن ها را به مدل های هاچ بک شبیه می کند. می توان خودروهایی چونCLA مرسدس بنز ، کیا استینگر و مرسدس- آام گ GT را جزء رده مدل های نامبرده محسوب کرد. برخی شرکت ها تمایل دارند این رده از محصولات خود را به عنوان کوپه چهاردر معرفی کنند زیرا شیب سقف این خودروها، مدل های اسپرت کوپه در سال های گذشته را به یاد می آورد.

نکاتی مهم درباره هاچ بک ها

اگر به دنبال خرید خودروی هاچ بک هستید و هنوز مطمئن نشده اید که چنین خودرویی می تواند برای شما مناسب باشد یا نه، ۵ نکته در مورد هاچ بک ها که باید بدانید را در این مطلب می خواهیم مطرح کنیم. با ما همراه باشید.

کامپکت یا سایز متوسط

خودروهای هاچ بک از نظر ابعاد بدنه در دو دسته کامپکت ها و سایز متوسط ها وجود دارند. به طور کلی، مدل های کامپکت دو در هستند و معمولاً خودروهایی با تجربه رانندگی اسپرت می باشند و بیشتر، جوان پسند هستند. از سوی دیگر، یک هاچ بک سایز متوسط که بیشتر شبیه یک مدل استیشن است، جادارتر بوده و برای خانواده ها گزینه ای مناسب تر خواهد بود.

فضای بار بیشتر

یکی از اصلی ترین مزایای هاچ بک ها این است که تقریباً در همه آن ها، صندلی عقب را می توان به منظور بهبود فضای بار تا کرد. این موضوع به طور قابل توجهی فضای بار عقب خودرو را در مقایسه با یک مدل سدان افزایش می دهد. حتی برخی هاچ بک ها از نظر فضای بار در صورتی که صندلی ردیف عقب را بخوابانید می توانند با شاسی بلندهای کوچک رقابت کنند. علاوه بر این، طراحی هاچ بک ها به گونه ای می باشد که دسترسی به فضای بار آن ها راحت تر است.

قدرت مانورپذیری بیشتر

در بسیاری از موارد، رانندگی با خودروهای هاچ بک در مقایسه با خودروهای بزرگ تر بسیار راحت تر می باشد. عدم وجود صندوق در عقب که سبب افزایش طول یک مدل سدان می شود، باعث شده تا هاچ بک ها خودروهایی با طول کم باشند. این موضوع موجب می گردد پارک کردن خودروهای هاچ بک در پارکینگ های شلوغ و شهرهای بزرگ بسیار راحت تر شود. اگر به دنبال خرید یک مدل اسپرت هستید، باید بدانید که هندلینگ این خودروها نیز در مقایسه با سدان ها بسیار بهتر می باشد. برخی از هاچ بک های خاص بازار علاوه بر هندلینگ خوب، قدرت پیشرانه بسیار بالایی نیز دارند.

قیمت ارزان تر

خودروهای هاچ بک معمولاً در مقایسه با سدان ها کوچک ترند و همین آن ها را به گزینه ای ارزان قیمت تر تبدیل می کند. علاوه بر قیمت پایه ارزان تر، مصرف سوخت آن ها نیز بسیار کم تر است. اکنون در بازارهای جهانی هاچ بک های هیبریدی یا تمام الکتریکی زیادی نیز وجود دارند. این خودروها گرچه شاید از نظر قیمت گران تر از مدل های معمولی باشند، ولی در دراز مدت با صرفه جویی در هزینه های سوخت، گزینه بهتری برای خرید خواهند بود.

محبوب تر شده اند

برخلاف این باور معروف که هاچ بک ها در آمریکا خیلی میان مردم محبوب نیستند، فورد، تویوتا، هیوندای و نیسان در گزارش های سالیانه خود اشاره کرده اند که فروش مدل های هاچ بک آن ها بیشتر از مدل های سدان بوده است. از جمله محبوب ترین مدل های هاچ بک امروز بازار آمریکا می توان به فورد فیستا، تویوتا یاریس، هیوندای اکسنت و نیسان ورسا اشاره کرد.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
آخرین ویدیو ها