نمای رومی چیست ؟
نمای رومی یک نمای الهام گرفته از سبک کلاسیک روم و یونان هست . سبکهای زیادی از این سبک معماری الهام گرفتند که می توانیم به سبک نئوکلاسیک از میانه قرن ۱۹ که منجر به بازسازی یونان قرن ۲۰ شد نام ببریم . سبک معماری کلاسیک با دقت به دوره هاي گوناگون دارای ستونهای مختلفی نیز بود .دوریک ، یونیک و قرنتی از جمله شیوه هاي سبک کلاسیک بودند . اما سبک نئوکلاسیک چیست ؟ سبک نئوکلاسیک پوسته اي از ساختمان کلاسیک بر روی امکانات داخلی مدرن بود . پس باید گفت ساختمان هاي اخیر به سبک نئوکلاسیک میباشند و نه کلاسیک !!!
ویژگی هاي نمای رومی چیست ؟
نمای رومی دارای سه ویژگی بارز نسبت به سایر نماها می باشد . که عبارتند از :
۱- قوس ها به شکل گرد و عریض اجرا میشوند .
۲- ستون هاي بهره گیری شده به شیوه هاي دوریک ، یونیک و قرنتی اجرا میشوند .
۳- دیوار هاي نما به صورت ستون هاي تزئینی عمل می کنند .
نمای رومی سنگی یا نمای رومی سیمانی ؟
برای پاسخ به این سوال که کدام نما بهتر هست ، باید فاکتورهای کیفیت ، قیمت ، مصالح بومی ، اقلیم منطقه و … را در نظر گرفت . در فاکتور کیفیت قطعا نمای ساختمان سنگی برنده این رقابت هست اما در بحث قیمت ، نمای سیمانی بنده این تقابل خواهد بود . اگر در استان هایي مانند مرکزی ، اصفهان و لرستان هستید با دقت به این که این شهر ها مرکز ساخت سنگ نما میباشند توصیه می شود از سنگ در طراحی نما بهره گیری شود .
نمای رومی از کجا آمده است؟
همان طور که از نام این سبک پیداست، تمامی فاکتورهای موجود در نمای ساختمان رومی برگرفته از معماری روم باستان است. در قرون پنجم تا هشتم میلادی روم شدیداً تحت تاثیر هنر و معماری یونان قرار داشت، بنابراین در این مدت در زمینه هنر و معماری پیشرفت های بسیاری کرد. در قرن ۹ میلادی با افزایش قدرت روم، معماری رومی در اروپا فراگیر شد و از آن پس بسیاری از سازه های اصلی همچون قصرها و کلیساها به سبک رومی طراحی و ساخته شدند.
نمای کلاسیک یا رومی، خواست جامعه
استفاده ی افراطی از سطوح و احجام بیرونی سنگی که عمدتا پیش ساخته هم هستند، در ایجاد یک کاربری مسکونی که در دنیا «غیرمسکونی» تعریف می شود، به خصوص زمانی که با هم جواری های اطرافش در تناقض آشکار است، موجب بروز عارضه ای حاد، در سطح تظاهرات فرهنگی و اجتماعی است.
شبیه سازی معابد، کاخ ها و کلیساها برای نماهای مسکونی تهران و دیگر شهرها، ما را با این واقعیت روبه رو می کند که خواست و انتظار مردم از یک نمای ساختمانی تا چه حد تغییر یافته و دیگر سبک های معمول نماسازی، جواب گوی خواسته های آنان نیست چرا که ذائقه ی آنان تغییر یافته و شاید در آینده ای نه چندان دور، معماری ایران و چهره شهرهای آن، صحنه ی نبرد سبک های پرابهت تر هم چون باروک و روکوکو گردد.
البته لازم به ذکر است که با ممنوعیت طراحی چنین نماهایی، طرح های نئوکلاسیک در معماری مسکونی، روزهای آخر خود را می گذراند اما ذائقه مشتریان بازار مسکن قابل ممنوع شدن نیست و باید انتظار خلق سبک و نمایی را بکشیم که هم بومی کشور ما و مطابق با فرهنگ و معماری ایرانی و هم در برگیرنده خواست مردم باشد.