به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مقایسه کردن کودکان آسیب های روحی جدی به آنها وارد می سازد. از بین رفتن اعتماد به نفس کودک و ایجاد خشم و کینه در دل مهربان آنان نتیجه ی تلخ برای این رفتار نادرست والدین است.
برای اینکه فرزندانتان را با کودکان دیگر مقایسه نکنید، دلایل زیادی وجود دارد. این مقایسه چه با خواهر و برادرهای او باشد و چه با بچه یکی از آشنایان، قرار دادن فرزندتان در معرض اینگونه مقایسات، اعتمادبه نفس آنها را به شدت خدشه دار کرده و باعث می شود احساس حقارت کنند. باوجود این، بسیاری از والدین وقتی می بینند فرزندشان به خوبی بچه های دیگر نیست، دست به این مقایسه ها می زنند. در زیر به دلایل مهمی اشاره می کنیم که به شما نشان می دهد چرا نباید فرزندتان را با دیگران مقایسه کنید.
تاثیرات منفی مقایسه کردن کودکان
حتی زمانی که والدین می خواهند از مقایسه کردن کودک دست بردارند اما در نهایت باز هم این کار را می کنند. به نظر می رسد این یک رفتار انسانی غیر قابل اجتناب است و والدین لازم است تا از این تمایل اجتناب بورزند. بچه ها واکنش خوبی نسبت به محدودیت های منفی و مقایسه کردن با دیگران نخواهند داشت. و این کار بیشتر آن ها را پایین می کشد. تاثیرات منفی مقایسه کردن در قسمت زیر آورده شده است:
۱- افزایش رقابت بین خواهر برادرها
اگر شما به عنوان والدین بچه تان را با خواهر برادر کوچک ترش مقایسه کنید این کار باعث افزایش چشم و هم چشمی می شود و ممکن است بچه شما شروع به سر به سر گذاشتن، دعوا کردن یا حتی آسیب زدن به کودک دیگرتان کند و با او با خشونت رفتار کند.
۲- شروع به کناره گیری کردن می کند
وقتی بچه ای با خواهر برادر، دوستان یا عمو زاده خاله زاده هایش مقایسه می شود احساس بی اعتبار بودن می کند و سعی می کند تا از شما فاصله بگیرد. حتی ممکن است بعد ها هنگامی که بزرگ می شود منجر به مشکلات رشدی یا رفتاری در او شود.
۳- باعث سرکوب شدن استعداد هایش می شود
وقتی از استعداد کودک قدردانی نشود و به طور دائم با دیگران مقایسه شود استعداد او شکوفا نخواهد شد و به مرور استعداد و توانایی های بالقوه خود را از دست خواهد داد.
۴- باعث گرایش به بی خیالی می شود
اگر بچه ای متوجه شود دیگران بیشتر از او توسط والدین اش ستوده می شوند او احساس نادیده گرفته شدن می کند و بعد از آن هیچ گاه تلاش نمی کند تا رضایت آن ها را جلب کند.
اگر بچه ی شما به طور دائم توسط شما شماتت شود و مورد تمسخر قرار بگیرد به مرور زمان در حضور شما از بودن در جمع دوری می کند.
۶- باعث کم شدن خود ارزشی اش می شود
وقتی بچه ای با دیگران مقایسه می شود اعتماد به نفس اش خرد می شود. اگر احساس اینکه “من برای هیچ کاری خوب نیستم” در او شکل بگیرد باعث بدتر شدن عملکرد او حتی در آینده می شود.
۷- خود باوری او نابود می شود
وقتی بچه ای باور کند که او به اندازه ی کافی برای عملکرد خوب داشتن توانا نیست رشد او مختل می شود. او همیشه فکر خواهد کرد که او هیچ گاه قادر نخواهد بود تا انتظارات والدین اش را برآورده کند.
۸- باعث استرس می شود
به عنوان والدین شما نباید بچه ی خود را تحت فشار بگذارید تا احساس کنند باری بر دوش شما هستند. اگر چیزی او را آزار می دهد با صحبت کردن با او دنبال راه حل باشید. استرس کودکان آثار بدی را به دنبال خواهد داشت.
چه چیزهایی روش های مقایسه مثبت هستند که می تواند به بچه ها کمک کند؟
۱- دادن حمایت، عشق بی قید و شرط و توجه مثبت
قدردانی از کودک در جمع روحیه کودک را افزایش خواهد داد. کودک باید مورد احترام قرار بگیرد و کلی عشق و حمایت از خانواده اش دریافت کند.
۲- انتظارات واقع گرایانه داشته باشید
این اشتباه را نکنید که اهداف دور از واقعیت برای بچه تان داشته باشید. همیشه سعی کنید تا استعدادهای بالقوه ذاتی بچه تان را کشف کنید و به او کمک کنید تا در آن زمینه پیشرفت کنند.
۳- از نقاط قوت او قدردانی کنید
هر کاری که بچه شما به خوبی انجام دهد باید سخاوتمندانه مورد تقدیر قرار بگیرد. قدردانی کردن به کودک کمک خواهد کرد تا اعتماد به نفس مواجهه با دنیا را به دست بیاورند.
اگر در مورد نقاط ضعف کودک خود آگاه هستید باید او را حمایت کنید و به او کمک کنید تا بتواند از عهده ی آن ها بر بیاید. البته این کار آسان نیست و می تواند از طریق حمایت و انگیزش بی قید و شرط شما به دست بیاید.
۵- مقایسه نکنید، بلکه او را محک بزنید
اگر به جای انتقاد کردن با روش های واقعی او را محک بزنید او عملکرد اش را بهتر خواهد کرد. در این مرحله اعتماد به نفس و خود ارزشی بیشترین اهمیت را دارند.
رفتار مقایسه کردن و رقابت کردن بیشتر در میان والدین به نسبت بچه ها رایج تر است. فشار ناروا به خاطر عملکرد کودک باعث پسرفت کودک می شود و نتایج منفی خواهد داشت. شما نباید لذت زندگی کردن را از بچه تان بگیرید و باید به او فضای کافی برای رشد بدهید تا ارزش های خود را اثبات کند. هیچ کسی در همه ی زمینه های ورزشی یا آکادمیک دارای عملکرد کامل و عالی نیست. بنابراین تنها چیزی که کمک کننده است یک مقایسه مثبت است.