به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نیروی وارد شده به چرخ دنده در خودروهای دیفرانسیل جلو توسط قطعه ای به نام دیفرانسیل و در خودروهای دیفرانسیل عقب توسط قطعه ای به نام میل گاردان در سیستم انتقال قدرت توزیع می شود. در اینجاست که به قطعه ای به نام پلوس (به انگلیسی Driving Shaf) بر می خوریم. در واقع پلوس قطعه ای از قطعات جلوبندی ماشین است که برای انتقال نیرو به چرخ های خودرو به کار می رود. این قطعه از یک سو به دیفرانسیل یا میل گاردان و از سمتی دیگر به چرخ های خودرو متصل می شود؛ بنابراین چرخش دیفرانسیل خودرو از طریق اتصال پلوس به چرخ باعث چرخیدن آنها می شود. همچنین با توجه به اینکه جعبه دنده در جلو یا عقب خودرو قرار گرفته باشد نوع پلوس استفاده شده نیز متفاوت است.
اجزای اصلی پلوس اتومبیل
قسمت ها و اجزائ اصلی پلوس اتومبیل عبارتند از: سر پلوس، گردگیر پلوس، مشعل پلوس، سه شاخه پلوس، خار نگه دارنده و….
سرپلوس: قطعه ای است که پلوس را به چرخ ها متصل کرده و نقش اصلی و مهم را در انتقال نیرو و سیستم تعلیق خودرو بر عهده دارد.
در انتهای پلوس قسمتی که چرخ ها به پلوس متصل می گردد؛ باید متحرک باشد تا موقع عبور در پیچ و خم های جاده و هنگام دور زدن و پیچیدن خودرو نرم کار کند تا شکسته نشود و سرپلوس است که این حرکت پیچشی و چرخش را انجام می دهد.
گردگیر پلوس: قطعه ای قیف مانند است و همانطور که از اسم آن پیداست، گردگیر قسمتی است که وظیفه اش محافظت از قطعات داخلی در برابر گرد و خاک موجود در هواست و شامل قطعاتی می شود که روغن کاری شده اند.
چون پلوس از قطعاتی است که از درون محفظه ی موتور و گیربکس بیرون است، از این قطعه ی لاستیکی برای حفاظت آن در برابر گرد و خاک استفاده می شود، که با بست های مخصوص در جای خود بسته و محکم می گردد.
مشعل پلوس: قطعه ای است که در انتهای گیربکس قرار گرفته و با اتصال به سه شاخه ی پلوس که داخل قسمت داخلی گیربکس قرار می گیرد به پلوس متصل می شود.
علامت خرابی پلوس اتومبیل
اما چگونه بفهمیم که پلوس خراب است یا نه. شنیدن صدای تق تق از چرخ ها در موقع دور زدن نشانه ی خراب شدن سر پلوس هاست.
اگر می خواهید بفهمید که سر پلوس کدام سمت خراب شده است؛ در هنگام حرکت، فرمان را تا آخر به یک سمت بچرخانید و دور بزنید.
در هر سمتی که صدای تق تق شنیدید یعنی سر پلوس در آن سمت خراب است و اگر در هر دو قسمت این صدا را می شنوید؛ یعنی هر دو سر پلوس خودرو شما خراب شده است، که در این صورت باید تعویض شوند.
لرزش های شدید خودرو نیز می تواند ناشی از خرابی پلوس باشد؛ که شایعترین نشانه ی آن تکان شدید دسته دنده به سمت جلو و عقب است.
این تکان مخصوصا در هنگام گاز دادن در مسیر بزرگراه و طی کردن سر بالایی ها با دنده ی بالا خود را نشان خواهد داد.
گاهی اتفاق می افتد؛ وقتی که بر روی پدال گاز فشار می آورید و یا به هنگام کم کردن فشار پایتان از روی پدال گاز، متوجه تقه هایی می شوید که از علائم خرابی سر پلوس است.
خرابی بلبرینگ سه شاخه ی پلوس به صورت ضربه های متوالی به موتور بروز می کند که نشانه اش تکان های دسته دنده در سرعت پایین و لرزش ماشین در سرعت های بالا است.
تعویض پلوس
اما اگر خواستید پلوس را تعویض کنید؛ پیش از باز کردن پلوس های دو طرف در قسمت اتصال دیفرانسیل به پلوس یک شافت قرار دهید؛ این کار باعث می شود که دنده های پلوس اتومبیل دیگر جابجا نشود.
ضمنا به خاطر داشته باشید که پیش از تعویض پلوس، حتماً واسکازین گیربکس و دیفرانسیل را خالی کنید.
همانطور که می دانید واسکازین نوعی روغن است که از چرخ دنده های گیربکس در برابر فشارها محافظت می کند.
در هنگام تعویض پلوس باید به کاسه نمد هم دقت کنید تا به آن آسیبی وارد نشود، چون خرابی کاسه نمد می تواند منجر به روغن ریزی شود.
به یاد داشته باشید که برای باز کردن پلوس هرگز از ترمز استفاده نکنید.