به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، حالا که مدتی است امکان اندازه گیری ویتامین د در بدن به صورت فراگیر انجام شده است، بحث و صحبت درباره آن و کمبودش بسیار رایج شده است. به همین دلیل برای شناخت بهتر این ماده مغذی، کارکردش در بدن، اثرات کمبود آن، روش های جذب آن و... به سراغ نرگس جوزدانی، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی می رویم و سوالات مان را مطرح می کنیم. او نیز جواب های کامل و روشنی به ما می دهد که در ادامه می خوانید.
چرا کمبود ویتامین D می گیریم؟
کمبود ویتامین D امر شایعی به نظر می رسد، بسیاری از افراد بعد از انجام آزمایش متوجه کمبود این ماده در بدن خود می شوند. این امر در خانم ها بیشتر به چشم می خورد، علت آن چیست؟
با اینکه دریافت ویتامین دی بسیار ساده است اما کمبود آن بسیار شایع است.
- پوشاندن بدن و ماندن زیاد در خانه و محل کار
- استفاده مداوم از کرم های ضد آفتاب
- عدم استفاده از محصولات دریایی و غنی شده با این ویتامین از علل اصلی کمبود این ویتامین به شمار می رود.
مقدار مناسب ویتامین دی در بدن
میزان مناسب ویتامین دی
برای از بدو تولد تا یکسال 400IU
یک سالگی تا 70 سالگی 600IU
و بالای 71 سال 800IU در نظر گرفته شده و در دوران بارداری و شیردهی 600IU است.
در مجموع برای یک فرد بزرگسال 400 تا 1000 IU در روز توصیه می شود.
جبران کمبود ویتامین دی با مکمل
اکثر مکمل های کلسیم- ویتامین دی حاوی 1000 میلی گرم کلسیم و 400IU ویتامین دی هستند.
با این وجود به علت محلول بودن ویتامین دی در چربی و ذخیره شدن آن در بدن ، دریافت زیاد این ویتامین از طریق مکمل یاری می تواند سبب ضعف، خستگی، کاهش مدت زمان خواب، سردرد، کاهش اشتها، دهان خشک، مزه فلزی در دهان، تهوع و استفراغ شود.
کلسیم و ویتامین D با هم فرق دارد!
بعضی ها به خاطر شنیدن نام مکمل کلسیم D، تصور می کنند کلسیم و ویتامین D یکی هستند. اما کلسیم یک ماده معدنی و ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است.
در واقع برای جذب کافی کلسیم و ویتامین دی حضور هر دو به نسبت مساوی در بدن لازم است تا بتوانند نقش اساسی خود را در ساختمان دندان و استخوان ایفا کنند. از منابع خوب کلسیم لبنیات و انواع کلم هستند.
منابع غذایی ویتامین D
ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که در مقادیر بسیار کم در برخی غذاها یافت می شود. منابع غذایی این ویتامین بسیار محدودند و در ماهی های چرب مثل ساردین، سالمون و تن؛ مقدار کمی در جگر گوساله، پنیر و زرده تخم مرغ وجود دارد. امروزه برای افزایش محتوای ویتامین دی برخی مواد غذایی را با این ویتامین غنی می کنند. محصولات لبنی و آب میوه ها همچنین غلات آماده مصرف (کورن فلکس ها) معمولا با این ویتامین غنی می شوند.
چه افرادی در معرض خطر کمبود ویتامین دی قرار دارند؟
- نوزادانی که شیر مادر می خورند
- سالمندان
- افرادی که پوست تیره تر دارند
- افرادی که دچار مشکلات سوءجذب هستند. در واقع احتمال کمبود ویتامین دی در افراد بالای 65 سال بسیار زیاد است و حدود 40 درصد افراد در این سن دچار کمبود ویتامین دی هستند. این افراد کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند. گیرنده های کمتری در پوست برای جذب ویتامین دی دارند و مقادیر کمتری از این ویتامین را از طریق رژیم غذایی دریافت می کنند و احتمال سوءجذب مواد غذایی در افراد بالای 65 سال بیشتر است.