آيا مي دانستيد که بطور ميانگين، 2 دندان يا بيشتر در بالغين 20 تا 64 ساله دچار پوسيدگي شده و يا از دست رفته است؟اگر يک دندان و يا تعداد بيشتري از دندان هاي شما غايب باشد، بنا به دلايل مختلف لازم است تا درمان مناسبي براي رفع مشکلات حاصل از غيبت دنداني صورت گيرد. بطور مثال در صورت غيبت دنداني، فضاي خالي بين دندان هاي موجود، سبب بروز مشکلاتي در هنگام غذا خوردن و صحبت کردن شما مي شود. حتي اگر به نظر نيايد با اين وجود غيبت يک دندان مولر ( آسياي بزرگ ) نحوه جويدن شما را تحت تأثير قرار مي دهد.اين نکته را به ياد داشته باشيد که در صورت از دست رفتن دندان، شيفت دندان هاي کناري و تحليل استخوان بروز پيدا مي کند.با توجه به پيشرفت هاي علم دندانپزشکي، ديگر کسي از تبعات از دست رفتن دندان ها رنج نخواهد برد.
دو راه درمان دندان غایب
دو راه اصلی برای درمان دندان غایب وجود دارد:
روش اول ارتودنسی
در روش اول می توان دندانهای عقب را به سمت جلو آورد و فضای دندانهای قدامی را با به جلو آوردن دندانهای عقب بست که اگر شرایط بیمار همچنین اجازه ای را بدهد می بایست این روش درمانی انجام شود که به آن Space closure می گویند. این روش بهترین درمان است و در اکثر موارد ترجیح داده می شود که از این روش استفاده شود. زیرا فضای دندان خالی با دندانهای خود بیمار پر می شود و هیچ ایمپلنت و به عبارت دیگر جسم خارجی در دهان بیمار قرار نمی گیرد. در غیر این صورت می بایست به جای فضای دندانهای غایب ایمپلنت Implant قرار داد.
روش دوم ایمپلنت
در اکثر موارد توافق برای بستن فضای غایب وجود دارد تا اینکه برای بیمار ایمپلنت Implant قرار داده شود ولیکن طرح درمان نهایی بایستی براساس شرایط بیمار، وجود و یا عدم وجود شلوغی دندانها، نمای نیمرخ بیمار، میزان بیرون زدگی دندانهای قدامی و تصاویر رادیوگرافی استوار باشد.
در تصویر زیر بیماری را مشاهده می نمایید که به صورت مادرزادی فاقد دو دندان فک بالا بوده است. با گذشت زمان دندان های حاضر جای دندان های خالی را پر کرده است اما همین امر باعث شده است در بین تمامی دندان های جلو فضا ایجاد شود. این بیمار بدون استفاده از ایمپلنت Implant و با روش بستن فضا Space closure درمان شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله تخصصی اینجانب که به همراه هکاران ایتالیایی تحقیق و نوشته شده است در اینترنت مراجعه فرمایید. لازم به ذکر است این روش بسیار نوین می با شد و توسط اینجانب در کنگره ارتودنتیست های اروپا مطرح گردید که با استقبال فراوانی همراه شد.
چه نوع درمان ارتودنسی مورد نیاز است؟
برای درمان آن اغلب نیاز به درمان ارتودنسی ثابت وجود خواهد داشت و شروع درمان اغلب بعد از رویش قابل دندانهای دائمی خواهد بود. از سیم های ثابت جهت بستن فاصله بین دندانها و یا باز کردن فاصله بین آنها استفاده می شود.
چرا این عارضه رخ می دهد؟
این یک اختلال ژنتیکی است که معمولا در یک فامیل وجود داشته و تکرار می شود البته این به این معنا نیست که تمامی افرادی که دارای کمبود مادرزادی هستند صد در صد آن را به فرزندان خود منتقل می کنند .بعضی اوقات این عارضه به دلایل نا مشخص نیز ممکن است بروز نماید.