بعضی مواقع جوانه دندانها بطور مادرزادی تشکیل نمی شود که به آن غیبت مادرزادی دندان گفته می شود. در حدود یک یا پنج در صد افراد به نوعی دچار کمبود مادرزادی یک یا چند دندان می باشند که می تواند هم دندانهای شیری و هم دندانهای دائمی را درگیر کند.
غیبت دندانی
در زیر به بررسی کامل علل غیبت دندانی می پردازیم:
ژنتیک
برخی از کودکان به دلایل مسائل ژنتیکی از بدو تولد یک یا دو دندان ندارند. گاهی اوقات نیز مسائل ارثی سبب می شود که به خاطر داشتن جنس دندان آسیب پذیر، افراد دندان خود را به سرعت از دست بدهند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ممکن است پوسیدگی و عفونت سبب از دست رفتن دندان ها باشد.
دندان قروچه
دندان قروچه به مرور زمان سبب آسیب جدی به دندان ها می شود، زیرا با فشار دائم به دندان ها، استخوان ، لثه و بافت های اطراف آن، احتمال شکستگی دندان و از دست رفتن آن وجود دارد.
حادثه
ممکن است بر اثر حادثه مانند تصادف و یا ضربه به دندان در یک مسابقه ورزشی، دندانی از دست برود.
میزان اسید در غذا
بعد از خوردن هر وعده غذایی میزان اسید در دهان افزایش پیدا می کند و تا حدود یک ساعت بعد میزان اسید دهان به حالت نرمال برمی گردد. در این مدت زمان، احتمال بروز پوسیدگی دندان افزایش می یابد و اگر مراقب بهداشت دهان و دندان خود نباشید، در نهایت ممکن است آسیب جدی به دندان ها وارد شود و دندان از دست برود.
چگونه می توان کمبود مادرزادی دندانها را تشخیص داد؟
کمبود در دندانهای شیری به طور صد در صد منجر به کمبود درد دندان دائمی جایگزین خواهد شد.در غیر اینصورت وجود فاصله زیاد بین دندانهای دائمی و یا باقی ماندن دندانهای شیری در بزرگسالان می تواند علائمی از کمبود دندانهای دائمی باشد.معاینه دقیق و گرفتن رادیولوژی برای تشخیص ای ناهنجاری لازم است.بطور کلی دندانهای سیری تا حدود سنین 12 سالگی می افتند و دندانهای دائمی جایگزین آنها می شوند. دیده شدن دندانهای شیری و برای این سنین می تواند علامتی از بروز اختلالات دندانی باشد و بلا فاصله میبایست توسط ارتودنتیست ارزیابی گردد.
بهترین روش برای جایگزین کردن دندان غایب
بسته به نوع ناهنجاری و تعداد دندان های غایب متخصص ارتودنسی تصمیم می گیرد که کدام یک از روش های درمان دندان غایب را به کار گیرد. توصیه اولیه بر این است که فاصله بین دندان ها با ارتودنسی بسته شود. زیرا داشتن دندان های طبیعی مزایای مربوط به خود را دارد و با نگهداری صحیح از دندان های طبیعی می توان مادام العمر از وجود دندان های سالم بهره برد.در برخی موارد که سایز دندان ها کوچک است و یا تعداد دندان های غایب زیاد است متخصص ارتودنسی فاصله بین دندان ها را با دستگاه ارتودنسی مناسب تنظیم می کند و سپس اقدام به کاشت دندان یا ایمپلنت در بین فواصل دندانی می نماید.