یکی از درد هایی که معمولا اکثر افراد حتی برای یکبار هم که شده، آن را تجربه می کنند درد دندان است. دردهای دندان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. که از شایع ترین آنها رسیدن پوسیدگی دندان به عصب است. که باید تحت نظر دکتر متخصص ریشه انجام شود. در ادامه قصد داریم شما را با عصب کشی دندان و درمان ریشه بیشتر آشنا کنیم.
برای عصب کشی دندان و درمان ریشه، متخصص دندانپزشک ابتدا با استفاده از ماده بی حس کننده بافت لثه اطراف دندان را بی حس می کند. و سپس پوسیدگی های روی دندان مورد نظر را به طور کامل از روی دندان بر می دارد. پس از آن عفونت های پالپ را به طور کامل تخلیه می کند. بعد از آنکه عفونت دندان آسیب دیده به طور کامل تخیله شد. میکروب های موجود در کانال های عصبی دندان توسط دندانپزشک از بین می رود. و سپس ریشه دندان به طور کامل تخلیه می شود.در ادامه دندانپزشک برای اطمینان از تخلیه کامل عصب آسیب دیده از دندان عکس برداری ( عکس رادیولوژی با پرتو ایکس) انجام می دهد. در صورت اطمینان از تخلیه، کانال های عصبی را با استفاده از مواد مخصوص و سازگار با نسوج دندان پر میکند. در مرحله نهایی نیز با استفاده از کامپوزیت و یا آماگام روی دندان را نیز پر می کند.
نکته: دندان های عصب کشی شده به موقع می توانند سالیان متمادی عمر داشته باشند. که این بسته به نحوه رعایت بهداشت دندان و دهان متفاوت است. همچنین در زمان عصب کشی دندان و درمان ریشه با دندان پانسمان شده غذا نجوید. زیرا ممکن است موجب شکستگی دیواره دندان و یا عفونت دندان شود.
انواع روش های درمان ریشه دندان
- جراحی اپیکو
- عصب کشی یا اندو
- درمان ریشه مجدد یا ری اندو
عصب دندان همراه با رگ های خونی، در مرکز دندان قرار گرفته است. پوسیدگی عمیق ریشه، ضربه به دندان و یا ایجاد ترک در آن، نیاز به درمان ریشه دندان دارد. احساس درد در حین خوردن غذا یا نوشیدنی های داغ و یا سرد، نشانه وجود مشکل در ریشه دندان است.
درمان ریشه دندان چگونه انجام می شود؟
در قسمت تاج دندان پوسیدگی و عفونت برداشته شده، طول کانال های ریشه مشخص شده، داخل آن توسط ابزار ویژه ای تمیز و خالی شده و در انتها کانالها با موادی که ریشه گیاهی دارند و از صمغ گیاهان تهیه شده است، پر شده و پانسمان رو آن قرار داده می شود. تا زمانی که فرآیند درمان کامل نشده و پانسمان روی دندان است، باید غذاهای نرم خورد و در حین مسواک زدن احتیاط نمود تا پانسمان کنده نشود. در طول درمان، با کمک آمپول های بی حسی، بیمار دردی حس نمیکند.
پروسه درمان ریشه دندان چگونه است ؟
ابتدا پوسیدگی ها و عوامل عفونی در قسمت تاج دندان برداشته می شود . سپس کانال های ریشه دندان تعین طول شده و محتویات آن ها به وسیله ابزارهای سوهان مانند پاکسازی می شوند و در نهایت کانال های دندان بعد از شست و شو و ضد عفونی با مواد شبیه پلاستیک که از صمغ یک نوع گیاه تهیه شده اند و کاملا با بدن انسان سازگارند ، پرشده و مهر و موم می گردند .تمام این مراحل با بی حسی موضعی انجام می پذیرد و در روند درمان بیمار ، دردی را احساس نمی کند .
آیا با دندان عصب کشی شده می توان غذا خورد یا مسواک زد ؟
دندانی که نیاز به درمان ریشه دارد ، اغلب شدیدا خراب و دیواره های شکننده ای دارد . بدین لحاظ ممکن است در زمانی که پانسمان روی دندان است ، بسیار احتیاط نمایید و از غذا خوردن معمول با دندان پانسمان شده اجتناب نمایید .
در صورت تخلیه کامل پانسمان حتما جهت گذاشتن پانسمان به دندانپزشک مراجعه فرمایید . در صورتی که تنها قسمت سطحی پانسمان تخلیه شده باشد ، نیازی به مراجعه نمی باشد .
چرا دندانی که قبلا عصب کشی شده را باید مجددا عصب کشی کنیم؟
گاهی درمان ریشه که توسط پزشک قبلی انجام گردیده ، ناقص بوده و این موضوع در عکس رادیوگرافی عالی بوده ، اما به عللی آن دندان و مواد درونش عفونی گردیده است در این گونه موارد نیاز به درمان مجدد ریشه یا Reendo می باشد .
درمان ریشه مجدد نسبت به عصب کشی پروسه سخت تری دارد و گاهی نیاز به جراحی انتهای ریشه یا epico هم می باشد .
آیا دندان های اندو شده الزاما نیاز به روکش دارند ؟ آیا روکش عمر این دندان ها را کاهش نمی دهد ؟
یک رکن مهم هم موفقیت درمان های عصب کشی شده ، ترمیم صحیح تاج دندان است . به صورتی که یک دندان حتی با بهترین عصب کشی در صورت گذاشتن یک ترمیم تاجی نامناسب دوباره عفونت کرده و نیاز به درمان مجدد پیدا می کند .
در دندان های عصب کشی شده با توجه به وجود پوسیدگی قبلی و برداشت بافت دندان و با از دست رفتن عروق و اعصاب دندان، رطوبت بافت دندان کاهش می یابد و دندان خشک تر و شکننده تر می شود . لذا اگر بعد از عصب کشی پزشکتان توصیه به روکش دندان فوق نمود ، در اسرع وقت این درمان باید صورت گیرد ، در غیر این صورت ممکن است باعث شکستن و از دست دادن دندان مورد نظر گردد .
پست کور یا post core چیست ؟
معمولا در اثر وسعت پوسیدگی های دندان هایی که نیاز به درمان ریشه دارد و تخریب دندان در صورتی که 50% بافت دندان بعد از برداشت پوسیدگی در تاج دندان از دست رفته باشد ، نیاز به درمان پست می باشد . پست ها به دو نوع ریختگی و پست فایبر post fiber تقسیم می گردند . در پست ریختگی بعد از برداشت قسمت های نازک تاج ، ریشه دندان تا حدی تخلیه و قالبگیری می گردد و قالب فوق به لابراتوار ارسال می شود . سازه ای فلزی به صورت یکپارچه که شامل قالب ریشه مورد نظر و تاج بازسازی شده در لابراتوار ساخته می شود که به postcore معروف است ، پست مورد نظر بعد از ارسال در دهان ، داخل دندان نصب می گردد و دندان جهت درمان روکش آماده می شود .درمان post core ریختگی روشی عالی و موثر در دندان های به شدت تخریب شده جهت بازسازی زیر روکش و استحکام دندان می باشد در دندان های با تخریب کمتر می توان از پست فایبر استفاده کرد که دیگر نیازی به قالب گیری و ارسال به لابراتوار نیست .در همان جلسه ریشه تا حدی تخلیه و فایبر پست در داخل ریشهدندان نصب شده و تاج روی آن با مواد مخصوص بازسازی می گردد و دندان جهت درمان روکش آماده می گردد .