مودب بودن یعنی چه (What is polite) و چطور باید آن را تعریف کرد؟ مودب بودن یعنی تلاش مستمر شما در شرایط مختلف برای ارائه بهترین نسخه وجودیِ خودتان به دیگران. زمانی که همیشه خود را در چارچوبی از عقلانیت و رفتارهای منطقی قرار بدهید، مودب ظاهر خواهید شد.
چگونه فرد مودبی باشیم؟
ادب و احترامی که شما برای خودتان و دیگران قائل می شوید، موجی از رفتارهای مثبت را پیرامون خود و آشنایان تان به وجود می آورد که در آن، امکان شکل گیری ارتباطاتی صحیح و خوشایند هم هست. برای اینکه راه های مودب بودن را یاد بگیرید، در ادامه مواردی را عنوان کرده ایم که دنبال کردنشان برایتان خالی از لطف نخواهد بود.
لبخند و خوش رویی فراموش نشود
در معاشرت با دیگران خوش رو باشید و لبخند بزنید. این یکی از نخستین راه های مودب بودن است. اگر می خواهید از عهده پاسخ گویی به این پرسش:« مودب بودن یعنی چه ؟» سرافراز بیرون بیایید باید حتما روی گشاده ای داشته باشید.
بسیاری از افراد معتقدند که برای جذاب ترشدن لازم است که اخم کنند یا اصطلاحا برای دیگران ژست بگیرند. از همین روست که وقتی برای نخستین بار با افراد مختلف روبه رو می شوند، سعی دارند که قیافه بگیرند و زیاد آنها را تحویل نگیرند. این رفتار به دور از ادب و احترام است. در مواجهه با دیگران چهره ای باز و گشاده داشته باشید. این مقدمه برقراری ارتباطی دوستانه و مودبانه است.
تحت هر شرایطی از چارچوب ادب خارج نشوید
یادتان باشد که افراد مودب در موقعیت های مختلف می توانند خودشان را کنترل کنند و طوری با دیگران برخورد می کنند که حتی اگر عصبانی و ناراحت هم هستند، الفاظ زشت و ناپسند از دهان شان خارج نمی شود. کنترل داشتن بر اعصاب و رفتارها از شما فردی باادب خواهد ساخت.این ویژگی ها در موقعیت های ناخوشایند به شما اجازه می دهد که از چارچوب عقلانیت و منطق خارج نشوید. پس همیشه و در هر شرایطی ادب را رعایت کنید. زمان هایی هم هست که برخی از افراد بعد از اینکه با دیگران احساس صمیمیت می کنند، ادب را کنار می گذارند. هیچ وقت بی ادبی را با صمیمی بودن اشتباه نگیرید. به خودتان اجازه ندهید که احساس صمیمی بودن، شما را بی ادب کند.
وقت شناس باشید
مودب بودن یعنی چه ؟ مودب بودن خیلی ساده است. مثلا یکی از مصادیقش، وقت شناسی است. افراد باادب برای خودشان و دیگران احترام قائل هستند و می دانند که اگر قرار است، دیگران روی حرف هایشان حساب کنند، در گام نخست باید خودشان هم به قول ها و تعهداتی که دارند عمل کنند.
پس زمانی که قرار است سر زمانی مشخص در جایی حاضر شوند، تاخیر و بی نظمی را کنار می گذارند. در مقابل، افرادی قرار دارند که همیشه به همه قرارها دیر می رسند و برای زمان و وقت دیگران ارزشی قائل نیستند. دیررسیدن پیامی مخفی را در دل خود جای می دهد. این پیام مخفی می گوید که فرد نامنظم برای طرف مقابلش احترام و ارزش قائل نیست.پیامی پنهان تر هم در بطن این ماجرا خفته است که نشان می دهد، فردی که دیر می کند برای خودش و قولی که داده هم ارزش قائل نیست.
معاشرت با دیگران را تمرین کنید
افراد مودب سعی می کنند که با آدم های مختلف به نسبت جایگاهی که دارند، وارد گفت وگو و مکالمه شوند. آنها می توانند ارتباطاتی موثر با دیگران داشته باشند. پس اگر می خواهید که ادب را در لحظات زندگی تان جای بدهید، باید خاطرتان باشد که بخش مهمی از مودب بودن در ارتباطات شکل می گیرد و به نمایش گذاشته می شود.پس اگر خواهان این هستید که سطح ادب تان را بالا ببرید و به واسطه آن فردی بشوید که همه بیشتر روی حرف ها و کارهایش حساب می کنند، یکی از اقدامات مناسب می تواند یادگرفتن روش های معاشرت با دیگران باشد.
شنونده خوبی باشید
اگر از شما بپرسند که از چه افرادی بدتان می آید، احتمالا در فهرست تان کسانی را می یابید که در هنگام صحبت کردن شما مدام وسط حرف تان می پرند. شاید بچگانه به نظر برسد اما اصلا این طور نیست. اجازه بدهید که برایتان توضیح بدهیم.واقعیت این است که چنین رفتاری نشان از درصد بالایی بی مبالاتی و خودخواهی یک فرد دارد. دلیل اینکه از چنین افرادی بدتان می آید هم همان حس خودخواهی غیرمستقیمی است که از آنها دریافت می شود. پس اگر می خواهید که خودتان مانند این دسته از افراد نباشید و ادب را رعایت کنید باید شنونده خوبی باشید.
این کار مزایای زیادی دارد. برای مثال، صبرتان را زیاد می کند. کسی که صبور است، در تصمیم گیری و ابراز واکنش های مختلف هم عقلانی تر از دیگران رفتار می کند. علاوه بر همه اینها، زمانی که شنونده خوبی هستید در نظر دیگران دوست داشتنی تر هم جلوه خواهید کرد.
راهکارهای دیگر برای مودب بودن
- به آدم ها سلام کنید – به درستی به دیگران سلام و احوالپرسی کنید، به چشمانشان نگاه کرده و طبیعی لبخند بزنید. نزدیکانتان را در زمان احوالپرسی در آغوش بگیرید و با همکارانتان دست بدهید. طوری رفتار کنید که دیگران دوست داشته باشند به شما نزدیک شوند. فقط به این دلیل که روز بدی داشته اید، دیگران را نادیده نگیرید.
- کمی برای یک گپ کوتاه وقت بگذارید – می توانید درمورد آب وهوا یا اخبار روز صحبت کنید یا احوال خانواده آن فرد را جویا شوید. برای صحبت کردن علاقه نشان دهید اما دقت کنید که بیش از اندازه پیش نروید. رفتارتان باید دوستانه و صمیمی باشد و به پیام های کلامی و غیرکلامی فرد مقابل نیز توجه داشته باشید.
- سعی کنید مسائل مربوط به طرف مقابل را به یاد آورید و نظر و پیشنهاد مناسب دهید – اسم همسرشان، تولدشان یا هر اتفاق مهم دیگری که برایشان افتاده را عنوان کنید. همیشه به یاد مشکلات و اتفاقات منفی زندگی دیگران باشید.
- همیشه از کلمات “لطفاً” و “ممنون” استفاده کنید – یادتان باشد از دیگران به خاطر کارهایی که برایتان انجام می دهند تشکر کنید و وقتی از آنها درخواستی دارید آن را بسیار محترمانه و با استفاده از کلماتی مثل “لطفاً” عنوان کنید. اگر کسی چیزی به شما تعارف می کند پاسخ دهید “بله ممنون” یا “خیر متشکرم.”
- دیگران را تحسین کنید و بخاطر موفقیت هایشان به آنها تبریک بگویید – تحسین شما باید واقعی به نظر برسد. اگر حسادت کنید یا از موفقیت دیگران عصبانی باشید واقعی نشان دادن تحسین و تبریکتان بسیار سخت خواهد شد.
- سر کار چه با زیردستان و چه رئیس مؤدبانه رفتار کنید – موقعیت و مقام دیگران را بشناسید و به آن احترام بگذارید.
- از زبانی مناسب استفاده کنید – به جنسیت، نژاد، مذهب، دیدگاه سیاسی و سایر مسائل خاص دیگران احترام بگذارید. به هیچ عنوان از الفاظ تحقیرآمیز درمورد هیچ کس در هیچ موقعیتی استفاده نکنید.
- یاد بگیرید با دقت به حرف های دیگران گوش کنید – وقتی طرف مقابلتان حرف می زند، خوب توجه کنید. وسط حرف دیگران نپرید یا بی توجهی نکنید.
- به وقت دیگران احترام بگذارید – سعی کنید وقت شناس باشید.
- در صورت لزوم قاطع باشید اما به حق دیگران برای قاطع بودن هم احترام بگذارید.
- غیبت نکنید – سعی کنید نقاط مثبت دیگران را بگویید.
- بخاطر اشتباهاتتان عذرخواهی کنید – اگر چیزی گفتید یا کاری کردید که بی ادبانه و گستاخانه به نظر می رسید، از طرف مقابل عذرخواهی کنید اما دقت کنید که بیش از اندازه این کار را تکرار نکنید.
- از زبانی که فهم آن برای دیگران دشوار باشد استفاده نکنید – سعی کنید ایده ها و صحبت های پیچیده تان را با دقت بیشتری توضیح دهید.
- برای شنیدن ایده ها و نظرات دیگران آماده باشید.
- مناسب با موقعیت لباس بپوشید. از پوشیدن لباس های باز در مکان های عمومی خودداری کنید و به کسانیکه در چنین مکان هایی لباس باز پوشیده اند هم خیره نشوید. هیچوقت رسمی تر از موقعیتی که می خواهید در آن شرکت کنید لباس نپوشید.
- با دقت و ملاحظه از شوخ طبعی استفاده کنید. مرزهای شوخی کردن را بشناسید و هیچوقت پایتان را فراتر از آن نگذارید.
- مراقب بهداشت شخصی تان باشید. دندان هایتان را مرتب مسواک بزنید، لباس هایتان را هر روز عوض کنید و از اسپری بدن و عطر استفاده کنید.
- وقت شناس باشید. اگر با کسی قراری دارید، حتماً سروقت یا حتی چند دقیقه زودتر برسید. اگر می بینید که ممکن است دیرتر برسید، حتماً فردمقابل را از آن مطلع کرده و عذرخواهی کنید. هیچوقت دیر کردن خود را توجیه نکنید. به وقت دیگران احترام بگذارید و آن را هدر ندهید.
- سر میز غذا رفتاری مناسب داشته باشید. وقتی در کنار دیگران غذا می خورید، از خوردن غذاهایی که بویی تند دارند خودداری کرده، با دهان باز صحبت نکنید و غذا نجوید.
- در محیط های عمومی، گوشتان را نخارانید، دستتان را در بینی نکنید و ناخن هایتان را نجوید. از بازی کردن بیش از حد با موهایتان هم خودداری کنید.
زیادی مودب بودن چه علائمی دارد؟
همه ی افراد ادب و ویژگی های مثبت را دوست دارند و سعی می کنند طوری رفتار کنند که مورد تعریف و تمجید دیگران قرار بگیرند اما گاهی افراط و تفریط در این مسئله باعث می شود کارهایی که انجام می دهید باعث برداشت نادرست باشد در این بخش به برخی از نشانه های داشتن ادب بیش از حد می پردازیم :
تعریف کردن از ظاهر افراد
شاید از آن دسته افراد باشید که با دیدن فردی شروع به تعریف و تمجید از آن در رابطه با لباس و ظاهر زیبای او داشته باشید متخصصان در این خصوص می گویند شاید در وهله ی اول خوب به نظر برسد اما با تکرار آن ممکن است فرد تصور کند قصد ریا دارید.
پاسخ طولانی دادن به سوالات
برخی ها تصور می کنند هرچه به سوالات دیگران پاسخ بلند تر دهند مودب تر به نطر می رسند اما اینگونه نیست زیرا افراد پاسخ های کلیدی را می خواهند بخصوص در حوزه های تخصصی و تجارت با پاسخ های بلند امکان این را به وجود می آورید که شنونده سخن شما را قطع کند.نیازی به پاسخ های بلند نیست زیرا اگر لازم باشد فرد سوال می پرسد.
داشتن ارتباط چشمی طولانی
داشتن ارتباط چشمی راه مودبانه برای اجازه دادن به فرد دیگری است که به شما اطلاع می دهد به آنچه می گوید علاقمند و درگیر هستید. اما برخی افراد "ارتباط چشمی " را به یک بازی نگاه خیره کننده تبدیل می کنند.او می گوید:به دنبال یک ارتباط چشمی گاهی نگاه را به سمت و سوی دیگر ببرید تا طبیعی باشد اگر مطمئن نیستید از یک دوست بخواهید با شما تمرین کند.
بله گفتن به دیگران
آیا جز افرادی هستید که وقتی دیگران به شما نیاز دارند آنها را حمایت می کنید ؟ در حالی که اقدام مودبانه ای است اما به مرور فرد را دچار خستگی می کند .ممکن است در وهله ی اول احساس خوشایندی از اینکه دیگران را حمایت کرده اید داشته باشید اما به مرور به رابطه شما آسیب می زند.چون نه گفتن در سری اول راحتر است تا با گذشت زمان .
نگفتن نظرات
تفاوت بین تلاش برای دیدن همه جوانب یک مساله و نگفتن چیزهایی که فکر می کنید وجود دارد ممکن است فکر کنید که موافقت با همه اقدامی مودبانه است اما در حقیقت باعث می شود که شما به نظر ضعیف و مردد برسید. راه هایی برای به اشتراک گذاشتن عقاید مخالف بدون حمله یا جدال وجود دارد.
معذرت خواهی برای موارد کوچک
متاسفم" یک قاعده اساسی برای نشان ادب است، اما برخی افراد نابجا از آن استفاده می کنند و برای همه چیز عذرخواهی می کنند و یا آن را در شرایطی بیان می کنند که ضروری نیست، می تواند نشان دهنده عزت نفس پایینی باشد که می تواند باعث شود مردم از آن سو استفاده کنند.حتی اگر از آن سو استفاده نکنند،برای بسیاری از مردم مدام معذرت خواهی کردن آزاردهنده و یا ممکن است تعجب کنند که چرا شما از آن ها می ترسید.
لمس کردن نا بجا افراد
دست دادن محکم مودبانه است. پس از آن، تماس فیزیکی بستگی به موقعیت دارد تا اشتباه برداشت نشود ممکن است فکر کنید که در آغوش گرفتن افراد یا مالیدن شانه ها روشی خوب برای نشان دادن محبت است، اما این خطر را دارد که آن ها را بسیار ناراحت کنید. به عنوان یک قاعده کلی، دست هایتان را کنارتان نگاه دارید.
ترجیح دادن دیگران به خود
اجازه دادن به دیگران که همه تصمیمات را بگیرند ممکن است مناسب باشد، به خصوص زمانی که در یک محیط کسب وکار بالاتر سر و کار دارید.اما انجام این کار مکرر در شما نقطه ضعف ایجاد می کند چون دیگران یاد می گیرند شما را جدی نگیرند و این به مرور زمان میتواند به شخصیت شما لطمه وارد کند.
سخن گفتن
گوش دادن بخش مهمی از ادب است و بسیاری از مردم به اندازه کافی این کار را انجام نمی دهند اما اگر شما هرگز مشکل را مطرح نکنید، نسبت به دیگران و حق آن ها برای صحبت کردن به شما این فرصت را می دهد که بینش و شخصیت خود را به اشتراک بگذارید." گفتگو یک خیابان دو طرفه است و زمانی که هر دو نفر از آن استفاده می کنند بهتر عمل می کند.
دقیق مثل کامپیوتر بودن
کامپیوتر بودن یا "سیاست درست" شمشیر دو لبه است. درست انجام دادن می تواند به شما در پذیرش و احترام به افراد با سبک زندگی، اعتقادات و یا فرهنگ متفاوت کمک کند.اما این یک عادت مودبانه است که قطعا می تواند کارآمد باشد در حالی که باید نهایت تلاش خود را بکنید که توهین آمیز نباشد، این ممکن نیست همه را راضی کند و در تمام مدت ممکن است شما را تحت تاثیر قرار دهد به جای آن، بر روی شنونده خوب بودن تمرکز کنید و بدانید چگونه وقتی کارتان را خراب کردید، معذرت خواهی کنید.
تمیز کردن میز وقتی دیگران غذا خوردند
تمیز کردن ظروف کثیف ممکن است به نظر یک ژست هوشمندانه به نظر برسد اما اگر دیگران هنوز مشغول خوردن هستند می تواند به عنوان علامتی برای پایان دادن به غذا خوردن باشد و اگر میزبان نیستید، ممکن است این طور برداشت شود که میز تمیز نیست و یا می خواهید وظایف میزبانی را انجام دهید این کار می تواند خیلی گستاخانه به نظر برسد.
دادن پاسخ یک کلمه ای
افرادی که در مورد اشتراک گذاری نگران هستند ممکن است فکر کنند با دادن پاسخ های کوتاه به شدت مودب هستند. در حالی که چنانچه در پیش از این هم گفته شد پاسخ مختصر، مودبانه است پاسخ یک کلمه تقریبا خوب نیست و به نوعی ثابت می کند شما بیش از حد درگیر ادب شده اید.
تعارف نکردن
ممکن است به سادگی سعی کنید با فروتنی محترمانه به نظر برسید و کمی طنز می تواند عالی باشد اما مرتب کردن خودتان باعث می شود که شما بد به نظر برسید و باعث ناراحتی دیگران شود.یادگیری نحوه پذیرش یک تعریف صمیمانه یک مهارت مودبانه است که همه باید بر آن مسلط شوند.