میوه درخت آناتو
میوه های درخت آناتو به عنوان رنگ دهنده های طبیعی استفاده می شوند و به خاطر تایید وزارت بهداشت برای سالم بودن این نوع رنگ، آکیوت به میوه محبوب و کمیاب به حساب می آید. درختچه ی همیشه سبز است که ارتفاع آن به 6 تا 10 متر می رسد و گلهای آن صورتی مشابه گلهای نسترن وحشی بوده که دارای منشأ منطقه های گرمسیری آمریکا مانند کارائیب و مکزیک می باشد. بومیان آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی از دانه های این میوه که رنگ قرمز دارد برای رنگ کردن بدن و لب استفاده می کنند به همین دلیل گاهی اوقات به نام درخت رُژ لب نامیده می گردد. آناتو و عصاره آن در حال حاضر به طور گسترده ای در صنعت به عنوان عامل رنگ کننده در بسیاری از محصولات و فرآورده های غذایی مانند پنیر، کره، مارگارین، کیک، سیب زمینی، غذاهای میان وعده، ماهی، سوسیس و … مورد استفاده قرار می گیرد. آناتو یک جایگزین طبیعی برای رنگ آمیزی مصنوعی ترکیبات مواد غذایی به حساب می آید، اما مطالعاتی که بر روی این گیاه به عمل آمده مشخص کرده که در برخی افراد ایجاد آلرژی های شدید می کند.
طرز کاشت بذر درخت آناتو
درخت آناتو از طریق بذر و قلمه تکثیر می شود. در کشت بذری ابتدا بستر مورد کشت را برای کاشت بذر مهیا کنید و سپس بذر گیاه را در عمق مناسب بکارید و با مقداری خاک روی بذر را بپوشانید. گیاه را آبیاری کنید و تا زمان جوانه زنی آن را مرطوب و در دمای بین 20 تا 25 درجه سانتی گراد نگه داری کنید. پس از گذشت مدتی بذر گیاه جوانه می زند و شروع به رشد می کند.
- زمان کاشت بذر: زمان کاشت بذری این گیاه در فصل بهار است.
- ارتفاع: ارتفاع این گیاه متغیر و بین 4 تا 7 متر است.
- فاصله کاشت بذر: فاصله کاشت بذر بین 3 تا 5 متر است.
- عمق کاشت بذر: عمق کاشت بذر 10 تا 20 میلیمتر است.
نگهداری از درخت آناتو به شرح زیر است:
آناتو ، درختی کوچک و همیشه سبز میباشد که زیستگاه آن به طور طبیعی مناطق گرمسیری آمریکا است. رشدی متوسط داشته و ارتفاعی بین 3 تا 10 متر دارد. برگها بیضی شکل بوده و رگه هایی مایل به قرمز دارند ، این برگها بین 8 تا 20 سانتیمتر طول و بین 5 تا 14 سانتیمتر عرض دارند. گلها بسیار جذاب بوده و فصل شکوفایی آنها از اواخر تابستان تا پاییز میباشد . رنگ گلها سفید و یا صورتی بوده و برای زنبورهای عسل بسیار جذاب هستند و بین 4 تا 6 سانتیمتر قطر دارند. میوه این گیاه قلبی شکل بوده ، از وسط باز میشود رنگ آن قرمز مایل به زرد، قهوه ای میباشد. سطح میوه از مو پوشیده شده و قابل خوردن نیست. وقتی که رسیده شود باز میشود و حاوی تعدادی دانه گوشتی و قرمز رنگ است. هر دانه 5 میلی متر قطر دارد . میوه حاوی پالپی قرمز -نارنجی و سمی است. در ادامه به شرایط نگهداری از میوه درخت آناتو خواهیم پرداخت همراه ساعد نیوز باشید.
- خاک: خاک لومی ، حاصلخیز، غنی از هوموس ، مرطوب و خوب زهکشی شده.
- دما: تا 13 درجه برای رشد این گیاه مناسب است.
- بهتر است در گلخانه نگه داشته شود زیرا اصلا طاقت سرما را ندارد.
- آبیاری: در تابستان زیاد و در زمستان کم
- هرس: بهتر است اول بهار صورت گیرد.
- کوددهی: 2 بار در سال صورت پذیرد.
خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی
از این گیاه عمدتا برای طعم دار کردن و رنگدهی به غذا در امریکای مرکزی، و قسمت شمالی امریکای جنوبی استفاده می شود. در کارائیب دانه ها معمولا در چربی ( گیاهی یا حیوانی) سرخ می شوند. بعد از برداشتن دانه ها، از چربی زرد طلایی باقی مانده برای سرخ کردن گوشت یا سبزیجات استفاده می کنند. با این روش رنگ زرد طلایی تا قهوه ای طلایی بدست می آید. مکزیکی ها اغلب در آشپزی از نوعی خمیر (Achiote) استفاده می کنند که از دانه های آناتو با مخلوطی از نگه دارنده ها است. این خمیر کاملا در چربی داغ حل می شود. استفاده از این خمیر آسان است و می تواند به انواع سس و مواد مزه دار کردن گوشت بکار می رود تا باعث افزایش رنگ شود. استفاده از آناتو برای بیشتر کردن رنگ شکلات در اروپا از قرن 17 میلادی رایج بوده است. امروزه از ادویه آن برای رنگدهی به کره و پنیر (زرد) استفاده می کنند.
سایر کاربرد آناتو
بعلت دارا بودن مزیت های زیاد آناتو، این گیاه در صنایع غذایی نیز مانند صنایع دیگر که از آناتو بخاطر رنگدهی استفاده می کنند، کاربرد فراوانی دارد.
در پخت و پز به طور عمده در فراورده های لبنی و نانوایی مانند پنیر، کره و فراورده های قنادی به کار می رود. آناتو همچنین در صنایع رنگ سازی نیز کاربرد دارد. در پایه بسیاری از رنگ ها از آناتو استفاده می کنند.در صنایع آرایشی مانند رژلب و دیگر محصولات زیبایی کاربرد دارد. همچنین برای رنگدهی به مرطوب کننده ها و کرم ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در صنعت نساجی از آناتو برای رنگ کردن الیاف و پارچه ها استفاده می شود و در پزشکی در انواع پماد ها استفاده می شود.
تکثیر این گیاه به 2 روش میباشد: 1- کاشت بذر 2- قلمه زدن در روش اول بهتر است از 3 یا 5 دانه به صورت همزمان استفاده شود و پس از جوانه زنی 3 الی 4 ماه در گلخانه بماند و سپس به بیرون منتقل شود. از آن جایی که از میوه این درخت به عنوان رنگ خوراکی استفاده می شود گیاهی غیر سمی تلقی می شود و عوارض خاصی برای آن ذکر نشده است.