ساعدنیوز
ساعدنیوز

روش‌های درست مطالعه و یادداشت برداری

  سه شنبه، 28 مرداد 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
روش‌های درست مطالعه و یادداشت برداری
خواندن خلاصه‌ی فصل‌ها (اگر وجود داشته باشد) هم خیلی می‌تواند به یادگیری بهتر شما کمک کند. شاید در ابتدا همه‌ی مطالبی را که می‌خوانید درک نکنید،‌ اما با‌این‌حال این کار را انجام دهید. همان‌طور که قبلا گفته شد نگاه کلی به مطالب میزان توجه و درک شما را از مطلب افزایش می‌دهد و سبب می‌شود که مطالب بیشتر در حافظه‌ی شما ثبت شوند.

به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، یادداشت برداری یا نت برداشتن یکی از مهم ترین بخش های یک مطالعه ی فعال و تعاملی می باشد.
اگر ما درست نت برداری کنیم میزان یادگیری ما چندین برابر می شود.
بیشتر افراد آموزش صحیحی در زمینه نت برداری ندیده اند که در این مقاله سعی میکنیم از موثر ترین استراتژی های یادداشت برداری بیان کنیم.

گام اول: هر فصل کتاب را کلی نگاه کنید

قدم اول مرحله ی اساسی در خلاصه نویسی محسوب می شود. با این کار هر فصل را به طور کلی وارسی می کنید.

در این مرحله، به خوبی به موارد زیر توجه کنید:

  • عنوان ها؛
  • جدول ها؛
  • تصاویر؛
  • قسمت هایی از متن که پررنگ شده است؛
  • قسمت هایی از متن که سبک نوشته تغییر کرده است (ایتالیک)؛
  • و از همه مهم تر، قسمت خلاصه ی متن.

هدف از نگاه کلی به فصل ها این است که ذهن شما نسبت به متنی که قرار است بخوانید آگاهی پیدا کند. این یکی از بهترین روش هایی است که با استفاده از آن، مغز بدون اینکه خسته شود یا فشار زیادی به آن وارد شود می تواند به راحتی و با کیفیت بالا اطلاعات جدید را دریافت کند. از طرفی با استفاده از این روش، نکات مهم برای مغز تعیین می شود و ذهن هنگام خواندن مجدد مطالب، با دقت بیشتری آن نکات را به خاطر می سپارد. این افزایش توجه سبب می شود که اطلاعات، بیشتر در خاطر شما باقی بمانند و علاوه بر آن می توانید موضوعاتی را که قرار است در آینده بخوانید پیش بینی کنید.

خواندن خلاصه ی فصل ها (اگر وجود داشته باشد) هم خیلی می تواند به یادگیری بهتر شما کمک کند. شاید در ابتدا همه ی مطالبی را که می خوانید درک نکنید، اما با این حال این کار را انجام دهید. همان طور که قبلا گفته شد نگاه کلی به مطالب میزان توجه و درک شما را از مطلب افزایش می دهد و سبب می شود که مطالب بیشتر در حافظه ی شما ثبت شوند.

اگر در کلاس، دبیر یا استادتان به نکته ی خاصی اشاره کرد، حتما آن را یادداشت کنید و موقع مرور سریع مطالب به آن توجه کنید. حتما دبیر شما می داند که این اطلاعات باارزش هستند و دانستن آنها برای شما لازم است؛ در نتیجه احتمال اینکه این نکات به عنوان سؤالات امتحانی هم مطرح شوند، بسیار زیاد است.

گام دوم: برای فهم بیشتر، نکات مهم را یادداشت کنید

در مرحله ی بعدی باید مطالب را بخوانید و نکات مهم آن را یادداشت کنید. ممکن است بسیاری از افراد برای خلاصه نویسی همه ی مطالب را با تمام جزئیات بنویسند اما این کار علاوه بر اینکه زمان زیادی می گیرد بی فایده است. در این روش ممکن است بسیاری از نکاتی را که واقعا مهم هستند، بی اهمیت بدانید و به آنها توجه نکنید.

با استفاده از دو روش ساده می توانید مطمئن شوید که همه ی اطلاعات کلیدی و مهم را یادداشت کرده اید.

۱. یادداشت مطالبی که به سختی متوجه می شوید

اگر بعضی از مطالب را به سختی متوجه می شوید، سعی کنید با استفاده از کلمات ساده ی قابل درک هر چیزی را که درباره ی آن موضوع فهمیدید، بنویسید. برای این کار از جمله های کوتاه و مناسب استفاده کنید.

برای شروع، اول بخش هایی را که متوجه شده اید یادداشت کنید و بعد سراغ مطالب سخت تر بروید. بعضی اوقات استفاده از منابع مختلف می تواند به درک بهتر یک موضوع کمک کند. اگر هنوز بعضی از قسمت ها را متوجه نمی شوید، می توانید سریع در گوگل جست وجو کنید (برای یافتن اطلاعات دقیق تر، بد نیست با نکات مربوط به جستجوی حرفه ای در گوگل آشنا باشید). احتمالا می توانید عکس، فیلم یا اطلاعات دیگری درباره ی آن موضوع پیدا کنید که به فهم بیشتر شما کمک کند. حتما اطلاعاتی که با این روش به دست می آورید یادداشت کنید.

با خلاصه نویسی مطالب، مغز شما روی مطالبی که بعد از مطالعه متوجه شدید تمرکز می کند. با این کار اطلاعات به بخش های کوچک تر و قابل فهم تقسیم می شوند و باعث یادگیری بهتر و راحت تر می شود.

بسیاری از افراد سعی می کنند میزان زیادی از اطلاعات را یک باره و به طور هم زمان یاد بگیرند. این مطالب می تواند مثل خواندن یک جمله ی خیلی طولانی یا بخش های زیادی از یک کتاب باشد. در این حالت ذهن از اطلاعات زیاد پر می شود. در نتیجه یادگیری این مطالب در زمان کوتاه مشکل خواهد بود. برای یادگیری بهتر لازم است که این مطلب را به بخش های کوچک قابل فهم تبدیل کنیم تا ذهن بهتر روی آنها تمرکز کند.

۲. یادداشت مطالبی که تابه حال نخوانده اید

تمام مفاهیم، تعاریف، تئوری ها و فرمول هایی را که تاکنون با آنها مواجه نشده اید یادداشت کنید. حتی سعی کنید که همه ی جزئیات مربوط به آنها را بنویسید. برای فهم بهتر این مطالب می توانید مثال های مربوط به آنها را هم بنویسید اما انجام این کار ضروری نیست.

در مرحله ی بعدی سعی کنید که این مفاهیم را درک کنید. آنها را برای خودتان تعریف کنید و برایش مثال بزنید. به مرور زمان، این مفاهیم برای تان قابل درک می شود و به راحتی آنها را یاد می گیرید.

سعی کنید که همیشه به جای تایپ کردن خلاصه ها، آنها را با دست و روی کاغذ یادداشت کنید. این کار اهمیت زیادی دارد، زیرا هنگامی که مطالب را به صورت دست نویس تهیه می کنید، بیشتر درباره ی آنها فکر می کنید. در نتیجه مطالب بیشتر در ذهن شما باقی می ماند، به سادگی در حافظه ی بلندمدت شما ثبت می شود و بعدها بهتر جزئیات نوشته ها را به خاطر می آورید.

هدف اولیه از این کار ذخیره سازی اطلاعات نیست، بلکه درک بهتر مطالب است. شاید برای یک امتحان نتوانید به این شیوه ی خلاصه نویسی تکیه کنید و حتما باید منبع اصلی آزمون را بخوانید، زیرا همه ی اطلاعات به صورت درست و کامل در کتاب وجود دارد. اگر از خلاصه های خود برای امتحان استفاده کنید، ممکن است بعضی از مطالب مهم را از قلم انداخته باشید و سرجلسه ی آزمون نتوانید به همه ی سؤال ها پاسخ مناسب بدهید.

گام سوم: مطالب را سریع بخوانید

در مرحله ی آخر سعی کنید مطالب را تا جایی که امکان دارد سریع بخوانید و قدرت مطالعه ی خود را بالا ببرید.

زمانی که از این روش برای مطالبی استفاده می کنید که تابه حال نخوانده اید، دوباره آنها را مرور کنید تا بهتر متوجه مفاهیم شوید. فقط به خلاصه ها و یادداشت های خود تکیه نکنید چون همان طور که گفته شد ممکن است مطالب مهم و ارزشمند را یادداشت نکرده باشید (از خلاصه نویسی برای مرور نهایی مطالب استفاده کنید). همچنین اگر با مطلبی آشنایی ندارید می توانید به آرامی آن را مطالعه کنید، اما برای مطالبی که متوجه شده اید از روش های تندخوانی استفاده کنید.

این کار سبب می شود که مطالب بیشتر در ذهن شما باقی بماند و بیشتر آنها را درک کنید.

گام چهارم: مطالب را مرور کنید

یکی از روش های درس خواندن صحیح، مرور مطالب خوانده شده است. درصورتی که زمان کافی برای مطالعه ی کتاب تان دارید سعی کنید مطالب آن را مرور کنید. مرور مطالب سبب می شود که اطلاعات، بیشتر در ذهن تان باقی بماند. همچنین اگر سرجلسه ی امتحان زمان کافی دارید، سعی کنید که دوباره جواب های خود را بررسی کنید؛ این کار به شما این فرصت را می دهد جواب اشتباه سؤال یا انتخاب اشتباه گزینه ای را متوجه شوید و آن را درست کنید. بسیاری از دانش آموزان با وجود زمان کافی، ترجیح می دهد که سریع به سؤالات جواب دهند و از جلسه ی آزمون بیرون بیایند. به یاد داشته باشید که شما وقت و هزینه ی زیادی صرف کرده اید تا به مراحل بالاتر تحصیلی برسید، پس به راحتی فرصت های خود را از دست ندهید و از همه ی زمان آزمون درست استفاده کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (112 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (107 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (80 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (51 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (29 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
خبرآنلاین: رویارویی سوپرانقلابی‌ها با حاکمیت برای حذف ظریف؟
قرآن خوانی / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 1 – از سوره حمد تا آیه 43 سوره بقره + معنی و تفسیر آیات
افزایش 20 درصدی حقوق سربازان؛ وام ازدواج زیر 25 ساله‌ها 300 میلیون می‌شود
پزشک زیبایی مشهور: رونالدو به من 3 میلیارد تومان بدهکار است!
بررسی استایل و پوشش همه روسای جمهور غیر روحانی ایران بعد از انقلاب / از کاپشن احمدی‌نژادی تا کاپشن پزشکیان
توئیت خبرساز ابطحی درباره علی لاریجانی: تغییر استراتژیک در راه است
ابر ستاره ی فوتبال ایران، طارمی، در ترکیب اصلی اینتر برای بازی امشب مقابل لاپیزیش/نراتزوری به دنبال فتح دو قله
وزیر نیرو: خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود/ در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم
افشاگری سخنگوی دولت حسن روحانی درباره پشت پرده قطعی برق در کشور
دانستنی های پزشکی / آیا پیاز جوانه زده برای بدن مضر است یا مفید؟
علیرضا افتخاری: به‌خاطر احمدی‌نژاد طناب خریدم تا خود‌کشی کنم؛ نوشته‌ای زیر در منزل من گذاشتند که اینجا بمب‌گذاری خواهد شد و هرچه سریع‌تر باید این خانه را تخلیه کنید!
فاجعه ای به نام سرمایه در شرف انفجار؟/ ناترازتر از آینده!
چرا پزشکیان حاضر نشد در منزل شهید رئیسی ساکن شود؟
ایلان ماسک از دولت ترامپ چه انتظاری دارد؟
چرا محمدجواد ظریف به خوار چشم دشمنان دولت مسعود پزشکیان نبدیل شده است؟
منتخب روز   
(ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ...