به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خانواده یکی از نظام های اولیه جوامع بشری است که با وجود تحولات اساسی در اهداف و کارکردهای خود ثابت مانده و هنوز در همه جوامع، اهمیت اساسی دارد. خانواده یکی از نظام های اولیه جوامع بشری است که با وجود تحولات اساسی در اهداف و کارکردهای خود ثابت مانده و هنوز در همه جوامع، اهمیت اساسی دارد. خانواده مناسب ترین نظام برای تأمین نیازهای مادی و روانی بشر بوده و بهترین بشر را برای تأمین امنیت و آرامش روانی اعضا، پرورش نسل جدید و اجتماعی کردن فرزندان و برآورده ساختن نیازهای عاطفی افراد فراهم نموده است. با این حال در عصر حاضر نظام خانواده دچار مشکلات و چالش های اساسی شده و حتی گاه اساس و تمامیت آن نیز زیر سؤال رفته است.
صمیمیت در خانواده باعث ارضای بسیاری از نیازهای روحی و روانی اعضا می شود. در هر جمع خانوادگی حدودی از صمیمیت وجود دارد، اما برای بهتر کردن آن همه اعضا باید تلاش کنند. هر کودکی نیاز به ارتباطی عاطفی و صمیمی دارد، با رفع نیازهای جسمانی اش به طور کامل ارضا نشده و نیاز به در آغوش کشیده شدن و نوعی صمیمیت از طرف مراقب اصلی خود دارد. خانواده مهم ترین نهادی است که می تواند نیازهای عاطفی افراد را برطرف کند. اگر این نهاد بتواند منبعی غنی از ارتباطات را برای اعضای خود فراهم نماید، افراد در جریان تعاملات مثبت و تجربه صمیمیت قرار می گیرند. این ارتباطات بر کلیه روابطی که انسان در طول زندگی خود با سایر افراد برقرار می کند، اثر می گذارند.
راهکارهای ایجاد صمیمیت در خانواده
1- با همسرتان خوب باشید
ارتباط خوب زن و شوهر در خانه و احترام آن ها به یکدیگر، تأثیر بسیار زیادی بر صمیمیت اعضای خانواده خواهد داشت. مسلم است که خانواده اولین نهاد تربیت فرزندان است. بچه ها در محیط خانواده ادب و احترام را می آموزند و آن را در جامعه بازتاب می دهند. وقتی شما با همسرتان رفتار مناسبی داشته باشید، نه تنها فرزندتان آداب برخورد را می آموزد، بلکه دیگر خود را مجاز نمی داند به پدر و مادر بی احترامی کند. از مشاجره و بحث در حضور بچه ها جداً خودداری کنید.
2- عفو و گذشت راهی برای ایجاد صمیمیت در خانواده
عفو و گذشت نه تنها از عوامل ایجاد صمیمیت در خانواده هاست، بلکه کلیدی طلایی برای موفقیت در تمام عرصه های اجتماعی نیز محسوب می شود. مسلماً هر یک از اعضای خانواده در روند زندگی دچار کاستی ها و لغزش هایی خواهند شد. کاستی و لغزش هایی که کنار آمدن با آن ممکن است برای دیگر اعضا سخت باشد. اگر فرزند یا همسرتان دچار اشتباه می شود.
3- استفاده از واژه های محبت آمیز
جای شک نیست که استفاده از واژه ها و جملات محبت آمیز، درجه دوستی میان افراد را افزایش می دهد. پس چرا آن را از هم دریغ کنیم؟ برای برقراری صفا و صمیمت در خانواده و البته برای ماندگاری آن، همانند روزهای اول آشنایی کلمات عاشقانه را استفاده کنید. اجازه ندهید پستی و بلندی های زندگی وجود این واژه های عاشقانه را در زندگی تان کمرنگ کند. اگر دوست دارید خانواده ای صمیمی داشته باشید، باید طوری رفتار کنید تا فرزندان تان نیز مهر و محبت را از شما یاد بگیرند. یادگیری محبت بیشتر می شود اگر فرزند آن را در خانواده بیاموزد و رفتار مهرآمیز پدر و مادرش را با هم ببیند.
4- همراهی و همدلی برای ایجاد صمیمیت در خانواده
شاید بتوان همدلی و همراهی را دو رفتار مکمل هم دانست. همدلی و همراهی برای داشتن یک خانواده موفق، همانند کاراکترهایی که در بالا گفته شد لازم است. می توان گفت این مورد در تداوم صمیمیت و ماندگاری آن در خانواده ها نقش مهمی دارند. همدل بودن اعضای خانوده سبب می شود آن ها در سختی های زندگی یار و همراه هم باشند و در این همراهی خسته نشوند.
5- توجه به علایق اعضای خانواده
مسلماً هر عضوی از اعضای خانواده، علائق منحصر به خود را دارد. البته برخی از علایق نیز بین اعضا مشترک هستند. این امر علاوه بر یادیگیری های محیطی، می تواند ناشی از ژن های موروثی نیز باشد. علایق اعضای خانواده خود را جدی بگیرد و آنها را در نظر داشته باشید. مثلاً اگر همسر یا فرزندتان غذای خاصی را دوست دارد، آن غذا را به دفعات بیشتر تهیه کنید. اگر همسرتان رفتارهای خاصی را می پسندد، سعی کنید آنگونه عمل کنید و به او بگویید.
6- غذا خوردن با اعضای خانواده
زمانی که بچه ها کوچک هستند، هر زمان که شما میز غذا یا سفره را می چینید، آن ها هم با شما غذا می خورند. این حالت ممکن است پس از بزرگ شدن بچه ها کمرنگ شده یا حتی از بین برود. نگذارید مشغله های فرزندان، آن ها را از شما دور کند. برای غذا خوردن منتظر هم بمانید. در این صورت، فرصتی فراهم می شود تا دقایقی را در کنار هم بگذرانید، با هم صحبت کنید و از موفقیت ها و مشکلات هم با خبر شوید. این راهکار سبب بیشتر شدن صمیمیت میان والدین و فرزندان می شود. همچنین، مانع از ایجاد طلاق عاطفی والدین و فرزندان می گردد. با هم بودن، راز داشتن یک خانواده شاد و خوشبخت است.
7- هدیه دادن
هدیه دادن نه تنها راهی برای افزایش صمیمت زوجین است، بلکه هر نوع صمیمت، اعم از صمیمت بین اعضای خانواده را نیز بیشتر می کند. حتی اگر صمیمیتی بین اعضای خانواده وجود نداشته باشد، هدیه دادن آن را ایجاد می کند. لازم نیست هدایای گران قیمت بخرید. بخصوص برای کودکان. سعی کنید کودک تان را از سنین کم عادت دهید تا با کوچکترین هدیه ای راضی و خوشحال شود. اگر از همان بچگی هدایای گران قیمت و سنگین برایش تهیه کنید، توقع او در بزرگسالی بالا می رود. همین امر سبب می شود بعدها در زندگی مشترک یا روابط دوستانه اش، متوقع شده و دچار مشکل شود.
8- قدرشناسی، راهی برای افزایش صمیمت در خانواده
شاید بتوان گفت ارزش و تأثیر قدرشناسی، چیزی کم از هدیه دادن ندارد. هدیه دادن نوعی از قدرشناسی و توجه است که با پیشکش کردن یک شئ ابراز می شود. قدرشناسی کلامی و رفتاری نیز وجود دارد که مکمل یکدیگرند. قدرشناسی خود را به زبان آورید و آن را در رفتارهایتان نشان دهید. فرزندان باید به پدر و مادر خود بگویند که قدرشان را می دانند. اگر فرزندتان در درس، شغل یا حرفه ای موفق است، بگویید که به او افتخار می کنید. اگر همسرتان هنرمند است، مهربان است یا هر نکته اخلاقی مثبتی دارد، قدردان آن باشید. قدردانی از یکدیگر، سبب تقویت آن رفتار در طرف مقابل می شود.
9- صله رحم
صمیمیت در خانواده نه تنها شامل صمیمت بین زوجین است، بلکه صمیمت بین دیگر اعضای خانواده را نیز شامل می شود. صله رحم با ایجاد و افزایش صفا و صمیمت در خانواده، اعضای خانواده را به هم نزدیک تر می کند. این امر که در اسلام نیز بسیار سفارش شده است، علاوه بر افزایش رزق و روزی، فضای خانه را از یکنواختی و تکرار دور می کند. اگر مدت هاست از هم بی خبر هستید، کدورت و غرور را کنار بگذارید، گذشت داشته باشید و یکدیگر را ببخشید. در این صورت خواهید دید که چقدر به لحاظ روحی ارتقاء پیدا می کنید.
10- همکاری در کارهای منزل
سعی کنید در کارهای منزل همکاری داشته باشید. در مرحله اول، به فرزندتان بیاموزید که خودش کارهای شخصی اش را انجام دهد. سپس او یاد می گیرد تا در زمان لازم، در انجام کارها با شما همکاری کند. حتی اگر این حس همکاری در او وجود نداشت، آن را در وجودش بپرورانید. همکاری در کارهای خانه سبب می شود ارتباط کلامی و رفتاری همسران و بچه ها در خانواده بیشتر شود. علاوه بر این، حس مسئولیت پذیری در آن ها به وجود خواهد آمد.