به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هر رفتاری که به منظور تحت کنترل و سیطره در آوردن یک شخص دیگر انجام گیرد به معنی سوء استفاده می باشد. سوء استفاده معمولا با استفاده از ترس، توهین، تجاوز کلامی یا جسمی اتفاق می افتد. قربانی شدن به معنای از دست دادن کنترل امور زندگی شخصی است. فرد قربانی به دیگران اجازه می دهد که احساسات و رفتارش را هدایت کنند. قرار گرفتن در معرض سو استفاده های بسیار دیگران زمینه را برای ابتلا به اختلالات اضطرابی فراهم می کند.
انواع سواستفاده:
سو استفاده ابعاد مختلفی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از سوء استفاده احساسی، فیزیکی و جنسی.
_ سو استفاده احساسی (عاطفی، روانی یا هیجانی) در سه دسته پرخاشگری، انکار و ناچیز شمردن تقسیم می شوند. هر کدام از این اقسام شامل تهدید، توهین، سرزنش، مسخره کردن، فحاشی، داد زدن و... می شوند.
_ سو استفاده فیزیکی شامل کتک زدن و هرگونه اعمال خشونت و صدمه فیزیکی است.
سو استفاده جنسی به معنای انجام اعمال جنسی با اجبار و زمانی که فرد میل به انجام دادن آن را ندارد. تجاوز جنسی یکی از شکل های سوء استفاده جنسی است.
چه کسی سواستفاده می کند؟
سوءاستفاده بیشتر توسط شخصی صورت می گیرد که قربانی او را می شناسد و اغلب با او زندگی می کند. سوءاستفاده در خانواده ها اغلب به عنوان سوء استفاده خانگی یا خشونت خانگی شناخته می شود.
اشتباهات رایج در برخورد با افرادی که سواستفاده می کنند:
درک انگیزه ها و طرز تفکر یک سواستفاده گر مهم است. اما اشخاصی که مورد سواستفاده قرار می گیرند نیز معمولاً اشتباهات زیر را انجام می دهند که منجر به سوءاستفاده بیشتر می شود.
-
کوتاه آمدن :
بیشتر قربانیان سعی می کنند سواستفاده گر را در زمان تشدید درگیری و عصبانیت به دام بیندازند. این تاکتیک در برخورد با افراد سواستفاده گر، فقط او را قادر می سازد ، که ضعف شما را فرصتی برای اعمال کنترل بیشتر کند.
-
استدلال:
دعواهای کلامی در برخورد با افراد سواستفاده گر، منجر به نارضایتی بیشتر هر دو طرف می شود. هرچه عصبانیت بیشتر می شود، سوء استفاده نیز بیشتر رخ می دهد. شما با مشاجره کردن با فرد سواستفاده گر چیزی به دست نخواهید آورد و باعث می شود که شما در نهایت احساس قربانی بودن، آسیب دیدگی و ناامیدی کنید.
-
توضیح و دفاع:
هنگامی که به اشتباه کسی شما را سرزنش می کند یا مورد حمله قرار می دهد (در انواع سواستفاده ها)، سعی در دفاع و توضیح خود دارید. تلاش شما برای توضیح و تکذیب، احتمال سواستفاده را بیشتر می کند.
-
درک سوءاستفاده:
آنها به اشتباه اعتقاد دارند یا امیدوارند که متجاوز علاقه مند به درک آن ها باشد، در حالی که متجاوز فقط علاقه مند به پیروزی درگیری و داشتن موقعیت برتر است. بنابراین استدلال کردن بی ربط است.
-
انتقاد:
از آن جا که افراد سواستفاده گر، اساساً ناامن هستند، اما داخل آن ها شکننده است. در برخورد با افراد سواستفاده گر، بهتر است از آن ها انتقاد نکنید. زیرا انتقاد و نظرات منفی درون آن ها را شکننده تر و عصبانی تر می کند و خطر برای شما افزایش پیدا می کند. اگر این فرد از شما سواستفاده عاطفی می کند یا مالی، یا جنسی، تفاوتی ندارد. او به عمل خود با شدت بیشتری ادامه خواهد داد. انتقاد از متجاوز می تواند خشم و کینه توزی را برانگیزد.
راهکارهای مؤثر برای مقابله با سوءاستفاده :
روش های موثری برای مقابله با سوءاستفاده وجود دارد که نیاز به آموزش و پیش بینی دارند.
- دریافت اطلاعات:
برای برخورد با افراد سواستفاده گر، همه چیزهایی را که می توانید در مورد سوءاستفاده عاطفی و انواع دیگر سواستفاده بدانید، بیاموزید. افراد در روابط سوءاستفاده گر، گرایش به وابستگی متقابل دارند.
-
پشتیبانی دریافت کنید:
درمان فردی و همچنین شرکت در جلسات 12 مرحله ای مانند الآنون یا CoDA می تواند بسیار کمک کننده باشد. اگر مورد آزار و اذیت جسمی قرار گرفتید، در مورد منابع قانونی، خط تلفن و مراجع قانونی منطقه خود اطلاعات کسب کنید و نکات بیشتری را بخوانید. بسیاری از افرادی که مورد سواستفاده قرار می گیرند، شرم از صحبت در مورد آن یا پیگیری قانونی دارند و در خود نیز احساس گناه و مقصر بودن می کنند که بسیار اشتباه است. و همچنین بسیاری از ما اطلاعات کافی از این که سواستفاده به هر شکل آن جرم است نداریم و به همین دلیل خود را ناچار به تحمل و کنار آمدن سواستفاده می کنیم.
-
واکنش نشان ندهید:
در برخورد با افراد سواستفاده گر ، بیاموزید که واکنشی نشان ندهید و یا شخصاً به کلمات و اقدامات متخلف نپردازید. عدم واکنش، اولین قدم به سمت توانمندسازی است.
-
عزت نفس خود را بالا ببرید:
افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس، به شما کمک می کند تا به واقعیت خود اعتماد کنید، گزینه های بیشتری را ارائه دهید و به شما قدرت می دهد تا با سوءاستفاده روبرو شوید. با متوقف کردن هرگونه انتقاد از خود شروع کنید و سپس اقدام به بازسازی ارزش خود کنید.
-
قاطع باشید:
در برخورد با افراد سواستفاده گر ، بیاموزید که بیش از اندازه منفعل، آرام، مضطرب، منتقد یا پرخاشگر نباشید.
-
مرزها را تنظیم کنید:
یاد بگیرید که مرزها را در همه روابط خود تعیین کنید.
سواستفاده کلامی:
سوء استفاده کلامی راهی برای حمله یا تعریف منفی شخص دیگری است که از کلمات یا سکوت به عنوان سلاح استفاده می کند. و یکی از رایج ترین انواع سواستفاده در کشورمان است که بسیاری از ما متوجه مورد آزاد کلامی قرار گرفتن نمی شویم و برخورد با افراد سواستفاده گر که به صورت کلامی به ما آزار می رسانند را نمی دانیم. سوء استفاده کلامی غالباً در مرز روابط عاشقانه، دوستی و روابط والدین و فرزند اتفاق می افتد. اما همچنین می تواند بین همکاران، اعضای خانواده دور و آشنایان رخ دهد. حتی افراد غریبه نیز می توانند درگیر رفتارهای توهین آمیز کلامی شوند.
سوء استفاده کلامی زیر مجموعه سوء استفاده عاطفی یا روانی است. نمونه هایی از سوء استفاده عاطفی غیر کلامی شامل کاهش ارزش کلامی مانند خیره شدن به فرد است. چرخش چشم و درهم زدن درب؛ شایع پراکنی درباره قربانی؛ صحبت در مورد قربانی در پشت سر او.
پایان دادن به سواستفاده عاطفی:
برخورد با افراد سواستفاده گر عاطفی و پایان دادن به رابطه با این اشخاص کار ساده ای نیست، به خصوص اگر از نظر مالی به فرد سواستفاده گر وابسته باشید، اگر فرزندی با فرد دارید ، یا اینکه فرد سواستفاده گر یک همکار، عضو خانواده یا دوستی است که بخشی از بزرگی از زندگی شماست، در چنین شرایطی ، تنها راه برای جلوگیری از سوءاستفاده یا حداقل به حداقل رساندن اثرات مخرب آن، محدود کردن تماس، کاهش برخوردها با وی و یا فقط تعامل با فرد در ملاء عام است.