پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری دهان و دندان محسوب می شود که در صورتی که گسترش پیدا کند و به آن رسیدگی نشود، منجر به از دست دادن دندان می شود.همچنین بیماری لثه که در اثر عفونت باکتریایی اتفاق می افتد در بسیاری از موارد باعث لق شدن دندان و از دست دادن آن می شود.گاهی اوقات نیز بر اثر وارد آمدن ضربه و جراحت به دهان، دندان ها دچار شکستگی گسترده شده و یا از جای خود کنده می شوند و به این ترتیب از دست می روند.عامل از دست دادن دندان هر چه که باشد، باید هر چه سریع تر جای خالی آن پر شود. برای جایگزینی دندان های از دست رفته چند روش وجود دارد که هر یک از آنها در شرایطی بهترین گزینه برای بیمار محسوب می شود.
هنگامی که به هر دلیل دندان خود را از دست می دهید، دهان از نظر عملکردی و زیبایی با مشکل مواجه می شود. دندان ها همه در کنار هم به صورت یک تیم عمل می کنند و در صورتی که جای یک یا چند دندان خالی بماند جویدن غذا با مشکل مواجه می شود. به خصوص افرادی که چند دندان خود را از دست داده اند نمی تواند به خوبی غذا را بجوند. فرآیند گوارش از دهان شروع می شود و در صورتی که غذا در دهان به خوبی جویده و له نشود گوارش آن سخت تر خواهد شد. از طرف دیگر برای صحبت کردن درست به همه دندان ها نیاز داریم. در صورتی که تا یک یا چند دندان خالی باشد تلفظ برخی حروف یا اصوات ممکن است با مشکل مواجه شود. علاوه بر اینها جای خالی دندان محل مناسبی برای تجمع ذرات غذا و باکتری ها می شود بنابراین از نظر سلامت دهان نیز خالی ماندن جای دندان خوب نیست. یکی دیگر از عوارض خالی ماندن جای دندان، کج شدن دندانهای مجاور به سمت جای خالی است که درمان ارتودنسی در آینده را اجتناب ناپذیر می سازد.
وقتی یکی از دندان ها می افتد، در چیدمان دندان های دیگر تاثیر می گذارد. دلیل آن هم این است که دندان های دیگر به سمت فضای خالی کج شده یا آرام آرام به آن سمت منحرف می شوند تا فضای خالی را پر کنند. علاوه بر این، فاصله بین دندان ها باعث می شود مواد غذایی بیشتری لابه لای آن گیر کند و احتمال خراب شدن دندان و بیماری های لثه را بیشتر می کند.اگر چند تا از دندان هایتان بیفتد، ماهیچه های صورت افتاده می شوند و چهره و نحوه صحبت کردنتان تغییر می کند؛ حتی ممکن است افراد خوب متوجه حرف هایتان نشوند. همچنین سوراخ های داخل دهانتان گاهی مشخص هستند و این باعث می شود اعتماد به نفستان تضعیف شود و نسبت به خودتان حس بدی پیدا کنید.همچنین داشتن دندان خالی موجب تسریع پیری و افتادگی عضلات و تغییر فرم صورت می شود.
روش هایی برای پر کردن جای خالی دندان
از دست دادن دندان خوشایند هیچ کس نیست، اما امروزه روش های بسیاری برای پر کردن این جای خالی وجود دارد. در ادامه به ۴ روش متداول پرکردن جای خالی دندان از دست رفته می پردازیم:
دندان مصنوعی تکه ای متحرک
از دست دادن دندان های جلویی می تواند خیلی خجالت آور باشد. دندان مصنوعی تکه ای متحرک که در طول روز روی دندان قرار می گیرد، می تواند جای خالی یک یا چند دندان را پوشش دهد. در برخی موارد دندان مصنوعی های تکه ای برای ثابت ماندن در دهان به گیره یا قلابی فلزی نیاز دارند. متاسفانه این گیره های فلزی ممکن است در هنگام صحبت کردن یا خندیدن قابل مشاهده باشند. یکی دیگر از معایب این دندان های مصنوعی این است که در مواقع صحبت کردن یا غذا خوردن ممکن است کمی حرکت کنند که این امر می تواند آزار دهنده باشد. بهتر است دندان مصنوعی های تکه ای را در شب از دهان خارج کرده و درون محلول تمیز کننده قرار دهید. با استفاده از این دندان مصنوعی های تکه ای نیازی به پر کردن هیچ دندانی وجود ندارد و به صرفه ترین گزینه برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته می باشند. دندان مصنوعی کامل می تواند جای همه دندان های از دست رفته را پر کند.
دندان مصنوعی موقت
دندان مصنوعی موقت، راه حلی کوتاه مدت برای پر کردن جای خالی دندان هاست. دندان مصنوعی موقت زمانی استفاده می شود که قرار است در آینده جای خالی با بریج دندان یا ایمپلنت پر شود اما در حال حاضر دندانپزشک منتظر بهبود محل جاگذاری می باشد. این دندان های مصنوعی بسیار شبیه به دندان مصنوعی های تکه ای متحرک می باشند، با این تفاوت که ضخامت، قیمت و مقاومت کمتری نسبت به دندان های مصنوعی تکه ای دارند. برای جاگذاری دندان مصنوعی موقت نیازی به تغییر دندان های اطراف وجود ندارد.
ایمپلنت دندان
ایمپلنت ها جایگزینی ثابت و دائمی برای دندان مصنوعی های متحرک می باشند. در صورتی که جای خای دندان موجب جمع و کوچک شدن دهان شده باشد، دهان دیگر قادر به نگه داشتن دندان مصنوعی نبوده و تنها راه حل ایمپلنت دندان می باشد. بیمار می تواند از ایمپلنت برای پر کردن جای خالی یک یا چند دندان استفاده کند.برای جاگذاری ایمپلنت، پیچ تیتانیومی درون استخوان فک تعبیه می شود تا از روکش دندان ، بریج یا دندان مصنوعی که روی آن قرار می گیرد، حمایت کند.برای اطمینان از فیکس شدن اجزای ایمپلنت با دهان و دندان، آماده سازی این اجزا زمان بر خواهد بود. به همین دلیل اتمام فرآیند جاگذاری ایمپلنت طی یک جلسه امکان پذیر نخواهد بود.ایمپلنت ها اغلب گران قیمت هستند و بیشتر برای بیمارانی که قادر به گذاشتن دندان مصنوعی نیستند و یا صورت و دندان هایشان به علت سرطان دهان یا حادثه آسیب شدید دیده است، انجام می شود.