تخم کتان نوعی دانه خوراکی زرد یا قهوه ای رنگ است که عمده کاربرد آن در صنعت روغن کشی است. "روغن کتان" یکی از قدیمی ترین روغن های تجاری در دنیاست و کاربرد های بسیار زیادی دارد.
تخم کتان همچنین از دیرباز در طب سنتی به صورت کامل یا کوبیده مورد استفاده قرار داشته و از جمله موارد استفاده از آن می توان به؛ درمان التهاب معده و روده، درمان اختلالت تنفسی، عفونت، تب، روماتیسم و ... اشاره نمود. تخم کتان منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منیزیم، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ و منبعی غنی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است.
تخم کتان در کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان پروستات، سرطان سینه و بیماری های قلبی نیز مؤثر می باشد.
به جز مصرف خام و کوبیده تخم کتان و البته روغن کتان، از دم کرده این دانه خوراکی نیز با نام چای تخم کتان یا دمنوش تخم کتان استفاده می شود.
مواد لازم برای تهیه دمنوش بذر کتان
- بذر کتان: 3 قاشق غذا خوری
- آب جوش: 1 لیتر
- دارچین: به مقدار دلخواه
- عسل: به مقدار لازم
طرز تهیه دمنوش بذر کتان
بذر کتان و آب جوش را مخلوط کنید.آن را درون یک فلاکس یا ظرف درب دار بریزید و از شب تا صبح اجازه دهید بماند.زمانی که می خواهید از دمنوش میل کنید، می توانید مقداری عسل و دارچین به دلخواه اضافه کنید.این دمنوش را می توانید قبل از غذا و یا صبح به صورت ناشتا مصرف کنید، نوش جان.
مواد لازم برای تهیه دمنوش بذر کتان روش دوم
- 3 قاشق غذاخوری دانه کتان
- 1 لیتر آب جوش
آماده سازی دمنوش بذر کتان روش دوم
3 قاشق غذاخوری دانه کتان به یک لیتر آب جوش اضافه کنید. بهتر است این کار را در شب انجام دهید چون این ترکیب باید استراحت کند، برای این کار فلاکس خوب است ولی اگر ندارید از یک کاسه دری دار هم میتوانید استفاده کنید تا صبح باید یک مایع غلیظی بشود
نیم ساعت قبل از وعده های غذایی 150ml . چای دانه کتان را به مدت 10 روز بنوشید، پس از استراحت 10 روزه دوباره تکرار کنید . درمان با چای دانه کتانبه کنترل وزن کمک میکند. به یاد داشته باشید، همیشه باید به اندازه کافی آب بنوشید.مصرف مرتب چای دانه کتان رنگ پوست را بهتر میکند. پخشکی پوست را از بین می برد و اصلا چاقتان نمی کند حتی یک کیلو.با این حال، کسانی که مشکلات کبد و کلیه دارند نباید مصرف کنند.