اشکنه یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که در گذشته از غذاهای پر مصرف محسوب می شده است. این غذای سنتی علاوه بر اینکه طعم بسیار خوبی دارد ، مواد زیادی برای طبخ نمی خواهد و به راحتی می توانید آنرا در منزل تهیه کنید.
با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۴ نفر اشکنه تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقدار کمتر یا بیشتری اشکنه تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.
مواد لازم برای اشکنه تهرانی
- تخم مرغ: ۳ عدد
- پیاز درشت: ۱ عدد
- آرد: ۲ قاشق غذاخوری
- سیب زمینی متوسط: ۵ عدد
- رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
- شنبلیله خشک شده یا تازه: ۱ و نیم قاشق غذاخوری
- نمک ، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- کره یا روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه اشکنه تهرانی
برای درست کردن اشکنه سنتی تهرانی که آن هم همان اشکنه سیب زمینی و تخم مرغ است، پیاز را در یک قابلمه خلالی خرد کنید و در روغن یا کره سرخ کنید تا سبک و طلایی شوند. سپس پیازها را یک طرف قابلمه جمع کنید و در باقی مانده روغن (اگر روغن نیست کمی اضافه کنید) رب گوجه فرنگی را تفت دهید تا رب باز شود و طعم خامی آن گرفته شود.حالا رب و پیاز را با هم مخلوط کنید و کمی دیگر با هم تفت دهید. در مرحله بعد نمک، فلفل و زردچوبه را به مقدار دلخواه اضافه کنید و تفت دهید تا طعم خامی ادویه ها گرفته شود. شنبلیله خشک شده یا تازه را اضافه کنید. اگر شنبلیله تازه باشد کمی بیشتری برای تفت زمان لازم است. اگر شنبلیله خشک باشد خیلی کم تفت دهید تا تلخ نشود.
سپس به تدریج آرد را به سایر مواد اضافه کنید. خیلی سریع مواد را مرتب هم بزنید تا آرد گوله نشود. حالا سیب زمینی ها را نگینی خرد کنید و به مواد اضافه کنید.
برای درست کردن اشکنه تهرانی نیازی نیست سیب زمینی ها را تفت دهید، کمی که مواد را با هم مخلوط کردید ۳ لیوان آب را اضافه کنید و زمانی که آب به جوش آمد شعله گاز را ملایم کنید تا اشکنه به آرامی بپزد و جا بیفتد.
برای درست کردن اشکنه تهرانی وقتی اشکنه جا افتاد تخم مرغ ها را در اشکنه بشکنید و هم بزنید تا تخم مرغ ها خودشان را بگیرند و بپزند. چند دقیقه درب قابلمه را بگذارید تا تخم مرغ ها خودشان را بگیرند. همین که آب اشکنه کم شد و به غلظت دلخواه شما رسید شعله گاز را خاموش کنید (غلظت اشکنه باید مثل غلظت سوپ ورمیشل باشد).
اشکنه تهرانی را ترید و با ترشی و سبزی خوردن میل کنید. طرز تهیه اشکنه عدس هم بسیار مشهور است و به این ترتیب است که مقداری عدس را با نمک و روغن و آب می پزند و بعد از پخت چرخ می کنند. سپس عدس چرخ کرده را به سایر مواد اشکنه اضافه می کنند. چند جوش که خورد تخم مرغ ها را می شکنند. انواع دیگر اشکنه مثل اشکنه ماست، اشکنه رشته، اشکنه مرغ و اشکنه کشک هم در شهرهای مختلف مشهور هستند.