خورش ماست غذایی است که در نقاط مختلف به شیوه های متفاوت طبخ می شود. که خورش ماست هندی هم یکی دیگر از انواع است.همان طور که از اسم این غذا پیداست ، ماده اصلی این غذا ماست است. ماست به کار رفته در این خورش، بصورت چکیده است. علاوه بر آن در این خورش از زیره، سیر ، زعفران و پیاز داغ هم استفاده می شود. این غذا مطابق با شیوه پخت سایر غذاهای هندی، با طعم تند تهیه می شود. البته به جای مرغ در این غذا می توان از گوشت هم استفاده کرد. نکته مهمی که در تهیه این غذا وجود دارد نجوشیدن ماست است. در صورت جوشیدن ماست غذا ظاهر مناسبی پیدا نخواهد کرد. بنابراین پس از افزودن ماست باید کاملا دقت کنید و منتظر باشید خورش جا بیفتد. به دلیل وجود زعفران در این غذا، این خورش طعم و رنگ دلپذیری خواهد داشت. در شهرهای مختلف ایران هم خورش ماست به شیوه های مختلف طبخ می شود. از جمله شهر اصفهان که خورش ماست یکی از غذاهای محبوب آن به شمار می رود. خورش ماست اصفهانی تفاوت زیادی با خورش ماست هندی دارد. البته شباهت هایی هم بین آن ها وجود دارد. در شیوه پخت اصفهانی این غذا ، موادی چون شکر ، گلاب ، زرده تخم مرغ ، زرشک و خلال پسته و بادام وجود دارد. برای افرادی که از طعم خورش های شیرین چندان خوش شان نمی آید توصیه می کنیم این خورش خوشمزه را به سبک هندی هم طبخ کنند. ماست خواص متعددی برای سلامتی دارد و مصرف آن بسیار مفید است. زیرا حاوی ویتامین های گروه ب و منبعی مناسب از پروتئین ها است. ماست یک منبع مناسب برای جذب کلسیم مورد نیاز بدن است. همچنین در خورش ماست هندی از گشنیز هم استفاده می شود. گشنیز سبزی پر خاصیتی است که برای سلامتی بدن بسیار مفید است. گشنیز خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و در مبارزه با بیماری هایی که توسط باکتری های بیماری زا ایجاد می شوند می تواند موثر عمل کند. هم چنین گشنیز خاصیت ضد سرطانی دارد و یک آنتی اکسیدان محسوب می شود.
مواد اولیه برای خورش ماست هندی
- مرغ پاک کرده 1 عدد
- ماست کیسه آب گرفته 1 کیلو گرم
- پیاز سرخ کرده 2 قاشق سوپخوری
- گشنیز 250 گرم
- زیره نیمه کوب 1 و 1/2 قاشق غذاخوری
- سیر 3 الی 4 عدد
- زعفران سائیده شده یک قاشق چایخوری
- روغن 100 گرم
- نمک وفلفل به مقدار لازم
طرز تهیه خورش ماست هندی
مرغ را بعد از تمیز کردن و شستن،با یک لیوان آب و پیاز سرخ کرده،با حرارت ملایم می گذاریم بپزد. گشنیز را تمیز کرده، می شوئیم و ریز خرد می کنیم. سیر را کوبیده با گشنیز در روغن کمی سرخ می نمائیم و آن را در ظرف مرغ می ریزیم. زیره را اضافه نموده، زعفران را در کمی آب جوش حل می نماییم . نصف آن را در مرغ می ریزیم. به حد کافی نمک و فلفل به آن اضافه نموده،می گذاریم آب آن در حدود 2 تا 3 قاشق بماند. مرغ را از ظرف خارج می کنیم،کمی که سرد شد،آن را قطعه قطعه می کنیم و استخوانهای درشت آن را بیرون می آوریم. مرغ را دوباره در ظرف می ریزیم؛حرارت را کاملا ملایم می نماییم؛ماست را با بقیه زعفران و کمی نمک مخلوط کرده، هم می زنیم تا کاملا صاف شود و داخل ظرف مرغ می ریزیم و هم می زنیم. باید دقت کرد بعد از ریختن ماست،
خورشت نجوشد؛کافی است فقط ماست داغ شود؛در غیر این صورت ماست به علت جوشیدن می برد و خورشت آب انداخته،به صورت دلخواه در نمی آید. در صورتی که مرغ با مقدار آب ذکر شده پخته نشد، کمی آب اضافه می نماییم.این خورشت را می توانیم با گوشت تهیه کنیم؛ در این صورت 500 گرم گوشت بدون استخوان کافی است. البته گوشت برای پختن به آب بیشتری احتیاج دارد.
نکته:
- اگر مقدار آب ذکر شده برای پخت مرغ کافی نبود باید آب بیشتری به آن اضافه کنید.
- تهیه این خورشت با گوشت هم امکان پذیر است.و باید برای پختن آن از آب و زمان بیشتری استفاده کنید.
- اگر ماست در خورشت بجوشد ، می برد و باعث آبکی شدن خورشت میشود.