ریواس از گیاهان بومی بهاری و از تیره هفت بندان یا ترشک است. این گیاه به صورت طبیعی و دیمی و بدون نیاز به آبیاری رشد می کند و در مناطقی که گل لاله وجود دارد یافت می شود. ریواس در دامنه بینالود، کوهستان های آذربایجان و کردستان و بلندی های البرز در شمال تهران و همچنین در شهرستان گناباد می روید.قسمت های مورد استفاده گیاه ریواس در آشپزی، ساقه ترش و ترد این گیاه است که با استفاده از آن می توان مربای ریواس، ترشی ریواس، خورشت ریواس، لواشک ریواس، شربت ریواس و … تهیه نمود. این بار با طرز تهیه مربای ریواس ترش و خوشمزه آشنا شوید.
مواد لازم برای مربای ریواس
- ریواس پاک شده 500 گرم
- شکر 500 گرم
- آبلیمو 2 قاشق غذاخوری
- پودر هل 1/2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مربای ریواس
ابتدا ریواس ها را به خوبی پاک کرده و در اندازه های یکسان به صورت حبه ای خرد می کنیم و به خوبی شسته و کنار می گذاریم.یک قابلمه مناسب را انتخاب می کنیم و ریواس های خرد شده و شکر را به صورت لایه لایه درون آن می ریزم و به مدت 24 ساعت درون یخچال قرار می دهیم تا به خوبی آب بیاندازد.و بعد از گذشت زمان مورد نظر قابلمه را روی شعله متوسط قرار دهید و اجازه دهید بجوشد و سپس شعله را کم کنید تا قوام پیدا کند و وقتی قوام پیدا کرد آبلیمو و پودر هل را اضافه کنید و بعد از چند دقیقه شعله را خاموش کنید و کنار بگذارید تا مربا سرد شود.مربا را درون ظروف شیشه ای مناسب ریخته و درب آن را محکم ببندید و در جای خنک نگهداری کنید.
نکته مهم درباره ظرف مناسب پخت مربا
- بهترین ظرف برای پخت مربا دیگ یا قابلمه مسی سفید شده است. چون روکش سفید این ظرف، در رنگ و مزه مربا هیچ تاثیری نمی گذارد.
- بعد از قالمه مسی، ظرف لعابی و بعد از آن قابلمه چدنی برای این کار مناسب است.
- از دیگ آلومینیومی و تفلون مربای زلال و خوش رنگ در نمی آید.
- دیگ کم عمق و پهن برای پختن مربا بهتر از دیگ عمیق است،چون که سطح اتش خور دیگ پهن بیشتر است و عمل تبخیر زودتر در ان صورت میگیرد.این خاصیت در مرحله اخر پختن مربا به ویژه مهم است.در چنین دیگی شهد مربا زودتر قوام می آید و رنگ و مزه میوه بهتر حفظ میشود.