تقریبا همه مردان در طول زندگی خود مقداری از موهای خود را از دست می دهند. ریزش مو باعث می شود اعتماد به نفس مردان کمتر شود و حس بدی نسبت به خودشان پیدا کنند. اما به هر حال این روند تقریبا اجتناب ناپذیر و هر مردی ممکن است در مرحله ای از زندگی اش به آن دچار شود. یکی از روش های درمان دائمی ریز موها، کاشت مو است. البته این تنها روش موجود نیست، بلکه آخرین روش ممکن است، امروز کلاه گیس هایی ساخته می شوند که روی پوست سر چسبانده می شوند، طوری که به سختی می توان تشخیص داد که آن ها کلاه گیس هستند
ریزش مو در مردان
این روزها بسیاری از جوانان به دنبال پیدا کردن دلایل ریزش مو در مردان هستند تا با آگاهی هر چه بیشتر جهت جلوگیری از ریزش مو اقدام کنند. هر چند که کاشت مو می تواند تا حد زیادی این مشکل را برطف کند ولی بررسی علل ریزش مو در مردان جوان نشان داده که دلایل متعددی در این زمینه دخیل هستند که موجب ریزش مو و یا طاسی در مردان می شوند.
البته شایعات زیادی نیز درباره عوامل ریزش موی سر مردان در بسیاری از کشورها گفته می شود که برخی از این شایعات موجب سردرگمی هر چه بیشتر افرادی که دچارز این مشکل شده اند، می گردد. از این رو در این بخش بنا بر آخرین تحقیقات و یافته های علمی در زمینه، دلایل اصلی ریزش موی سر در مردان را جمع آوری و معرفی می کنیم تا از آن پیشگیری کرده و یا اگر شما هم دچار این مشکل شدید، با آگاهی از دلایل و ریشه های این مشکل بتوانید هر چه سریعتر از ریزش موی خود مطلع شده و جهت درمان و مراجعه به یک کلینیک کاشت مو هر چه سریعتر گام بر دارید:
آندروژنیک آلوپسیا:
در بسیاری از موارد دلیل ریزش مو در مدران جوان یا میانسال، چیزی است که اصطلاحا به آن "آندروژنیک آلوپسیا" یا ریزش موی مردانه گفته می شود. تحقیقات نشان می دهد که امروزه چیزی در حدود 20% مردان دچار این نوع ریزش مو در سالهای جوانی شده اند. جالب است که بدانید این آمار در بین مردانی که در دهه چهارم زندگی شان هستند، به 40% و مردانی که در دهه پنجم زندگی شان هستند به بیش از 50% می رسد. دلایل این نوع ریزش مو، متعدد هستند ولی پس از دوران بلوغ در پسران، معمولا موهای سر آنها کم کم نازک می شوند. به همین جهت فولیکول های مو آمادگی بیشتری جهت ریزش در سنین بالاتر پیدا می کنند. البته با تمهیدات و تکنیک هایی می توان تا حد زیادی جلوی ریزش موهای سر مردان را گرفت (از جمله درمان ریزش مو با ماینوکسیدیل و یا درمان ریزش مو با گیاهان دارویی) و در مواردی که ریزش شدید باشد بنا به تشخیص پزشک از روش های کاشت مو و یا ترمیم مو می توان این عرضه را برطرف و جلوی آنرا گرفت.
تاکنون سه دلیل برای طاسی و ریزش موی مردانه شناسایی شده که عبارتند از:
ژنتیک:
ریزش موی مردانه در بسیاری از موارد ارثی است و ژن آن از یکی از والدین منتقل می شود. البته تاکنون کشف نشده که چطور این ژن ها از یک نسل به نسل دیگر منتقل می شوند. بطوری که ممکن است دو برادر، در بزرگسالی یکی دچار این عارضه شود و دیگری موهایش را از دست ندهد. ممکن است برخی افراد حامل این ژن باشند ولی خودشان دچار ریزش مو و یا طاسی نشوند.
نکته جالب توجه اینجاست که بر خلاف تصور بسیاری از مردم، مردانی که ژن ریزش مو را از طرف مادر به ارث می برند بیشتر مستعد ریزش هستند تا مردانی که از پدر این ژن را به ارث می برند.
البته به این نکته مهم توجه داشته باشید که بر خلاف بسیاری از شایعات رواج پیدا کرده در بین مردم، صرفا داشتن ژن ریزش مو نمی تواند به تنهایی دلیل ریزش شدید و طاسی شود بلکه عوامل تاثیرگذار دیگر از جمله بالاتر رفتن سن و هورمون ها و یا عدم رعایت بهداشت و بی توجهی به موها در این زمینه نیز بسیار تاثیر گذار هستند و ژن می تواند صرفا زمینه ریزش بیشتر موها را فراهم کند. در حال حاضر بهترین روش برای برطرف کردن مشکل کسانی که دارای این ژن هستند، روش های کاشت مو (از جمله کاشت مو به روش Sut) می باشد.
هورمون ها:
دی هیدراتستسترون (Dihydrotestosterone) یا DHT یکی از هورمون هایی است که به تستسترون مرتبط است و عامل ایجاد ریزش مو و در بعضی موارد طاسی در مردان است. این هورمون زمانی ترشح می شود که تستسترون با استفاده از آنزیمی به نام 5 alpha-reductase واکنش نشان می دهد.
فولیکول های مو در زمان ترشح DHT ، نازک تر می شوند و به مرور زمان ساقه موها ضعیف تر و کوچک تر می شود. بعدها به مرور زمان بسیاری از این تارهای مو، رشدشان متوقف می شود. در بسیاری از موارد زمانی مردان متوجه شدید شدن ریزش موهایشان می شوند که بیش از نیمی از فولیکول های موهای سر تحت تاثیر DHT نازک و یا دچار ریزش شده اند.
سن:
به یاد داشته باشید که هورمون DHT ناگهانی و یک شبه بر روی فولیکول های مو اثر نمی کنند بلکه تاثیر آن بر روی فولیکول های مو و آغاز ریزش موهای سر، به مرور زمان اتفاق می افتد. در این زمینه میزان تاثیرگذاری هورمون مربوطه وابسته به داشتن ژن ریزش مو و همچنین سن فرد است. کسانی که دارای این ژن هستند معمولا ریزش موهایشان تا قبل از سی سالگی غاز می شود در صورتی که در سایر مردان، این اتفاق ممکن است در سنین بالای سی و حتی چهل سال بیفتد.
در حالت کلی می توان گفت که مردانی که از عارضه ریزش موی مردانه یا آندروژنیک آلوپسیا رنج می برند، در دوره های مختلف سرعت ریزش موی آنها نیز کم و یا زیاد می شود و حتی در دوره های زمانی خاصی این ریزش ممکن است برای مدتی متوقف شود. آمار ریزش موی مردانه در کشورهای مختلف نشان می دهد که آندروژنیک آلوپسیا عامل بیشتر ریزش موها در مردان سراسر جهان است و کاشت مو برای این افراد بهترین درمان بشمار می رود. در مجموع می توان این گونه نتیجه گیری کرد که مردانی که دارای ژن آلوپسیا آندروژنیک هستند، بیشتر در معرض ریزش مو هستند و امروزه بسیاری از افرادی که به کیلینیک های کاشت مو مراجعه می کنند از این دسته هستند. اما این مسئله به این معنی نیست که سایر مردان دچار ریزش مو و طاسی نمی شوند و در برابر این معضل ایمن هستند! بلکه تمام مردان جوان می توانند از طریق روش های مختلف اقدام به کمک به پرپشت شدن موهای سرشان کنند.
آیا ریزش مو می تواند نشانه بیماری باشد؟
بر اساس نظر خانه ی مرجع ژنتیک، امکان ریزش مو در آقایان مبتلا به سرطان پروستات، دیابت، چاقی و فشار خون بالا، بیشتر است. این ریزش می تواند به عنوان واکنش شما به استرس یا پس از یک بیماری یا جراحی مهم یا به عنوان عارضه جانبی مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد انعقاد یا رقیق کننده های خون و مکمل های ویتامین A رخ دهد.
ریزش مو گاهی اوقات نشان دهنده بیماری های جدی مانند لوپوس، عفونت قارچی و یا مشکلات تیروئید است. سایر علل احتمالی ریزش مو عبارتند از:
- کمبود آهن
- ازدیاد ویتامین A که معمولا در نتیجه استفاده از داروهای رتینوئید ایجاد می شود
- بیماری های مزمن مانند دیابت یا لوپوس
- سوء تغذیه
- استفاده از ضد انعقادها یا رقیق کننده های خون
- ابتلا به تلوژن افلوویوم که اختلالی در چرخه رشد مو است
تعدادی از تغییرات ژنتیکی با ریزش مو مردان مرتبط است، اما بر اساس تحقیقات، فقط ژن گیرنده آندروژن (AR) تایید شده است. تحقیقات دیگری نشان می دهد که ممکن است مقدار غیرطبیعی پروستاگلاندین D2 نیز به ریزش مو مرتبط باشد. اگر نگران هستید که ریزش مو ممکن است نشانه ای از یک بیماری باشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.