در سالهای اخیر، ساعت های مکانیکی دچار یک تحول بزرگ شده اند و با ورود دوباره ساعت های اتوماتیک به بازار، علاقه مندان به خود را روز به روز مشتاق تر از دیروز کرده اند.امروزه کمپانی های بزرگ و کوچک ساعت سازی، ترسی از نمایش دنده ها و فنرهای موجود در ساعتهای اتوماتیک را ندارند. این مسئله وجه تمایز ظاهری این ساعت های اتوماتیک با مدلهای باطری دار است که موجب خیره شدن شما به موتور این ساعت ها و ماهیت داخلی آنها می گردد. اما در دل این ساعت های اتوماتیک چه می گذرد؟امروزه بسیاری از ساعت های مکانیکی از نوع اتوماتیک یا به عبارت دیگر خودکوک هستند. به این معنی که این ساعت ها خود را توسط یک وزنه که در داخل ساعت مچی قرار دارد، کوک می کنند.در حالی که ساعت در دستان شما قرار دارد و مشغول کارهای روزمره خود هستید، نوسان این وزنه موجب فشار بر یک فنر در داخل ساعت می گردد و فشرده شدن این فنر موجب ذخیره انرژی، برای ادامه فعالیت ساعت می گردد.همچنین توسط چرخاندن سرکوک موجود بر روی بدنه نیز میتوان این فنر را فشرده و ساعت را کوک کرد.امروزه منشا اغلب موتورهای اتوماتیک سوییسی به شرکت ETA که زیر مجموعه شرکت سواچ می باشد، بر میگردد.این شرکت در بین سالهای 1970 و 1980 و در بحبوحه بحران ساعت های کوارتز به وجود آمد. محصول این شرکت، حاصل ادغام و ساده سازی صنعت ساعت سازی سوییس می باشد.به جرائت و بدون هیچ اغراقی میتوان گفت که ETA، در حال حاضر غول ساعت سازی در صنعت ساعت های اتوماتیک در جهان محسوب می شود.
ساعت نبضی / اتوماتیک Automatic Watch
یکی دیگر از انواع ساعت مچی، ساعت نبضی یا اتوماتیک است که بسیار شبیه به ساعت مکانیکی عمل می کند، درست مانند آن از سیم ها و چرخ دنده های پیچیده تشکیل شده است که عقربه های ساعت را به حرکت وا می دارند. تنها تفاوت ساعت نبضی این است که نیازی به کوک شدن به صورت دستی ندارد. ساعت های اتوماتیک، همان گونه که از نامشان پیداست، به صورت اتوماتیک از حرکات روزانه شما کوک می شوند !یک وزنه بسیار کوچک در ساعت کار گذاشته شده است که با حرکات روزانه ما حرکت می کند و در حین حرکت سیم تاب دار را کوک می کند. این نوع از ساعت ها مکانیزمی نیز برای جلوگیری از حرکت و فشار بیش از حد وزنه به سیم دارند. چنانچه از ساعت نبضی خود استفاده نمی کنید، احتمالا از ابزاری به نام کوک کننده استفاده می کنید. کوک کننده ابزار کوچکی است که ساعت نبضی شما را طی حرکات چرخشی، تکان می دهد تا کوک شود یا کوک بماند.
مزایای ساعت نبضی / اتوماتیک
- عدم نیاز به باتری و کوک دستی : با توجه به ساختار مشابه این نوع ساعت با انواع مکانیکی، این ساعت ها نیز نیازی به باتری ندارند و علاوه بر آن، نیاز به کوک نیز ندارند و با حرکات روزانه صاحب خود، به صورت اتوماتیک کوک می شوند.
- حرکت یکنواخت : درست مانند ساعت های مکانیکی، در ساعت های اتوماتیک نیز عقربه ها به شکل روان حرکت می کنند نه به صورت ” تیک تیک ” !
- شخصیت : همان مقدار مهندسی و زمان صرف شده در ساعت های مکانیکی، صرف این نوع ساعت ها نیز شده است.
معایب ساعت نبضی / اتوماتیک
- حساس به محیط : ساعت نبضی نیز به همان فاکتورهای محیطی رطوبت، گرد و خاک، ضربه و مغناطیس حساس اند و در برابر آن ها نیاز به مراقبت دارند.
- نیاز به کوک کننده : ساعت های اتوماتیک تا زمانی که استفاده شوند، نیاز به کوک ندارند، اما همان گونه که گفته شد، در زمانی که استفاده نمی شوند، متوقف می شوند و برای ادامه کار نیاز به کوک کننده یا تنظیم و استفاده مجدد دارند.
- کاهش دقت عملکرد در گذر زمان : مانند ساعت های مکانیکی، دقت عملکرد این مدل از انواع ساعت مچی نیز، با گذر زمان کاهش می یابد که به معنی مراجعه هر ۵-۱۰ سال به تعمیرگاه برای تنظیم موتور خواهد بود. البته فاکتورهای محیطی و کیفیت ساخت ساعت بر این بازه ی زمانی تاثیر زیادی دارد.
- قیمت بالا : دقیقا مانند ساعت های مکانیکی، هنر دست و مهندسی ارزان نیست !
سبک های مختلف ساعت مچی
پس از آشنایی با انواع موتورها، جنس ها و نحوه مقاومت ساعت در برابر آب نوبت آن رسیده است تا در مورد سبک های مختلف ساعت مچی صحبت کنیم. هر سبک از ساعت مچی، مناسب برای پوشش در موقعیت متفاوتی است.
سبک کلاسیک
این سبک از ساعت ها با لباس های رسمی استفاده می شوند. معمولاً ساعت های سبک کلاسیک مردانه با کت و شلوار پوشیده می شوند.
سبک اسپورت
این نوع از ساعت ها مناسب فعالیت های ورزشی یا استفاده در محیط های باز هستند. برخی از ساعت های اسپورت امکاناتی مثل شمارش ضربان قلب نیز دارند.
سبک فشن
ساعت های فشن اغلب طراحی خاص، منحصر به فرد و امروزی دارند و بیشتر مورد استقبال جوانان قرار می گیرند.