به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سپر خودرو قطعه ای برای حفاظت از قسمت جلو و عقب بدنه خودرو است و معمولا در صورت برخورد تا یک سرعت معین در صورت تصادف آسیبی به آن ها نمی رسد.
ولین سپر در سال 1897 توسط یک شرکت خودرو ساز کشور چکسلواکی ساخته شد. طراحی این سپر به اندازه کافی کاربردی نبود و دائما از روی خودرو می افتاد. سپر ساخته شده در واقع بیشتر جنبه زیبایی داشت. اما در سال 1901 این مخترع بریتانیایی (Frederick Simms) بود که توانست سپری را تولید کند که قادر بود تا حدی تاثیرات ناشی از تصادف را کاهش دهد. بعد از این اختراع بود که چندیدن شرکت خودر ساز تصمیم به نصب سپر در خودرو های خود کرده اند. اما استفاده از سپر خودرو به صورت انبوه در خودرو مدل A فورد در سال 1927 بر می گردد.
سپر خودروها نقش محافظتی دارند، از جنس های مختلفی ساخته شده اند. نخستین سپر هایی که برای خودرو ها ساخته می شدند فلزی بودند. این سپر ها دارای استحکام بسیار زیادی بودند نکات منفی هم داشتند. یکی از این نکات وزن بسیار زیاد آن است نکته دیگر این که این سپر ها ضربه را به خوبی مهار نمی کنند و به سایر قسمت ها از جمله اتاق خودرو منتقل می کنند.
تولید سپر در دنیای امروز تنها به مسئله آیرودینامیک، زیبایی ظاهری خودرو و وزن سپر ها ختم نمی شود. همان طور که آینه ی خودرو ها مجازی، سقف خودرو های کنترلی و ترمز خودرو ها ABS شده، سپر ها هم تحولاتی داشته اند.
قسمت های مختلف سپر خودرو
قسمت ها و اجزای مختلفی که یک سپر را می توانند بسازند عبارتند از:
سنسور:
همانطور که می دانید امروزه از سنسور ها مخصوصا در خودروهای مدرن، استفاده های فراوانی می شود. از جمله استفاده از سنسورهای پیشرفته، در سپرهای جلو و عقب است؛ تا از برخورد خودرو با اجسام خارجی جلوگیری به عمل آید. مخصوصاً وقتی که در حال پارک کردن خودرو هستید، این سنسور ها بسیار کارایی دارند.
گارد یا زه سپر:
یکی از قسمت های مختلف سپر خودرو گارد یا زه آن است، که جنس این گاردها معمولا از پلاستیک ساخته شده است و این زه ها اغلب حالت تزئینی و جنبه زیبایی دارند.
چراغ های مه شکن روی سپر:
چراغ های مه شکن که در طول دو طرف سپر تعبیه شده اند، می توانند از نوع هالوژن، زنون و… و حتی چراغ های هوشمند و از نوع دی لایت باشند. همانطور که می دانید این چراغ ها وظیفه ی روشن کردن مسیر حرکت خودرو را در شرایط جوی نامساعد بر عهده دارند.
شبرنگ روی سپر:
در بعضی از انواع خودروها بر روی سپر نوعی شبرنگ را نصب می کنند که جنبه زیبایی و تزئینی دارد.
توری زیر سپر:
انواع حالت های توری زیر سپر بستگی به طراحی شرکت سازنده آن دارد. این توری ها باعث ورود بهتر هوا و رد و بدل شدن هوا و در نتیجه خنک شدن بیشتر موتور می شوند. در واقع این توری ها جهت خنک شدن بهتر و بیشتر سیستم رادیاتور در زیر سپر تعبیه می شوند.
قاب پروژکتور:
این قطعه هم یکی از قسمت های مختلف سپر خودرو است. این قطعه، نوعی نگهدارنده ی پروژکتور بر روی سپر است و در برخی خودروها به صورت یک آپشن بر روی سپر نصب شده است و در صورتی که راننده تمایل به نصب پروژکتور داشته باشد، می تواند اقدام به اضافه کردن آن با کمک قاب نماید.
درپوش سپر خودرو:
این قسمت برای پوشش دادن قسمت هایی چون، سنسورها، بکسل بند، نازل چراغ شویی که روی سپر قرار دارد، تعبیه شده که از جنس خود سپر هستند.
بکسل بند:
این قسمت که به همراه درپوش است، بر روی سپر قرار داده می شود و در صورتی که بخواهید از آن استفاده کنید، با جدا کردن درپوش از روی سپر از قلاب آن برای بکسل کردن خودرو می توانید کمک بگیرید.
دیفیوزر سپر:
یکی از قطعات و اجزاء سپر خودرو است؛ که در قسمت عقب و زیر سپر عقب نصب می شود؛ تا به ایجاد جریان هوای زیر خودرو سرعت بیشتری بدهد؛ که با ایجاد این جریان، باعث افزایش انرژی رو به پایین در خودرو خواهد شد.
تقویتی و ضربه گیر سپر خودرو:
از دیگر اجزاء مهم سپر خودرو تقویتی و ضربه گیر خودروست. این قسمت در واقع ستون سپر محسوب می شود. چون این ضربه گیر است که با توجه به نوع ساخت و دقت در طراحی انجام شده در آن، باعث دفع ضربه و صدمات وارده در موقع تصادف شده و از انتقال ضربه به بدنه ی خودرو جلوگیری می کند و بدون اغراق باید گفت کار اصلی سپر را برعهده دارد.
این قطعه که یکی از قسمت های خودرو محسوب می شود، در زیر سپر خودرو قرار می گیرد و جنس آن می تواند، از فلز، پلاستیک و یا فوم باشد. توجه داشته باشید که وجود هرگونه ترک یا شکستگی در این قسمت، باعث انتقال و وارد شدن ضربه به بدنه ی خودرو در تصادفات بعدی خواهد شد.
این قسمت قابل تعمیر نیست بلکه در صورت شکسته شدن آن، که در اثر بالا بودن ضربه در هنگام تصادف روی می دهد و طبیعی هم هست، باید آن را با یک قطعه نو و استاندارد تعویض کنید.
اسپویلر سپر:
این قسمت که از اجزا مهم سپر خودرو محسوب می شود، بر روی درب صندوق عقب تعبیه می شود و وظیفه ی کنترل هوای اطراف اتومبیل را به عهده دارد. این قطعه از ایجاد هوای ناموزون در اطراف، مخصوصاً در عقب اتومبیل جلوگیری می کند و باعث می شود که ماشین در سرعت های بالا هم وضعیت پایداری را داشته باشد.
معمولا این قطعه در زیر سپر خودرو نصب می شود و باعث کنترل هوای وارد شده به زیر خودرو نیز می گردد.
تعمیر و یا ترمیم سپر خودرو
تعمیر و یا ترمیم سپر خودرو بستگی به ضرباتی دارد که به آن وارد می شود. علاوه بر آن مسئله ی دیگری که در این امر دخالت دارد، نوع جنس سپر است.
وقتی که شدت ضربات در حین تصادف و برخورد، آنقدر زیاد باشد که باعث شکستگی شود، در این صورت باید نسبت به تعویض قسمت ها و قطعات شکسته ی آن اقدام کنید.
ولی اگر سپر بر اثر ضربات فقط آسیب جزئی دیده و دچار خراشیدگی شده باشد، پس در این صورت با پولیش خش گیر می توانید آن را ترمیم کنید.
بعضی از سپرها که از جنس کامپوزیت و پلاستیک هستند، اغلب از دو تا سه لایه ی فایبرگلاس ساخته می شوند که مقاومت بیشتری در برابر ضربات از خود نشان می دهند و اگر دچار خش و خراش شده باشند، با استفاده از پولیش خشن پلاستیکی می توانید، نقاط آسیب دیده را ترمیم کنید.
حتی در جاهایی که با آب کروم روی قسمتهای فلزی سپر را پوشانده اند، می توانید با استفاده از پولیش مخصوص فلزات نسبت به خش گیری آن نیز اقدام کنید. اما در اتومبیل هایی که سپر آنها از آلیاژهای فلزی ساخته شده اند، تعمیر و ترمیم فرآیند سخت تر و مشکل تری را خواهد داشت.
ولی توصیه می کنیم اگر احیاناً نیاز به تعویض قطعات و قسمتهای سپر پیدا کردید، حتما از شرکت های معتبر آن ها را تهیه کنید. چون این قطعات در این کارخانه ها با آخرین تکنولوژی روز دنیا ساخته و در تولید آنها از مواد درجه یک و همینطور رنگ آمیزی با کیفیت بهره برده شده است.