کالیسیا٬ گیاهی رونده و آویز که به آن عروس چمن و یا برگ بیدی مینیاتوری هم می گویند اما با توجه به تفاوت آن با گیاه برگ بیدی بهتر است نام اصلی گیاه ( کالیسیا ) را به کار ببریم. با اینکه برگ بیدی ها هم زیبایی خاص خودشان را دارند اما ظاهرشان با گیاه کالیسیا کاملا متفاوت است.
معرفی گیاه کالیسیا
گیاه کالیسیا به خانواده گیاهان اسپایدر ورت برمی گردد. همچنین بومی نواحی غربی است و در قسمت های جنوبی آمریکا و آرژانتین هم یافت می شود . نام این گیاه از یک کلمه یونانی گرفته شده است که به معنای زیبایی می باشد.گیاه کالیسیا گلبرگ های مقابل به هم دارد، رنگ ان سبز است . برگ های آن تر و تازه هستند و گاهی اوقات خطوط بنفش هم در آن ها دیده می شود. این گیاهان در انتهای فصل پاییز برگ های خود را به رنگ بنفش پررنگ در می آورند و کم کم باید در این فصل ها آب دادن را برای این گیاه کم کنید. گیاه کاسیلیا، یک گیاه سوکولنت محسوب می شود که شکوفه های زیبایی دارد. معمولا این گیاه در معرض نور مناسب خورشید دوام می آورند و ترجیح می دهند که در یک محیط مرطوب قرار بگیرند.
مشخصات کلی کالیسیا
نام علمی: callisia
خانواده: برگ بیدیان
بومی: آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی، مکزیک
نام های مرسوم: برگ بیدی مینیاتوری، بانوی صورتی، کالیسیا
کاربرد گیاه کاسیلیا
برای ایجاد یک محیط سالم، گیاهان خانگی می توانند در داخل منزل هوا را تصفیه کنند، اکسیژن رسانی را افزایش دهند، علاوه بر این که گیاه کاسیلیا یک درمان خانگی هم محسوب می شوند. می توانید برگ های آن را مستقیم جدا کنید، آن را بجوید تا دل درد و مشکلات هاضمه در شما برطرف شود. به همین دلیل گیاه کاسیلیا را یک آنتی بیوتیک، آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان طبیعی می نامند. در کشور روسیه برگ های کاسیلیا معمولاً به عنوان پماد برای مشکلات پوستی هم استفاده می شود.برای درمان سرماخوردگی ، مشکلات قلبی، سرطان، مشکلات معده و همچنین التهاب و آرتروز هم از آن استفاده می کنند. برگ های آن را به صورت خشک شده برای دم کردن چای هم استفاده می کنند. روغن کاسیلیا معمولاً برای درد مفصل یا عضله استفاده می شود و کبودی ها را بهبود می بخشد.
نحوه پرورش گیاه کاسیلیا
این گیاه معمولاً باید در معرض نور جانبی قرار بگیرد و ترجیح می دهد که در یک محیط مرطوب و شرجی باشد. هر جایی که جوانه و ریشه این گیاه بتواند با خاک تعامل داشته باشد، می توانید منتظر آن رشد آن باشید . این گیاه بومی نواحی آمریکای جنوبی و همچنین مکزیک است بنابراین در نواحی سرد هم خوب دوام می آورد اما به عنوان یک گیاه داخل خانه هم گزینه مناسبی است. اگر در منزل گلخانه هم دارید، می توانید برای داخل گلخانه گیاه کاسیلیا را خریداری کنید و آن را داخل سبد های آویز قرار دهید. هر چقدر که این گیاه نور بیشتری دریافت کند، خطوط بنفش روی آن زیباتر خواهد شد اما مراقب باشید که بیش از حد آن را در معرض نور شدید خورشید قرار ندهید زیرا ممکن است باعث خشک شدن گیاه شود. زمانی که برگ های گیاه کاسیلیا رشد می کند، از اطراف گلدان و سبد آویزان می شود بنابراین باید یک فضای مناسب را برای آن ها فراهم کنید.
میزان آبیاری مورد نیاز کالیسیا
کالیسیا گیاهی است که محیط مرطوب را دوست دارد اما آبیاری بیش از اندازه و محیط مرطوب برای کالیسیا بسیار مضر است و باعث زردشدن برگ های کالیسیا و نازک و ضعیف شدن ساقه های سطحی و پوسیده شدن پی و ریشه گیاه می شود. مراقب باشید که خاک گیاه خشک نشود و زمانی برای آبدهی به کالیسیا اقدام کنید که سطح خاک گیاه رطوبتش را از دست داده باشد یعنی تقریبا هر سه روز یک بار به آن آب بدهید.از بغل گلدان به کالیسیا آب دهید و روی ساقه ها و برگ های گیاه آب نریزید. اگر متوجه خشک شدن نوک برگ های کالیسیا شدید باید بدانید که گیاه رطوبت خاک و محیط را از دست داده پس اقدام به آبدهی و غبار پاشی گیاه کنید. روزانه در اول صبح غبارپاشی را فراموش نکنید.
کود مورد نیاز کالیسیا
در فصل بهار، تابستان و ماه های پاییز حتماً باید از کود گیاهی استفاده کنید. کود گیاهی با نسبت 10_10_10 به صورت ماهانه برای این گیاه مناسب است. در فصل زمستان هم باید کود دادن را متوقف کنید و مراقب باشید که دفعات کمتری به گیاه آب دهید و همچنین مراقب باشید که حشرات به این گیاه حمله نکنند.
نور مورد نیاز کالیسیا
نور فیلتر شده یا همان نور پشت پنجره بدون پرده البته با فاصله بهترین شرایط نوری برای کالیسیا است . این گیاه نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد. نور آفتاب مستقیم برای کالیسیا ضرر دارد و تنها نور آفتاب صبح زمستان آن هم به مدت 1 الی 2 ساعت به این گیاه آسیب نمی رساند. زرد شدن یا سبز کمرنگ برگهای این گیاه عدم دریافت نور کافی برای کالیسیا را می رساند. با رسیدن نور زیادتر از حد به کالیسیا گیاه به سمت رنگ صورتی، بنفش و قرمز گرایش پیدا می کند. عدم دریافت نور کافی سبب رشد علفی گیاه و دراز و باریک شدن ساقه ها و فاصله گرفتن برگ ها از هم می شود.
ترکیب خاک مناسب برای کالیسیا
مخلوطی از یک قسمت خاک بر، یک قسمت شن،یک قسمت کوکوپیت و پرلیت با زهکش مناسب، خاک مناسب برای کالیسیا است. استفاده از کوکوپیت و پرلیت برای حفظ رطوبت خاک مناسب است زیرا این کار میزان آبدهی را کاهش می دهد و احتمال پوسیدگی گیاه کمتر خواهد شد.
گل دهی کالیسیا
گل دادن کالیسیا کار ساده ای است. کافی است در طول دوره استراحت گیاه (فصل زمستان)، مکانی خنک با دمای 12 درجه سانتی گراد، خاکی خشک تر و کوددهی کمتر را برای آن تامین کنید، تا در فصل بعد گل دهی را آغاز کند. کالیسیای الگانس می تواند در اواخر زمستان گل هایی سفید و بلند (حدود 20 سانت) بدهد.کالیسیای معطر می تواند در اواخر تابستان گل هایی سفید با عطری شامه نواز بدهد که برای چند هفته باقی می ماند. کالیسیای رپنس گل هایی سفید رنگ و خوشه ای می دهد که در تابستان شکوفا می شود.
قلمه زدن گیاه کاسیلیا
این روش بسیار ساده است. مراحل قلمه زدن به شرح زیر می باشد:
- برای این کار کافی است یک ساقه سالم و تازه را از گیاه انتخاب کنید و به عنوان قلمه جدا کنید. بهتر است این کار را در بهار تا تابستان انجام دهید و شاخه ای که انتخاب می کنید بین سه الی شش برگ داشته باشد و حداقل هشت سانت باشد.
- ساقه را از زیر گره برگ ها ببرید و برای این کار از چاقو یا قیچی تیز و تمیز استفاده کنید.
- برگ های نیمه پایینی ساقه را جدا کنید تا گیاه بتواند در آن قسمت ریشه های خود را گسترش دهد.
- نیمه پایینی ساقه را درون ظرف آب قرار دهید تا بعد از چند هفته، اولین نشانه های ریشه زدن را مشاهده کنید. به محض اینکه ریشه ها به حدود سه سانت رسیدند گیاه آماده انتقال به گلدان است.
- یک گلدان هفت سانتی که سوراخ زهکشی داشته باشد برای این گیاه عالی است. جنس گلدان می تواند پلاستیکی یا سفالی باشد.
- نیمه پایینی گیاه را درون یک خاک مناسب با زهکشی خوب قرار دهید و اجازه دهید برگ های قلمه خارج از گلدان باشد.
- گیاه را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید و با قرار دادن گلدان در یک کیسه پلاستیکی به مدت چند هفته، رطوبت کافی را برای آن تامین کنید.
- هر دو روز کیسه پلاستیکی را برای 30 دقیقه باز کنید تا هوای کافی در اطراف گلدان به جریان بیفتد. این کار برای جلوگیری از ایجاد بیماری نیاز است. بعد از حدود یک ماه می توانید کیسه پلاستیکی را جدا کنید و از گیاه مانند یک کالیسیای بالغ نگهداری کنید.
هرس کردن کالیسیا
ساقه هایی را هم که بسیار بلند شدند و ساقه های جانبی را هرس کنید تا گیاهتان زیباتر و جان دوباره بگیرد و پرپشت شود.
تعویض گلدان کالیسیا
برای تعویض گلدان کالیسیا باید هر سه سال یک بار و در فصل بهار اقدام کرد. گلدانی انتخاب کنید که یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی باشد و حتما از خاکی تازه استفاده کنید و گیاه را با همان خاک قدیمی نکارید. کالیسیا گیاهی حساس است و ممکن است در اثر شوک تعویض گلدان آسیب ببیند، به همین خاطر تا زمانی که احساس نیاز نکردید این کار را انجام ندهید.
24 ساعت قبل از تعویض گلدان به گیاه آب کافی دهید تا به ریشه ها کمک کنید در اثر انتقال دچار شوک نشوند. اگر محل زندگی گیاه شما نور کمی دارد از پرلیت در کف گلدان استفاده کنید تا زهکشی بهتری داشته باشد.
سمی بودن کالیسیا
کالیسیا جزء گیاهان سمی محسوب می شود و خورده شدن آن توسط انسان ها و حیوانات خانگی خطرناک است. خوردن این گیاه باعث استفراغ، تهوع و از دست دادن اشتها می شود.
مشکلات نگهداری کالیسیا
کالیسیا مانند هر موجود زنده دیگری ممکن است دچار بیماری یا مشکلاتی شود که با شناخت نشانه های آن می توان گیاه را به سرعت درمان کرد و از مرگ آن جلوگیری کرد. در ادامه، مشکلات و بیماری های گیاه کالیسیا را با هم مرور می کنیم.
آب دهی کم
یکی از معمول ترین مشکلات در نگهداری این گیاه، آب دهی کم است. نشانه های معمول برای این مشکل، پژمردگی، زرد شدن برگ ها و توقف رشد است. نور بیش از حد خورشید می تواند خاک را به سرعت خشک کند، تبخیر آب را سرعت بخشد و گیاه را دچار کم آبی کند. بنابراین بهتر است گیاه در محلی با نور غیرمستقیم و کمی سایه باشد. همچنین می توانید نوبت های آب ددهی را بیشتر کنید.فراموش نکنید که کالیسیا در طبیعت در مناطق جنگلی رشد می کند که از نور مستقیم در امان است و زمینی مرطوب دارد. تا زمانی که مواظب خشک شدن خاک گیاه هستید هیچ نگرانی بابت کم آبی وجود ندارد.
نور نامناسب
یکی دیگر از مشکلات کالیسیا آفتاب سوختگی است. نور بیش از حد خورشید می تواند باعث سوختگی برگ ها شود که خود را با قهوه ای شدن، ترد شدن برگ ها، خشک شدن لبه برگ ها و توقف رشد گیاه نشان می دهد.کمبود نور نیز می تواند باعث آسیب به گیاه شود اما نه به اندازه نور زیاد. نور کم نیز می تواند باعث حفظ بیش از حد رطوبت در خاک شود که به گیاه آسیب می زند. یکی دیگر از مشکلات نور نامناسب تغییر در رنگ برگ ها است. نور ناکافی می تواند باعث از بین رفتن دو رنگی برگ ها شود. نور زیاد نیز می تواند این دو رنگ بودن را تشدید کند.
شوک های گرمایی
یکی از دلایل آسیب دیدن کالیسیا نزدیکی بیش از حد آن به وسایل گرمایشی است. این گیاه باید حداقل چهار متر با هر وسیله گرمایشی مانند شومینه، رادیاتور یا بخاری فاصله داشته باشد. نزدیکی به این وسایل می تواند باعث افزایش سرعت تبخیر در گیاه و کاهش رطوبت در اطراف آن شود که معمولا باعث خشکی و قهوه ای شدن لبه برگ های گیاه می شود.
پوسیدگی ریشه
کالیسیا می تواند در معرض پوسیدگی ریشه قرار گیرد. نشانه های این مشکل شامل زرد شدن سریع برگ ها، توقف رشد و جمع شدن ساقه هاست. گیاهی که در محیطی با نور بسیار کم و یا در خاکی بیش از حد مرطوب زندگی کند، مستعد پوسیدگی ریشه می شود.برای بررسی این مشکل باید گیاه را از گلدان خارج کنید و ریشه های آن را به دقت چک کنید. اگر ریشه ها زرد رنگ باشد مشکلی وجود ندارد، اما اگر ریشه ها قهوه ای و لزج شده باشند یعنی گیاه دچار پوسیدگی ریشه شده است و باید سریعا نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.
رطوبت نامناسب
رطوبت بسیار کم می تواند لبه برگ های گیاه را قهوه ای کند. این مشکل معمولا در فصل های سرد رخ می دهد که وسایل گرمایشی در داخل خانه روشن است، تمام درها و پنجره ها بسته است و رطوبت هوا کاهش پیدا می کند.برای حل این مشکل می توانید از دستگاه های بخور، یک ظرف آب یا قرار دادن گیاه در محیط های مرطوب تر خانه مانند آشپزخانه یا حمام استفاده کنید. با این کار برگ های آسیب دیده درمان نمی شوند اما برگ های جدید به صورت سالم و سرحال رشد می کنند.
آب دهی زیاد
زرد شدن برگ های قدیمی یکی از نشانه های واضح برای آب دهی زیاد است که معمولا مقصر اصلی آن نور کم است. این درست است که کالیسیا با نور کم مشکلی ندارد، اما نور کم به معنای دیرتر خشک شدن خاک گیاه و دیرتر تبخیر شدن آب از سطح برگ هاست. به همین خاطر در شرایط کم نور باید میزان آب دهی را نیز کمتر کرد.چیزی که معمولا افراد از آن غافل می شوند این است که ریشه های گیاه نیاز به جریان هوا دارد و یک خاک بیش از حد مرطوب باعث کاهش جریان هوا در اطراف ریشه می شود. حفظ تعادل بین یک خاک بیش از حد مرطوب و یک خاک خشک مهم ترین کاری است که شما باید برای نگهداری از کالیسیا انجام دهید.
بیماری ها و آفات
کالیسیا ممکن است مورد حمله بیماری ها یا آفات مختلف قرار بگیرد. کنه تار عنکبوتی، شته، مگس سفید، شپشک آردی و ریشک بال آفاتی هستند که ممکن است به این گیاه حمله کنند.از سوی دیگر بیماری هایی مانند بوتریتیس، لکه های برگی، سفیدک سطحی و پوسیدگی ریشه بیماری هایی است که ممکن است گیاه را مبتلا کند.
3 سال پیش