شاسی بندی اتومبیل، در واقع اسکلت بندی اصلی بدنه اتومبیل است. شاسی بندی را می توان ستون فقرات اتومبیل در نظر گرفت که بقیه وسایل خودرو بر روی آن تعبیه می شود. این شاسی بندی شامل یک اسکلت چهارضلعی است که از فلزی با استقامت بالا تهیه می شود تا به خوبی از عهده حمل سایر اجزای بدنه خودرو مانند موتور، بدنه، سیستم های فرمان و ... برآید. شاسی بندی خودرو باید از استحکام و تحمل وزن بالایی برخوردار باشد و علاوه بر آن در نوع خود سبک نیز باشد، این شاسی لازم است که در مقابل خوردگی مقاوم باشد تا عمر بیشتری داشته باشد. همچنین کمترین لرزش را به داخل اتومبیل منتقل نماید.
خودروهای مختلف از شاسی بندی های متفاوتی برخودارند. این شاسی بندی با پیشرفت تکنولوژی هر روز در زمینه های مختلف استحکام و روش ساخت در حال ارتقا می باشد. شاسی بندی خودرو تاثیر مستقیمی بر امنیت خودرو دارد، هرچه شاسی بندی قوی تر باشد به همان میزان آسیب وارده در تصادفات به خودرو و سرنشینان کمتر خواهد بود.
عملکرد خودرو بر نوع شاسی بندی آن تاثیر بسیاری دارد. خودروهای مناسب درون شهری از شاسی بندی ضعیف تری نسبت به خودروهایی که برای پیمودن مسافت های بین شهری تولید می شوند دارند.
شاسی کشی ماشین
در برخی از تصادفات به خصوص تصادفات از جلو، ممکن است ضربه وارده به ماشین به قدری شدید باشد که علاوه بر بدنه خودرو، شاسی بندی خودرو نیز آسیب ببیند. اینگونه خودروها پیش از هرچیز لازم است شاسی بندی آنها تعمیر شود که به آن شاسی کشی ماشین می گویند. شاسی کشی توسط تیم های صافکاری انجام می گردد و انجام آن دقت و ظرافت بسیاری می خواهد زیرا لازم است اسکلت و بدنه خودرو به شکل اولیه خود برگردد و تمامی زاویه های چهارضلعی اسکلت کاملا همسان با قبل از تصادف گردند.
مراحل شاسی کشی
شاسی کشی با سه روش انجام می شود:
- با استفاده از میله
- اتصال لوله به چهار طرف
- از طریق دستگاه
در ابتدا وضعیت شاسی و جهت آسیب وارد شده به شاسی باید مشخص شود و خودرو در جای مناسب خود قرار گیرد. معمولاً خودرو را در میان چهار ستون فلزی قرار می دهند و با بهره گیری از تجهیزات قدرتمند و چهار زنجیز به ستون ها متصل می کنند.
تعیین جایگاه دقیق خودرو یکی از مهمترین اقداماتی است که در زمان شاسی کشی انجام می گیرد.
سپس شاسی از عقب به وسیله میله با زنجیر فیکس می شود.
بعد قسمت ضربه دیده و فرورفته شاسی توسط زنجیر به دستگاهی به نام تیفور متصل می شود که خود تیفور هم از طرف دیگر با زنجیر به یک میله محکم وصل می شود.
در این مرحله صافکار با چرخاندن اهرم تیفور شاسی خودرو را به سمت جلو می کشد تا به اندازه استاندارد مورد نظر آن اتومبیل برسد. (همانطور که می دانید برای هر خودرو، در شاسی کشی، عدد خاصی وجود دارد)
شاسی کشی به غیر از تیفور با استفاده از وسایل دیگری مثل چک فولکسی و جک پمپی نیز انجام می شود که هر کدام روش ویژه و خاص خود را می طلبد.
شاسی کشی ماشین با دستگاه
امروزه شاسی کشی ماشین اغلب با استفاده از دستگاه های مختص این امر انجام می گیرد که تیفور معروفترین آنهاست. دستگاه های شاسی کشی دارای اهرام هایی هستند که با استفاده از آنها شاسی بندی اتومبیل تنظیم می گردد. سایر دستگاه های شاسی کشی خودرو شامل جک پمپی، جک فولکسی می شود که هر یک اصول خاص خود را در شاسی کشی دارند و تنها صافکاران حرفه ای می توانند با استفاده از آنها شاسی بندی یک اتومبیل را به حالت سابق برگردانند.
توجه داشته باشید که شاسی کشی امری بسیار مهم و ضروری در صافکاری است. با وجودی که پیشرفت تکنولوژی در دستگاه های جدید شاسی کشی باعث برگشت حالت اولیه شاسی بندی خودرو تا حد زیادی شده است اما هرگز استقامت و کارایی شاسی بندی اولیه اتومبیل را نخواهد داشت. شاسی کشی باعث ایجاد مشکلاتی در اتومبیل می گردد که به مرور افزایش می باید و این ایرادات هزینه های بسیاری را به صاحب خودرو تحمیل می نماید. یکی از مهمترین ایرادات بعد از شاسی کشی، لاستیک سایی است که باعث فرسایش لاستیک در مدت بسیار کوتاهتری نسبت به شاسی بندی اصلی بدنه خودرو دارد.
در خرید اتومبیل های دسته دوم دقت در این امر لازم و ضروری است که شاسی کشی بدنه چک شود زیرا خرید اتومبیل هایی شاسی کشی شده باعث تحمیل هزینه های بسیاری بر صاحب خودرو خواهد بود.