هلیکونیا، گل طوطی و یا گل خرچنگی آویزان نام گیاهی است که به خاطر گل های زیبا و عجیبش شهرت یافته است. گل هلیکونیا بومی در جنگل های استوایی در برزیل شرقی بوده و حدود 150 گونه دارد. این گونه که در کارائیب و جنوب آمریکا نیز وجود دارد اغلب به عنوا ن یک گیاه زینتی گرمسیری کشت می شود.در فصل تابستان و در گیاه بالغ، گل های سیلندری شکلی ایجاد می شوند و خوشه های برافراشته ای را ایجاد می نمایند. این خوشه ها، نارنجی رنگ هستند و نوک های سبز رنگی دارند که به برگچه های بزرگ و براق و نارنجی-قرمز منتهی می شوند. اندازه گیاه حدود ۰.۵ تا ۴.۵ متر است. برگ های این گیاه بزرگ هستند و به صوررت متناوب قرار گرفته اند. ساقه آن غیر چوبی است و بر اثر زیاد شدن سن گیاه با اضافه شدن برگ ها طویل می شود.
روش نگهداری گل هلیکونیا
باید بدانید که روش نگهداری گل هلیکونیا کار سختی نیست اما نباید نگهداری از آن را فراموش کنید و انتظار داشته باشید زنده بماند.
نور مناسب برای گل هلیکونیا
هلیکونیا به نوری کامل نیاز دارد. اگر نور کافی به این گیاه نرسد نمی تواند گل بدهد. بهتر است این گیاه را در گرم ترین، مرطوب ترین و نورانی ترین قسمت خانه نگهداری کنید و آن را را در محلی قرار دهید که آفتابی کامل به آن برسد و در ساعاتی از روز نیز در سایه باشد.شش ساعت نور کامل در روز می تواند بهترین عملکرد را برای این گیاه فراهم کند. در صورتی که میزان نور برای این گیاه کم باشد میزان گل دهی آن کم می شود و به جای آن برگ های سبز رشد می کند. همچنین باعث می شود تا گیاه به صورت قدی، رشد بیشتری کند تا بتواند به سمت نور حرکت کند. برای جبران نور می توان از لامپ های فلورسنت نیز استفاده کرد.
آب دهی گل هلیکونیا
برای آبیاری هلیکونیا باید توجه کنید که خاک این گیاه باید همیشه مرطوب باشد و از خیس شدن بیش از حد جلوگیری کنید.هر زمان احساس کردید خاک گیاه در حال خشک شدن است زمان آب دهی مجدد است. خیس شدن بیش از حد خاک باعث پوسیدگی ریشه های گیاه خواهد شد.بهتر است در طول زمستان میزان آب دادن را کمتر کنید زیرا گیاه در حال استراحت است و ممکن است از این کار آسیب ببیند.
در روزهای گرم سال شاید مجبور شوید روزانه چندین بار به گیاه آب دهید تا رطوبت خاک حفظ شود. بهتر است قبل از آب دهی مجدد، خاک کمی خشک شود.باید این آب دهی را بر روی سطح خاک انجام دهید و از اسپری کردن آب به برگ ها خودداری کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد بیماری های قارچی شود. در صورتی که میزان آب دهی زیاد شود یا خاک تخلیه خوبی نداشته باشد گیاه دچار بیماری خواهد شد و برگ های آن مچاله یا قهوه ای می شود.مواظب باشید این میزان آب دهی برای گیاه جوان رشد نیافته زیاد است زیرا هنوز برگی برای مصرف این حجم از آب وجود ندارد.
رطوبت مناسب برای گل هلیکونیا
هلیکونیا نیاز به رطوبتی بالا دارد. این گیاه بومی مناطق گرمسیری است و به رطوبتی مانند خانه اش نیاز دارد. برای تامین رطوبت این گیاه می توانید مقداری آب در سینی زیر گلدان بریزید اما باید مواظب باشید که با خاک گیاه در تماس نباشد. همچنین استفاده از دستگاه های بخور یا کتری آب جوش در نزدیکی گیاه مفید است. می توانید گیاه را در آشپزخانه یا نزدیکی حمام قرار دهید تا از رطوبت محیط استفاده کنید.
کوددهی گل هلیکونیا
برای کوددهی به هلیکونیا می توانید در طول بهار و تابستان هر دو ماه از کود استفاده کنید. مناسب ترین کود برای این گیاه کودی است که مقیاس NPK آن 2-1-2 باشد. همچنین کنجاله استخوان باعث می شود تا گیاه رشد زیادی داشته باشد. کود را طبق دستورالعمل روی بسته بندی آن به گیاه بدهید.
خاک مناسب برای گل هلیکونیا
هلیکونیا به خاکی سبک با زهکشی مناسب نیاز دارد. این گیاه به خاکی نیاز دارد که بتواند آب را به خوبی تخلیه کند تا خیسی بیش از حد به ریشه های آن آسیب نزند و جریان هوای مناسبی در خاک در جریان باشد. ترکیبی از کمپوست، لوم و مقداری شن می تواند برای این گیاه عالی باشد و مواد مغذی لازم را برای گیاه فراهم کند.
هرس کردن گل هلیکونیا
هلیکونیا نیاز چندانی به هرس کردن ندارد. این گیاه می تواند ظاهر خود را حفظ کند و به صورت مرتب رشد کند. اما در صورتی که می خواهید حجم زیاد برگ ها را کم کنید تا گل های آن دیده شود بهتر است این کار را با برگ های بزرگ انجام دهید و آن ها را از انتها ببرید.بهتر است برگ هایی که انتخاب می کنید از قسمت پایینی گیاه باشد تا باعث خلوت شدن سطح خاک و جذب نور بیشتر توسط خاک و قسمت پایینی گیاه شود.
نگهداری گل هلیکونیا در بیرون از خانه
در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می توان این گیاه را در تمام طول سال در بیرون از خانه نگهداری کرد. اگر دمای بیرون از خانه در زمستان به سطح یخبندان نمی رسد این گیاه می تواند ماندگار شود. می توانید در اواخر پاییز سطح خاک با مالچ بپوشانید تا از ریشه های گیاه در برابر سرما مواظبت کند.بهتر است گیاه را در مکانی نورگیر بکارید. مکانی که نور را از سمت شرق دریافت کند عالی است زیرا نور صبحگاهی به گیاه می رسد و از آفتاب شدید بعد از ظهر در امان است.
سعی کنید خاک باغچه را مرطوب نگه دارید و شاید لازم باشد روزی دوبار به گیاه آب بدهید. همچنین استفاده از کودهای گرانوله که به آرامی در خاک تجزیه می شود برای این گیاه عالی است.هلیکونیا در برابر بادهای شدید آسیب پذیر است به همین خاطر باید برای این گیاه سرپناهی ساخت یا آن را نزدیک به دیوار یا فنسی کاشت که جلوی بادهای شدید را بگیرد.
تکثیر هلیکونیا
تکثیر این گیاه، با 2 روش قطعه قطعه کردن ریزوم و کشت بذر انجام می گیرد. به این علت که بذرهای آن به ندرت به گیاه تبدیل می شوند، بنابراین روش قطعه قطعه کردن ریزوم، روش رایج تری برای تکثیر گل هلیکونیا می باشد.
1- روش ریزوم هلیکونیا
قطعه جدا شده از ریزوم را می توان به محل دیگری منتقل نمود. برای تقسیم ریزوم در هنگام تعویض گلدان دست به کار شوید. با این روش دیگر لازم نیست گلدان گیاه را هم عوض کنید. برای تکثیر گیاه به روش تقسیم ریزوم، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که گیاه به اندازه کافی بزرگ شد، اجازه دهید، خاک گلدان گیاه اندکی خشک شود. سپس به کف و دیواره های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج می شود.
خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را به آرامی با دست جدا کنید و مواظب باشید که در این مرحله به ریشه های گیاه آسیبی نرسانید. حالا با احتیاط ریزوم گیاه را به ۲ یا چند تکه تقسیم کنید. بهتر است هر تکه از ریزوم حاوی دو جوانه باشد، البته اگر این طور نبود هم مشکلی ندارد. هر تکه از ریزوم را در گلدانی کوچک تر، که از قبل با خاک تازه پر شده باشد، به صورت جداگانه بکارید. ریزوم جدا شده معمولا پس از دوماه تبدیل به یک گیاه جدید می شود. جهت کاشت ریزوم باید دقت کنید که آن در سطح بالای خاک قرار بگیرد و شاخه و جوانه های خارج شده از ریزوم در سطح خاک قرار بگیرند، چراکه اگر ریزوم را در عمق خاک دفن کنید، احتمال مبتلا شدن آن ها به قارچ بسیار بالا می رود.
2- روش کشت بذر هلیکونیا
همچنین، گیاهان سرحال و سالم در انتهای فصل رشد، دانه تولید می کنند. می توان این دانه ها را از گیاه جدا کرد و آن ها را در گلدان هایی کم عمق که از قبل با خاک مخصوص جوانه زنی پر شده اند، کاشت. بعد از مدتی دانه ها جوانه می زنند و بعد هم گیاهی بالغ تولید می کنند.
تعویض گلدان هلیکونیا
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. تعویض گلدان را برای این گیاه، بهتر است اوایل بهار، زمانی که فصل رشد شروع می شود، انجام دهید. این گیاه بعد از مدتی، رشد کرده و گیاهان جدیدی تولید می کند و در گلدانش یک دسته تشکیل می دهد. بهتر است برای جلوگیری از به وجود آمدن این حالت و کنترل سایز گیاه، در هنگام تعویض گلدان ریزوم آن را هم تقسیم کنید.
در هنگام تعویض گلدان، ابتدا اجازه دهید خاک گلدان اندکی خشک شود. سپس به کف و دیواره های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید، خواهید دید که گیاه به راحتی از داخل گلدان خارج می شود. گلدان جدید را تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید.
آفات و بیماری های هلیکونیا
اگر هلیکونیا در بیرون از خانه کاشته شود دچار آفت خاصی نمی شود.ممکن است مورچه ها به حرکت بر روی این گیاه و استفاده از شهد این گیاه علاقه داشته باشند اما آسیبی به گیاه نمی زنند.پرندگان نیز به این گیاه علاقه دارند و ممکن است آسیبی جزئی به گیاه بزنند اما در مجموع تهدیدی برای گیاه نیستند.موش ها نیز ممکن است به این گیاه علاقه داشته باشند و قسمت هایی از این گیاه را بجوند که قاعدتا باید با سموم یا تله های مختلف با آن ها مبارزه کرد.اما اگر هلیکونیا در داخل خانه نگهداری شود ممکن است توسط کنه تارعنکبوتی مورد حمله قرار بگیرد. برای خلاصی و جلوگیری از چنین آسیبی می توانید هرازگاهی گیاه را با ترکیبی از آب و روغن نیم تمیز کنید.
بیماری قارچی هلیکونیا
برخی بیماری های قارچی ممکن است باعث پیچیدن برگ ها، ایجاد لکه، لبه های زرد یا ریزش برگ ها شود.اکثر این بیماری ها به خاطر ریختن آب بر روی برگ ها ایجاد می شود برای همین باید آب را تنها بر روی خاک هلیکونیا ریخت و در صورت ابتلای گیاه به این قارچ ها باید از قارچ کش های صنعتی استفاده کرد.
باکتری راسلتونیا
یک نوع باکتری به نام راسلتونیا می تواند باعث پژمردگی، پیچیدن و لبه های قهوه ای در برگ ها شود. این باکتری بسیار مسری است و اگر گیاه دیگری در اطرافش باشد آن ها را نیز مبتلا خواهد کرد.
بیماری ریشه
ریشه های هلیکونیا که در واقع همان ریزوم است نیز می تواند دچار بیماری شود. این بیماری ها ممکن است برای چند ماه یا حتی چند سال پنهان بماند اما در نهایت گیاه را از بین می برد.
بهتر است قبل از خرید یک گیاه جدید ریزوم های آن را بررسی کنید و از خریدن گیاهی که ریزوم های پوسیده یا خراب دارد خودداری کنید. اما از انجایی که این کار همیشه امکان پذیر نیست می توانید ریشه های گیاه را قبل از کاشتن با محلولی که 90% آن را آب و 10% آن را مایع سفید کننده تشکیل داده بشورید.
کرم لوبه ای
کرم های لوبه ای یا نماتد، موجوداتی هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند اما می توانند دشمن بسیاری از گیاهان باشند. این موجودات از ریشه گیاه تغذیه می کنند و باعث ورم کردن آن می شوند که در نتیجه مواد مغذی به خوبی جذب نشده و برگ های گیاه زرد و پژمرده می شود.برای درمان این بیماری می توانید گیاه را به یک حمام آب گرم ببرید و ریشه های آن را برای 15 دقیقه در آبی با دمای 50 درجه قرار دهید سپس فورا آن را در آبی سرد قرار دهید تا از شر کرم های قاتل خلاص شوید.