سندروم زن کتک خورده محصول آزار های طولانی مدت خانگی است. این سندرم زیرمجموعه اختلال اضطراب پس از سانحه است. فردی که به این سندرم مبتلاست، تصور می کند گناهکار و سزاوار آزار هایی است که می بیند. افرادی که به سندرم زن کتک خورده مبتلا هستند، معمولا احساس بی پناهی می کنند و این احساس آن ها را به این باور می رساند که سزاوار این درد ها و ناراحتی ها هستند و از این وضعیت بغرنج نمی توانند رها شوند. در واقع علت اصلی اینکه تلاشی برای رهایی از این وضعیت نمی کنند و آزار هایی را که می بینند با قانون یا عزیزان خود در میان نمی گذارند، همین است.
فرد مبتلا به سندرم زن کتک خورده چه مراحلی دارد؟
طی تحقیقاتی که در این رابطه انجام شد چنین مشخص شد که این دسته از افراد تحت بی پناهی هستند و همچنین حمایت های لازم در رابطه با آن ها صورت نمی گیرد. از این رو چنین باوری در این دسته از افراد شکل گرفته است که مستحق درد و آزار به دلیل گناهکاری هستند. از این رو اقداماتی از سوی فرد آسیب دیده برای رهایی از این شرایط انجام نمی گیرد و آن ها را با عزیزان خود در میان نمی گذارند تا در برطرف کردن این آزار و اذیت ها به همراه خشونت خانگی اقداماتی انجام گیرد.زنانی که مبتلا به این سندرم هستند از نظر احساسی دارای مراحل مختلفی هستند. روانشناسان موفق شدند این مراحل احساسی را به 4 دسته ی زیر تقسیم بندی کنند:
- انکار: اولین مرحله ی این سندرم، انکار است. به این صورت که فرد آزاردیده بر این باور است که هیچ آزار و اذیتی صورت نگرفته است و یا هر بار که مورد سوء استفاده قرار می گیرد فکر می کند که همین بار آخر است و خود را توجیه می کند.
- احساس گناه: در این مرحله شخص فکر می کند که خود، مستحق این آزار و اذیت است و حتما خودش کاری کرده که چنین پاسخی دریافت کرده است.
- آگاهی: در این مرحله شخص متوجه می شود که مستحق این ﺁزار و اذیت نیست و شوهر او یک فرد خشن و آزاردهنده است.
- مسئولیت: در این مرحله، زن قبول می کند که مسئولیت کار بد، بر عهده ی شوهر او است. در چنین مواقعی است که دیگر، اکثر زنان، تصمیم به جدایی می گیرند و به دنبال راه هایی برای جدایی هستند.
دلایل ایجاد سندرم زن کتک خورده چیست؟
به طور کلی این سندرم با خشونت خانگی همراه است و اگر چه که خشونت خانگی از اصطلاحات گسترده تری در رابطه با آزارهای خانگی و سوء استفاده ها به شمار می آید که علاوه بر بزرگسال ها نیز، شامل کودکان می باشد. به طور کلی بروز خشونت های خانگی را می توان در مراحل گفته شده در ادامه بررسی کرد.
- فرد آزار دهنده به نوعی با انجام اعمال احساسی و رمانتیک سعی دارد تا به نوعی فرد قربانی را به خود وابسته کند و در نهایت او را از نظر عاطفی تحت فشار در رابطه با ازدواج و دیگر موارد قرار دهد.
- در حالتی دیگر او سعی دارد تا با رفتار های فیزیکی به همسر خود آسیب برساند. به طور کلی این کارها به اندازه ای ناپسند هستند که به آرامی شروع خواهند شد. این به صورتی است که آزار دهنده علاوه بر سیلی که به صورت همسر خود می زند با مشت کوبیدن به دیوار سعی دارد که حس گناهکاری و ناامنی به فرد قربانی القا کنند.
- همچنین در مرحله دیگر آزار دهنده ها با قسم خوردن به اینکه دیگر این کارها را در قبال فرد قربانی انجام نمی دهند، سعی دارند که کنترل اوضاع را به دست بگیرند اما این تله ای است که می خواهند با انجام کار های رمانتیک و عاشقانه بر فرد مقابل از نظر عاطفی تسلط پیدا کند.
- این در حالی است که زندگی آن ها در طی مدت زمان به نسبت کوتاهی خوب و عاشقانه خواهد شد که فرد قربانی فکر می کند که دیگر این کارها را انجام نمی دهد و به زندگی شاد و دوست داشتنی قدم گذاشته است.
- با ادامه پیدا کردن می توان چنین نتیجه گرفت که چیزی تغییر نکرده است و باری دیگر فرد آزار دهنده قصد آسیب رساندن به همسر خود را دارد و این را می تواند تا هر بار که خود می خواهد، ادامه پیدا کند.
دلایلی که زنان سندرم زن کتک خورده در رابطه باقی می مانند؟
تمام زنان و یا هر فرد دیگری که به این سندرم مبتلا است به دلایل زیر در رابطه ی خود باقی می مانند:
- از نظر مالی به همسر یا همان شخص ﺁزاردهنده وابسته هستند.
- به خاطر کودکان خود نمی خواهند خانواده را از هم بپاشند.
- از جدایی و متارکه می ترسند.
- می ترسد نتواند از خود و فرزندانش به خوبی نگهداری کند.
- باور ندارند که همسرشان یک فرد آزارگر است و آن را انکار می کنند.
- از این می ترسد که همسر او متوجه شود او قصد جدایی و متارکه دارد و خشونت و کتک را بیشتر کند.
- افسردگی شدید یا عزت نفس پایینی دارند. به همین دلیل فکر می کنند گناهکار هستند.
- شاید قبلا هم در زندگی دچار سوء استفاده از طرف شخص دیگری شده ات به همین دلیل به دنبال نکات مثبت در همسر خود است تا خود را قانع کند.
- بر این باورند که شخص ﺁزاردهنده عاشق آن ها است بالاخره می توانند رفتار او را تغییر دهند.
در چنین مواقعی، زن دچار این سندرم می شود و دیگر به سختی می تواند کنترل زندگی اش را در دست بگیرد.
ویژگی و علائم زن دارای سندرم زن کتک خورده چیست؟
- بر این باورند که همه چیز تقصیر آن ها است.
- آزارها و خشونت های وارد شده بر خود را، از دوستان و خانواده ی خود مخفی می کند.
- از این می ترسد جان فرزندان و یا جان خود را به خطر بیندازد
- فکر می کند همسر آزارگر او از همه چیز را می داند و کوچکترین حرکت او را متوجه می شود
- وحشت دارد که هر روز با چه جنبه ای از همسر خود، مواجه خواهد شد.
عوارض سندرم زن کتک خورده
این عوارض به سرعت، بعد از مبتلا شدن به این سندرم در فرد، پدیدار می شود که عبارتند از:
- افسردگی شدید
- داشتن عزت نفس پایین و عدم اعتماد به نفس
- قطع رابطه کردن با دوستان و خانواده ی خود
- نگرانی های شدید
- احساس پوچی و بی ارزش بودن
- ناامید بودن
- بر این باور است که هیچ چیز تحت کنترل و اختیارش نیست.
این عوارض می توانند تا ده ها سال، بر روح و روان این افراد تاثیر بگذارد و آن ها را اذیت کند. این عوارض عبارتند از:
- داشتن اختلال های اضطراب، مثلا به یاد آوردن خاطرات تلخ گذشته یا رفتارهای خشونت آمیز علیه فرد آزارگر و یا فراموش کردن بخشی یا همه ی خاطرات گذشته
- مبتلا شدن به بیماری های ناشی از استرس بالا مثل فشار خون بالا و بیماری های قلبی
- مبتلا شدن به بیماری های جسمی در اثر آزار و اذیت های فیزیکی، مثل ابتلا به آرتروز و صدمه دیدن مفاصل
- داشتن سردردهای مزمن و کمردرد
- به دلیل داشتن استرس های طولانی مدت، امکان ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت، آسم، افسردگی و نقص سیستم ایمنی در او افزایش می یابد.
شرایط هشدار دهنده در رابطه با سندرم زنان کتک خورده
همچنین موارد گفته شده در ادامه را می توان از علائم خطرناک و هشدار دهنده در رابطه با سندرم زنان کتک خورده به میان آورد. هرگاه که به رابطه یکی از عزیزان خود با همسرش مشکوک شدید با در نظر گرفتن موارد گفته شده در ادامه می توانید از این موضوع اطمینان حاصل کنید.
- از ملاقات کردن با عزیزان و دوستان خود دوری می کند و همواره برای ندیدن آن ها به دنبال بهانه های مختلف می باشد. به طور کلی این دوری و کناره گیری ها به دلیل کنترل بیش از حد همسر بیمار است.
- هرگاه در کنار همسر خود است، احساس ناامنی و ترس بیش از حدی برای او به وجود می آید که نمی تواند برای کنترل آن اقدامی انجام دهد.
- بر روی بدن او می توان کبودی و جراحت های متعددی مشاهده کرد که با سوال پرسیدن درباره آن ها، دلایل بی مربوط و دروغ خواهید شنید.
- به پول، کارت اعتباری و وسایل حمل نقل چندان دسترسی آزادانه ندارد.
- از شخصیت متفاوتی با توجه به آنچه که می گوید، بروز خواهد داد.
- در زمان دوری از همسر با تلفن همراه به طور متعدد در حال کنترل شدن است.
- حس مالکیت و حسادت در همسر به مراتب بسیار و بیمار گونه مشاهده می شود.
- از لباس های پوشیده و بسته برای پنهان نگه داشتن جراحت و کبودی ها استفاده می کند.
درمان فرد مبتلا به سندرم زن کتک خورده
- از مشاور کمک بخواهید:در آسیب شناسی زنان یک مشاور خانواده و یا درمانگر روانی یا روانشناس، می تواند نقاط قوت تان را تشخیص دهد . او به شما خواهد فهماند که مقصر نبودید.فکر خوبی است که درباره ی علائم سندرم زن کتک خورده به مشاوره بروید . در صورتی که نمی دانید کجا باید بروید ، یک پزشک یا پرستار به شما کمک میکند که به کجا سر بزنید.
- به دنبال محل پناه باشید :دریابید که هیچوقت تنها نیستید و افرادی در کنار شما هستند که می توانند به شما کمک فراوانی کنند. با مرکز آسیب های اجتماعی و خشنوت خانگی تماس بگیرید ، زیرا می توانند به صورت تلفنی یا حتی از طریق اینترنت به شما کمک کنند . سندرم زنان کتک خورده
- برای امنیت و آرامش خود طرح ریزی کنید :زمانی که یک مرد قصد آسیب زدن و کتک زدن به شریک زندگی خود را دارد ، بسیاری از زنان خطر را حس خواهند کرد. چه قصد دارید که از زندگی بیرون بروید یا به این رابطه ادامه بدهید، باید فضاهایی از منزل را به عنوان مناطق امن وغیرقابل دسترس مشخص کنید تا در صورت لزوم به آنجا بروید وپناه ببرید . اگر نمی توانید جلوی خشونت و کتک را بگیرید ، خودتان را مثل یک توپ کوچک گرد مانند جمع کنید و با دست ها و بازوهایتان از صورت خود محفاظت کنید.
2 سال پیش
2 سال پیش
2 سال پیش