اینلی و انلی که به اصطلاح به آنها اینله و انله می گویند نوعی ترمیم دندان هستند که بیشتر برای دندان های عقب به کار می روند. این دو نوع ترمیم برای ترمیم پوسیدگی به کار می روند. در برخی از مواقع دندانپزشک ترجیح می دهد بجای استفاده از روکش برای ترمیم پوسیدگی از اینله و آنله استفاده کند.اینله و آنله برای ترمیم پوسیدگی دندان ها از روکش، مستحکم تر و با دوام تر هستند. وقتی دندان پوسیدگی دارد اما آنقدر جدی نیست که از روکش استفاده شود، از اینله و آنله استفاده می کنند. حتی در مواقعی که دندان دچار آسیب هایی مانند شکستگی یا ترک خوردگی شده است می توان برای ترمیم آن از اینله و یا آنله استفاده نمود. این دو ترمیم عملکرد و زیبایی بالایی دارند. اگر آسیب های دندانی آنقدر جدی نباشند که نیاز به روکش باشد دندانپزشک ترجیحا از این ترمیم ها استفاده می کند.اگر ساختار دندان بیمار سالم باشد اما آنقدر پوسیدگی داشته باشد که نتوان آن را پر نمود از اینله و آنله برای ترمیم آن استفاده می کنند. بدین ترتیب ساختار دندان به طور کامل حفظ می شود. معمولا اغلب دندانپزشکان با توجه به نظر بیمار از اینله و آنله برای پر کردن دندان ها استفاده می کنند.
موارد استفاده بیماران از اینلی و آنلی
خوشبختانه در اکثر موارد برای ترمیم و درمان دندان ها، می توان از اینلی و آنلی استفاده کرد و این انتخاب، ترجیح اکثر دندانپزشکان می باشد. زیرا در این روش به جای تراشیدن سطح دندان، می توانند از روش اینلی و آنلی استفاده کنند که این امر موجب حفظ بیشتر تاج دندان از آسیب های تراشیدن آن می شود. در مواقعی که بخش زیادی از دندان به دلیل پوسیدگی آسیب دیده باشد و یا به اصطلاح دندان ها از دست رفته باشند و این آسیب، سبب تضعیف دیواره های دندان شود، می توان برای درمان، ترمیم به روش اینلی و آنلی را انتخاب نمود.
جنس مواد تشکیل دهنده در اینلی و آنلی
در شرایطی که بیمار در ترمیم دندان خود تمایلی به استفاده از ماده ای به نام آمالگام، به دلیل وجود عوارض های آن، نداشته باشد و یا بیماری که می خواهد ترمیم قبلی دندان های خود را تعویض کند، می تواند از اینلی و آنلی استفاده کند زیرا در این نوع ترمیم ها مواد تشکیل دهنده اینلی و آنلی که می توانند از جنس سرامیک، زیرکونیا، پرسلن، ایمکس یا حتی طلا باشند، جایگزین ترمیم هایی از جنس کامپوزیت و آمالگام می شوند. این مواد استفاده شده در اینلی و آنلی باعث می شود تا اینلی و آنلی دندان ها، در برابر پوسیدگی دندان بسیار مقاوم باشند و حتی با رعایت کردن برخی نکات بهداشتی می توانند تا سی سال یا حتی بیشتر عمر کرده و قابل استفاده باشند.
تفاوت اینله و آنله با پر کردن معمولی در چیست و چه مزایای نسبت به آن دارد؟
- در پر کردن معمولی دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص مستقیم داخل دندان را پر می کند. اما اینله و انله ابتدا باید در لابراتوار برای دندان بیمار بر اساس قالب تهیه شده از دندان او ساخته شوند سپس در جای خالی دندان ها چسبانده می شوند.
- اینله و انله از مواد محکم و بادوامی ساخته می شوند از این رو بسیار ماندگار هستند.
- معمولا بعد از پر کردن دندان با مواد معمولی، مقاومت دندان تا حد قابل توجهی کاهش می یابد اما اگر دندان به وسیله آنله و یا اینله ترمیم شود درصد کاهش مقاومت دندان بسیار ناچیز خواهد بود.
- اینله و انله بسیار محکم بوده و می توانند در برابر پوسیدگی مقاومت کنند. از این رو اگر دندانی با استفاده از این مواد ترمیم شود، عمر طولانی خواهد داشت.
- ظاهر دندانی که به استفاده از اینله یا انله ترمیم شده است نسبت به دندانی که با آلیاژ های فلزی پر شده است بسیار بهتر می باشد. حتی دندان هایی که با استفاده از پرسلین پر شده اند در دراز مدت تغییر رنگ می دهند. ظاهر اینله و انله بسیار طبیعی است.
- جالب است بدانید پلاک های دندانی نمی توانند روی دندانی که با استفاده از اینله یا انله ترمیم شده است تجمع کنند.
مراحل استفاده از اینله و انله دندان
برای استفاده از این روش، ابتدا باید دندان ها و میزان خرابی و پوسیدگی آنها، توسط دندانپزشک معاینه شود. سپس در صورت تشخیص پوسیدگی دندان، دندانپزشک دندان را خالی کرده و سپس برای تهیه اینله و انله، از دندان قالبی تهیه کرده و آن را به لابراتوار برده و آن را می سازد. معمولا برای ساخت اینله و آنله، از طلا، رزین و پورسلین استفاده می شود. برای دندان های عقبی، معمولا از جنس طلا استفاده می شود و برای دندان های کمی جلوتر، از جنس رزین که بسیار به رنگ دندان شباهت دارد، استفاده می شود.روند ساخت و نصب اینله و انله، معمولا دو جلسه طول می کشد و در این فاصله برای خراب نشدن دندان، معمولا یک روکش موقت برای دندان ساخته می شود.فعالیت های انجام شده در جلسه اول مراجعه بیمار به دندانپزشکی برای استفاده از اینله و ابله، عبارتند از:
- تهیه عکس از دندان پوسیده و خراب شده
- در صورت نیاز، عصب کشی دندان
- انتخاب بهترین و مناسب ترین رنگ و جنس اینله یا انله بر اساس نوع دندان
- با استفاده مته دندانپزشکی، پوسیدگی های دندان باید تراشیده شوند.
- تهیه قالب از دندان مورد نظر و ارسال این قالب به لابراتوار
- پر کردن دندان به صورت موقت تا زمان حاضر شدن اینله یا ابله دندان
- پس از اتمام جلسه اول، در جلسه دوم مراجعه بیمار به دندانپزشکی، فعالیت های ذیل انجام می شود:
- دندانی که به صورت موقت پر شده است، باید به طور کامل پر شود.
- شستشوی دندان با مواد مخصوص و تمیز کردن آن
- چسباندن اینله یا ابله با مواد مخصوص به دندان مورد نظر
- پولیش کردن دندان و آماده نمودن نهایی دندان
پس از ساخت اینله و انله، برای نصب این نوع روکش بر روی دندان ها، دو روش مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد. در روش غیر مستقیم، پس از اینکه دندانپزشک بر اساس قالب دندان، اینله یا انله را آماده نمود، پرکردگی موقت را از روی دندان برداشته و آن را بر روی دندان نصب و می چسباند. اما در روش مستقیم، دندانپزشک تنها با یک عکس، می تواند به راحتی قالب اینله و انله را طراحی کرده و آن را می سازد. در این روش از شبیه سازی های کامپیوتری برای طراحی بهتر این موارد استفاده می شود و بدون آنکه چندین هفته صرف ساختن این قالب ها شود، تنها با یک عکس، این کار به راحتی و در کمترین زمان انجام می شود.
معایب ترمیم به روش اینلی و آنلی
- مراحل بیشتری را برای بیمار شامل می شود.
- با اینکه بسیار مقاوم و با دوام هستند ولی ممکن است، موجب افزایش فرسایش مینای دندان شوند.
- ممکن است بر اثر جویدن غذاهای سفت از روی دندان جدا شوند که دلیل اصلی آن می تواند درست قرار نگرفتن ترمیم روی دندان ها باشد.
- قیمت آن نسبتا بیشتر از روش های دیگر می باشد.
هزینه ترمیم اینلی و آنلی
همانطور که گفته شد مراحل ترمیم، دو جلسه به طول می انجامد که جلسه اول صرف معاینه و خالی کردن پوسیدگی دندان ها و قالب گیری از دندان ها می شود و برای دندان های تراشیده شده یک قالب موقتی گذاشته می شود تا در این مدت آسیب های کمتری به آن وارد شود. در جلسه دوم، دندانپزشک طبق نظر بیمار معمولا برای ترمیم دندان های عقب، از ترمیم حاوی طلا که دارای ماندگاری و دوام بالا می باشد، استفاده میکند و برای دندان های جلویی از رزین کامپوزیت که همرنگ دندان است استفاده خواهد کرد.
تمامی موارد ذکر شده و هزینه های آن وابسته به نظر بیمار می باشد و این موارد گفته شده به صورت پیش فرض در نظر گرفته شده اند که در هر کدام می تواند تغییراتی اعمال کرد تا هزینه کمتری را برای بیمار به همراه داشته باشد. به طور کلی با توجه به مسائل گفته شده بهتر است تعیین روش درمان و ترمیم دندان ها به پزشک متخصص سپرده شود تا با بررسی دقیق و در نظر گرفتن شرایط بیمار و مزایا و معایب در هر روش، بهترین گزینه انتخاب شود.