قهوه یزدی یا قهوه عزاداری یکی از انواع قهوه های بسیار خوشمزه می باشد، همانطور که از اسم آن مشخص است این نوع قهوه بیشتر در مراسم عزاداری استفاده می شود، نوشیدن قهوه یزدی در مراسم عزاداری در حقیقت یک سنت قدیمی می باشد و با قهوه های دیگر تفاوت دارد، آماده سازی آن شش ساعت زمان می برد این نوع قهوه بسیار غلیظ می باشد، در ادامه مطلب به شما عزیزان نحوه ساخت قهوه یزدی را آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای قهوه یزدی
- یک پیمانه یا یک و نیم قاشق چای خوری سرپر پودر قهوه ترک
- ۲ تا ۳ پیمانه شکر
- یک فنجان کوچک آب
- هل به مقدار لازم
- نبات به مقدار لازم
- گلاب به مقدار لازم
طرز تهیه قهوه یزدی
- یک پیمانه یا یک ونیم قاشق چای خوری سرپر پودر قهوه ترک را با دو تا سه پیمانه شکر و یک فنجان کوچک آب در یک کتری یا قهوه جوش مسی بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش آید.
- پس از جوشیدن مواد داخل کتری یا قهوه جوش، شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا قهوه برای ۴۰ دقیقه تا یک ساعت بجوشد و آرام آرام، قل بزند.
- گلاب، نبات و هل را به مقدار دلخواه به قهوه خود بیفزایید و اجازه دهید تا قهوه برای یک ساعت دیگر، آرام بجوشد و قل بزند.
- قهوه را در فنجان کوچک یا فنجان قهوه ترک سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه قهوه یزدی
- برای معطر کردن بیشتر قهوه یزدی، می توان به دلخواه به آن دارچین یا زنجبیل نیز اضافه کرد.
- قهوه یزدی را می توان روی شن داغ نیز دم کرد. شن داغ، حرارت را به طور یکنواخت منتقل می کند و با این روش، قهوه بهتر دم می کشد.
- اگر پودر قهوه شما بو داده نبود، ابتدا پودر قهوه را کمی تفت دهید.
- اگر زمان کافی برای تهیه این نوشیدنی دارید، بهتر است در مرحله سوم، آن را برای دو تا سه ساعت دم کنید.
- در صورت استفاده از نبات، می توان شکر را از طرز تهیه حذف کرد.
تاریخچه قهوه یزدی
قدمت قهوه یزدی بر مبنای مدارک شفاهی و منابع تاریخی به زمان های بسیار دور برمی گردد. برخی از منابع، تاریخچه آن را به دوره قبل از ورود چای به ایران، نسبت می دهند؛ در حالی که به گفته برخی از منابع دیگر، قدمت تهیه و دم کردن این نوع خاص از قهوه در یزد به دوره حکومت قاجار برمی گردد.
پس از کشف قهوه در اتیوپی، این نوشیدنی، راه خود را به عربستان، یمن، ایران و دیگر کشورهای همسایه باز کرد. روش تهیه قهوه در کشور عربی به این صورت بود که عرب ها، دانه های قهوه را با ادویه های مختلف از جمله زنجبیل، دارچین و هل بوداده می کردند و آن را بدون افزودن شکر، به صورت تلخ می نوشیدند. قهوه دقیقا با همین طرز تهیه به ایران و شهر یزد، وارد شد و پس از آن بود که مردم یزد، با اعمال تغییرات و افزودن شکر، نبات و هل، آن را تبدیل به یک نوشیدنی محلی و مطابق سلیقه خود کردند.
مردم یزد بر این باور بودند که طبع قهوه سرد است. به همین دلیل، آن ها دانه های قهوه را در ظرفی شبیه به تابه بوداده می کردند؛ اما با این روش، قهوه مغزپخت نمی شد. برای همین، یزدی ها قهوه بوداده را برای مدت زمانی طولانی همراه با گلاب، نبات و هل می جوشاندند و در نهایت، به علت نبود آسیاب مخصوص دانه های قهوه در گذشته، نوشیدنی را از صافی عبور می دادند و سپس سرو می کردند.
ساکنان فلات مرکزی ایران در مراسم ختم، برای بزرگداشت از دست رفتگان خود، این نوع خاص از قهوه را سرو می کردند. یزدی ها نیز این رسم را زنده نگه داشتند و به همین دلیل است که امروز، همه ما قهوه یزدی را به عنوان اثر ثبت شده ملی می شناسیم.
خواص و فواید قهوه
دانه های قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هستند. محققان تایید کرده اند که یک فنجان قهوه مقدار آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همین مقدار آب انگور، تمشک و پرتقال دارد. به علاوه ترکیبات فنولیک موجود در قهوه از چای و کاکائو که به عنوان دو منبع فنولیک شناخته می شوند، بیشتر است.
تحقیقات نشان می دهد که افزودن شیر یا خامه به قهوه تاثیری در جذب آنتی اکسیدان های آن ندارد. البته ترجیحا بهتر است شکر اضافه نشود، زیرا جذب آنتی اکسیدان ها را به تاخیر می اندازد. مطالعات زیادی گویای این مطلب است که مصرف منظم قهوه قدرت کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را دارد.مصرف روزانه قهوه سبب کاهش آسیب های کبد می شود و همچنین پیشرفت هپاتیت C مزمن را کاهش می دهد و از طرف دیگر از بروز سنگ کلیه و صفرا جلوگیری می کند.کاهش احتمال ابتلا به نقرس و پیشگیری از بیماری آلزایمر به دلیل محرک بودن کافئین موجود در قهوه از دیگر تاثیرات مثبت این نوشیدنی است.
مضرات قهوه
قهوه فشار خون را بالا می برد. بنابراین کسانی که دچار پرفشاری خون هستند در برابر این تاثیر قهوه آسیب پذیرترند. مصرف کنندگان قهوه ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. زیاده روی در مصرف کافئین باعث ایجاد تاثیرات منفی در کیفیت خواب می شود. بر این اساس هر فردی باید متناسب با شرایط خواب خود ساعت نوشیدن قهوه را تنظیم کند، اما به طور کلی توصیه می شود ۴ تا ۶ ساعت قبل از به رختخواب رفتن قهوه نخورید.اگرچه هنوز دلایل روشنی در رابطه با آسیب قهوه به جنین تایید نشده است، اما توصیه می شود در مدت بارداری نوشیدن قهوه به ۱ تا ۲ فنجان در روز کاهش یابد. همچنین خانم هایی که سقط های مکرر داشته و یا برای بارداری مشکلاتی دارند باید قهوه را به طور کامل کنار بگذارند.نوشیدن قهوه به همراه غذا به خاطر وجود تانین، جذب آهن را کم می کند. افراد مبتلا به کم خونی باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند.