تاثیر آلودگی هوا بر سلامت موها
افزایش میزان هر یک از مواد سمی و آلاینده در هوا و روی سطح موها می تواند منجر به بدشکل شدن ساقه مو، خشکی، شکنندگی و تیره رنگ شدن موها شود.این روزها، آلودگی هوا شده بلای جان مردم ما. البته خوش به حال روستایی ها که از شر این همه دود، سرب و آرسنیک در امان هستند و بیچاره مردم شهرنشینی که گاهی اوقات تعداد روزهای پاک در شهرشان به تعداد انگشتان دست هایشان هم نیست.
آلودگی هوا نه تنها باعث به خطر افتادن سلامت اندام های حیاتی بدن مانند قلب، مغز و ریه ها می شود، بلکه می تواند تاثیری منفی بر سلامت سایر اجزای بدن مانند پوست و مو هم داشته باشد، اما آیا می دانید این آلودگی هوا و آلاینده های معلق موجود در فضا چه بلایی بر سر موهایمان می آورند؟ آیا می دانید راه گریزی از این بلاهای هوایی و فضایی وجود دارد یا نه؟
ترکیبات آلوده کننده هوا به دو بخش گازها و ذرات جامد تقسیم می شوند:
1- گازهای آلاینده که شامل SO2 , NO2 , CO , O3 و ....
2- آلاینده های ذرات جامد که براساس اندازه آن ها عبارت اند از :ذرات pm10 که دارای قطر کمتراز 10 میکرومتر و ذرات pm2/5 که دارای قطر کمتر از 5/2 میکرومتر هستند که عمده ترین آنها عبارتند از هیدروکربن ها ، سرب ، آرسنیک و غیره.
باید توجه داشت تاثیر آلاینده های ذرات جامد برای سلامتی مو و پوست خطرناک تر و مضرتر میباشند، خصوصاً برای افرادی که شغلشان ایجاب می کند که در فضای آزاد فعالیت کنند، که در این افراد تاثیرات مضر آن چندین برابر خواهد بود .
آلودگی هوا چگونه به موها آسیب می زند؟
ذرات آلاینده، روی سلول های ریشه ی فولیکول های مو تاثیر می گذارند. این سلول ها، سلول های پاپیلای درمی فولیکول انسانی (HFDPCs) نام دارند. ذرات معلق در هوا یا ذرات آلاینده، به ترکیبی از ذرات جامد و قطرات مایع کوچک (تشکیل شده از مواد شیمیایی مختلف) گفته می شود که توسط انسان تنفس می شوند. برخی از این ذرات، خطری جدی برای سلامتی به همراه دارند.اگر سلول های HFDPC در معرض ذرات گرد و غبار قابل استنشاق با قطر ۱۰ میکرومتر یا کمتر (PM10) و گازوئیل قرار گیرند سطح نوعی پروتئین بسیار مهم برای رشد مو را کاهش می دهند. به این پروتئین بتا-کاتنین گفته می شود.
با اینکه ارتباط آلودگی هوا با بیماری های جدی نظیر سرطان، بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) و بیماری های قلبی عروقی به خوبی به اثبات رسیده است، پژوهش های اختصاصی بسیار کمی در مورد اثر ذرات معلق در هوا روی پوست و مو انجام شده است.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سالانه در دنیا حدود ۴.۲ میلیون نفر در اثر آلودگی هوای بیرون از خانه جان خود را از دست می دهند. این سازمان همچنین تخمین می زند که بیش از ۹۰ درصد جمعیت جهان در مناطق بیش از حد آلوده زندگی می کنند. حمله های قلبی، تشدید آسم ، ضربان نامنظم قلب و نارسایی ریوی تنها برخی از مشکلاتی است که در نتیجه قرار گرفتن بیش از حد در معرض آلودگی هوا به وجود می آیند. در این بین، تاثیر آلودگی هوا بر ریزش مو هم کم اهمیت نیست.
کاشت مو در زمان آلودگی هوا
سوالی که در این بحران آلودگی زیاد پرسیده می شود ، این است که آیا در این آلودگی هوا می توانیم کاشت مو یا کاشت ابرو انجام دهیم ؟ در جواب باید بگوییم که بله می توان کاشت انجام داد و منافاتی با آن ندارد اما، مراقبت های بعد از کاشت مو باید با دقت بیشتری انجام شود از جمله اینکه ، زمان بیشتری را برای استراحت در منزل سپری کنند تا کمتر در معرض آلودگی هوا قرار گیرند.
در حالی که شهرنشین هایی که در مناطق بسیار آلوده زندگی می کنند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند، به طور کلی مو، هرزمان که بیرون از خانه باشید مستعد آسیب است، چه درحال رفت و آمد باشید، چه در حال ورزش در فضای باز. خوشبختانه راه های ساده ای برای محافظت از مو وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
کلاه بپوشید.
استفاده از کلاه تنها برای زیبایی و مد نیست، بلکه می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. پوشاندن موها و پوست سر، راه خوبی برای محافظت در برابر ذرات معلق سمی و مضر موجود در هواست. کلاه همچنین از صورت و چشمان شما در مقابل اشعه های فرابنفش مضر خورشید مراقبت می کند.
موهایتان را آبرسانی کنید.
بدون شک رطوبت نقش مهمی در سلامتی بدن و موهای شما دارد. آلودگی و سایر محرک های محیطی باعث خشکی ساقه مو می شود و راه حل سریع آن استفاده از محصولات نرم کننده و آبرسان مو مانند ماسک مو رطوبت رسان، سرم مو و … است.روغن جوجوبا گزینه بسیار مناسبی برای این کار است؛ این روغن ضمن خاصیت مرطوب کنندگی، لایه هیدرولیپیدی طبیعی پوشاننده موها را نیز تقویت می کند، که این امر باعث حفاظت از موها و مرطوب نگه داشتن آن ها می شود.
اگر از ماسک مو استفاده می کنید، برای نتیجه بهتر پس از استفاده از آن، موهایتان را در حوله ای که به آب داغ آغشته شده (آب اضافه آن را بگیرید) بپیچانید. این کار مانند بخار درمانی عمل می کند، به نحوی که کوتیکول های مو را باز کرده و مواد موثره ماسک، کاملا وارد موهایتان می شود.
تعداد دفعات شستن موهایتان با شامپو را کاهش دهید.
شاید کمی عجیب به نظر برسد، اینکه در نهایت بهترین کار برای خلاصی از شر آلودگی ها، شست و شو است، در این مورد به خصوص، راه حل درستی نیست. بله، تاثیرات مخرب شست و شو و وسواس بیش از حد بیشتر از اثرات مفید آن است. قرار گرفتن در معرض آلودگی ( همچنین اشعه های فرابنفش) موهای شما را خشک و ضعیف می کند، و شامپو زدن بیش از حد نیز این شرایط را تشدید خواهد کرد. پس تا حدی که می توانید برای جلوگیری از ضعف موها و کاهش تاثیر آلودگی هوا بر ریزش مو ، فاصله شست و شوهایتان را افزایش دهید. در بهترین حالت بیش تر از یک روز در میان به موهایتان شامپو نزنید.
اگر خانم هستید و مجبورید هرروز موهایتان را بشویید، از شامپو ملایم روانه استفاده کنید و تنها ریشه موهایتان را بشویید؛ چرا که انتهای مو خشک ترین و آسیب پذیر ترین نقاط آن است. همچنین می توانید شامپوی خود را با آب یا آب نارگیل (که خود ماده ای آبرسان است) رقیق کنید، این کار شامپو را ملایم تر کرده و باعث می شود چربی موها کمتر از دست برود؛ در نتیجه موهایتان کمتر خشک می شوند.