به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مرگ والدین یکی از دردناک ترین اتفاقات برای هر فرد در زندگی است. کودکان طبیعتا وابسته تر به والدین و آسیب پذیرترند. بنابراین مرگ والدین برای آن ها می تواند به مراتب سخت تر و تأثیرگذارتر باشد. در اکثر مواقع خانواده ها به خوبی نمی دانند با کودکی که والد خود را از دست داده چگونه برخورد کنند. معمولا آگاه کردن کودک در مورد مرگ والدین برایشان بسیار مشکل است.
خیلی مواقع به خاطر آسیبی که مرگ والدین بر کودک وارد می کند، از گفتن آن به کودک اجتناب می کنند و یا دروغ می گویند. گفتن حقیقت به کودکان در مورد مرگ والدین اهمیت زیادی دارد اما باید به گونه ای باشد تا کمترین آسیب به کودک وارد شود. آگاهی از روش های کمک به کودک برای کنار آمدن با مرگ والدین، می تواند از نگرانی های شما در این زمینه کم کند. پس از مرگ والدین بردن کودکان به مراکز مشاوره کودک برای کنار آمدن با غم از دست دادن و جلوگیری از آسیب های روانی الزامی است.
تاثیر مرگ مادر بر فرزندان
با مرگ مادر در قدم اول ؛ باید برای کودکی که کم سن و سال است ، خاتمه زندگی را توضیح دهید و به او بگویید که مادر دیگر نمی تواند حرکت کند یا ببیند و بطورکلی کارهایی که انجام می دادند را دیگر قادر به انجامش نیستند ، زیرا مرده است و ما هم دیگر نمی توانیم ایشان را ببینیم و مسلما رابطه ای که داشتیم را از دست خواهیم داد .
بطور طبیعی کودکی که در تمام وقت ، مادر او را در آغوش می گرفته و از او مراقبت می کرده و در تمام کارها همراه او بوده است و به کودک غذا یا هدیه میداده ، با نبود مادر ، کودک احساس دلتنگی می کند و آن احساس امنیت را نسبت به دنیا از دست می دهد و بیشتر تمرکز می کند که چگونه مراقبت می شود .
تاثیر مرگ مادر بر کودک ۶ تا ۴ ساله
مشخصا کودکان پیش دبستانی ۴تا ۶ ساله نیز قادر به درک کردن و آگاهی از رفتار خود نیستند و نمی توانند احساسات و هیجانات خودشان را کنترل کنند . در این سن کودک فقط می تواند تفکیک کند که هرفردی با فرد دیگر تفاوت دارد .
کودکان در این سن بطور واضح درباره مرگ مادرش احساس فقدان می کند و نقش مادر برای او به وضوح مشخص می شود و دائم تاکید دارند بر کارهایی که مادر برایشان انجام می داده است .
بااینکه کودک مرگ را جدایی می داند و از غم آن باخبر است ولی باز متمرکز می شوند بر اعضای خانواده که دوستشان دارند ؛ یا اینکه دیگران مراقبشان هستند و می خواهند از کسی که از او مراقبت می کند بازخورد بگیرد .
کودکان با مرگ مادر دچار شوک عاطفی می شوند و از دیگران فاصله می گیرند .
کودکان زیر سه سال
احساس کودکان زیر سه سال به خودشان ، براساس آن توجهی است که ما به آن ها می دهیم . کودکان نیاز دارند که هر لحظه به خوبی از آنها مراقبت شود و در این سن نمی توانند درباره رفتار خود تامل کنند و درک آنرا ندارند که والدین اگر فوت می شوند داوطلبانه و به خواست خودشان نیست و بهتر است این موضوع را به کودک توضیح دهید .
کودکی که والد خود را از دست می دهد اغلب به دلیل احساسات و عواطف عمیقی که داشتند دچار شوک و حالتی بهت زده می شوند چراکه کودک هنوز مصیبت وارد شده را باور نکرده است که به اصطلاح این مرحله ، مرحله ناباروری است .
همچنین ممکن است کودک افسرده و غمگین شود و دیگر از زندگی لذت نبرد و بی حوصله و غمزده شود و علائمی از افسردگی و پرخاشگری نمایان شود ولی در آخر بعد از یک تا دو سال خود را سازگار می کند .
مرگ مادر چه تاثیری بر کودک می گذارد ؟
آشفتگی روانی یکی از مهمترین اثرات مرگ والدین که با احساس اندوه و سوگواری شدید و اضطراب و استرس مداوم همراه است که با وجود پدر یا مادر بازمانده ، کودک بهتر با این آشفتگی کنار می آید .
اغلب کودکان در این شرایط از نزدیکان خود به سختی جدا می شوند یا رفتارهای انفجاری دارند و شدت عصبانیت آنها بسیار زیاد است که در بدترین حالت کودک همیشه احساس درد یا فقدان را لمس می کند و عزت نفس او خدشه دار شده و در برقراری روابط با انسان های تازه برخورد نامناسبی دارد که در دختران موجب افزایش افسردگی و در پسران احساس استقلال می شود .
از اثرات دیگر می توان گفت مرگ زودهنگام در میان کودکانی که پدر و مادر آنها به جای مرگ طبیعی با عوامل غیر طبیعی مرده اند ؛ بیشتر است و همچنین موجب خودکشی آنها نیز می شود .
چگونه با کودکی که والد خود را از دست داده برخورد کنیم ؟
چگونگی برخورد با کودک از مهم ترین مسائل است که در این خصوص حتما باید سنجیده عمل کنید .
در برخورد با کودک او را در انتظار نگذارید و به هیچ عنوان نگویید که ( مادر یا پدر ) آدم خوبی بوده است و به سفر یا به بهشت رفته است ؛ چراکه کودک تصور می کند که آدمهای خوب میمیرند و این میل به خودکشی را در او شکل می دهد .
سعی نکنید در زمانی که کودک فرزند اول خانواده است به او مسئولیت سنگینی دهید و اگر پسر بود به او بگویید که ” تو مرد خانه هستی” زیرا این کار بار هیجانی نامطلوبی به کودک انتقال می دهد .
به کودکی که ۹ سال به بالا است اجازه دهید که در مراسم سوگواری شرکت کند و احساساتش را بروز دهد . تاثیر مرگ مادر بر کودک نه ساله قابل کنترل تر است .
توضیح مرگ مادر برای کودک
با او درباره ی اتفاقی که رخ داده صحبت کنید و به او توضیح دهید که چی شده است ؛ بطور مثال: به او بگویید که مادرت مریض بوده است و دکتر نتوانسته است راهی برای درمان او پیدا کند و موجب مرگ مادرت شده است . که بهتر است با آرامش و مهربانی به توضیح دهید ” .
در شرایط نامناسب و بحرانی تصمیمات مهمی نگیرید . بطور مثال : خانه را عوض نکنید و وسایل فرد مرده را از بین نبرید که این عاملی برای عقده ای شدن کودک می شود و می تواند در آینده او تاثیر بدی بگذارد .
چه بهتر می شود که در این شرایط ضمن مراقبت بیشتر و دادن احساس امنیت و توجه بیشتر به کودک ، یک یاد بود از متوفی به کودک داده شود و سعی کنید او را در آغوش بگیرید و به حرفها و آرزوهایش احترام بگذارید و او را تنها نگذارید .
با کودکی که والد خود را از دست داده است چه باید کنیم ؟
در قدم اول بهتر است که با تعریف ساده ای از مرگ برای او داشته باشیم و به او بگوییم که ( مادر یا پدر ) فوت شده قابل برگشت نیست و از این بابت متاسفیم ولی کاری از دستمان بر نمیاید .
کودک را به خیال پردازی نندازید و اجازه دهید با واقعیت روبه رو شود و به او اطلاعات غلط و نامفهوم ندهید .
اطمینان کودک را بدست آورید و از این طریق می توانید با احساس ناامنی او مقابله کنید .
به کودک اجازه دهید که از ترس ها و آرزوها و نگرانی های خود بگوید .
مرگ را برای کودک مبهم نکنید و مراقب کلماتی که بکار می برید ، باشید و سعی کنید مشکلات را بزرگ جلوه ندهید و از گفتن خاطرات بد بپرهیزید .
گریه کردن در مقابل کودک نباید بصورت هیجانی و وحشتناک باشد ؛ کودک با گریه شما متوجه می شود که فوت (پدر یا مادر) او برای شما نیز مهم و ارزشمند بوده است و این موجب اطمینان در او می شود .
که راهبردهای مناسب را برای تربیت فرزند خود در نظر بگیرند .