به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کودکان در بیان احساسات خود بسیار صریح و رک هستند و ممکن است احساسات عشق، نفرت، غم و حسادت را به راحتی بروز دهند. در مورد حسادت، عوامل مختلفی می توانند بر روی کودک تأثیر بگذارند و باعث بروز آن شوند. بنابراین، وقتی فهمیدید که فرزند شما حسود است باید برخورد مناسبی داشته باشید و علائم و علت های حسادت درکودکان را بشناسید و آن ها را در فرزند خود شناسایی کنید. حسادت یکی از خصوصیات ناخوشایند انسانی و آمیزه ای از ناراحتی، ترس، ناامنی، تملک و بدگمانی و یک احساس بسیار مخرب است. حسادت در کودکان در بهترین حالت، باعث می شود کودک شما به شدت ناراضی باشد. در بدترین حالت، می تواند روی خلق و خوی کودک تاثیر بگذارد. ممکن است فرزند شما نسبت به کودکان و دارایی های آن ها حسادت کند و احساسات خود را با اذیت کردن دیگران نشان دهد.
حسود بودن کودک چه نتایجی در بر دارد؟
اولین قدم برای اتخاذ بهترین روش برای رفتار با کودک حسود این است که باید بدانیم حسود بودن بر روی شخصیت کودک شما تاثیر منفی می گذارد. این موضوع به شما کمک می کند تا با یک طرز برخورد صحیح و مناسب ترین رفتار با کودک حسود نگذارید شخصیت او بیش از این تحت الشعاع قرار بگیرد. از نتایج دیگری که حسادت در بر دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- خشن شدن و تهاجمی شدن کودک
2- منزوی شدن و تنهایی مفرط کودک
3- کاهش اعتماد به نفس کودک
4- بروز اختلالات یادگیری در کودک
چگونه با کودکی که حسادت می کند، رفتار کنیم؟
تا این جا آموختیم که چه عواملی می تواند باعث ایجاد حسادت در کودک شود و این حسادت چه تاثیراتی مخربی در شخصیت و آینده کودک دارد. برای رفتار با کودک حسود باید به این نکته توجه داشته باشید که او نسبت به طرز برخورد شما کاملا حساس است و نسبت به آن چه که انجام می دهید شدیدا واکنش نشان می دهد. حفظ خونسردی و آرامش در رفتار با کودک حسود بسیار مهم است. شما می توانید برای یافتن بهترین روش با یک مشاور متخصص و مجرب مشورت کنید و با اجرای توصیه های او راهی مناسب برای رفتار با کودک حسود بیابید.
در زیر به چند مورد از روش های مهم برای رفتار با کودک حسود و طرز برخورد مناسب با او می پردازیم:
1- به حرف های فرزندتان گوش کنید.
حسادت می تواند به احساس عمیقی در فرزند شما تبدیل شده باشد. به حرف های کودک گوش بدهید و از نگرانی ها و سوال های او آگاه شوید. شنیدن نگرانی ها و ترس های او هم به شما کمک می کند تا نحوه برخورد صحیحی با کودک داشته باشید و هم باعث می شود کودک بتواند بر حسادت درونی اش غلبه کند.
2- احساسات منفی را به مثبت تبدیل کنید.
یکی از کارهای بسیار تاثیر گذاری که در رفتار با کودک حسود می توانید انجام دهید این است که افکار منفی او را بشناسید. پس از این که از افکار او کاملا مطلع شدید به او کمک کنید تا بتواند با دلیل حسادتش رو به رو شود. مثلا اگر کودک شما نسبت به یکی از همکلاسی هایش در مورد مسائل درسی حسادت می کند، به جای منع کردن، او را به تلاش بیشتر تشویق کنید.
با این نحوه برخورد، بچه حسود انرژی که قبلا صرف حسادت می کرده را صرف تلاش می کند. در این صورت با تلاش بیشتر به موفقیت می رسد و دیگر نیازی نمی بیند نسبت به همکلاسی یا دوستش حسادت بورزد.
3- روحیه همکاری او را تقویت کنید.
اگر کودک شما بیاموزد که با خواهر و برادرش یا با دوستانش همکاری کند، به مرور احساس بهتری نسبت به آن ها پیدا خواهد کرد. هر قدر این احساس مثبت در کودک تقویت شود، حسادت او کمتر می شود.
4- دست از مقایسه بردارید!
مقایسه کردن و سرکوفت زدن به هیچ وجه روش مناسبی برای رفتار با کودک حسود نیست. مقایسه کردن احساس حسادت را در کودک زیاد می کند. شما باید بدانید که هر کودک و رفتارها و ویژگی هایش مخصوص به خود اوست. مقایسه کردن از اعتماد به نفس کودک می کاهد. بچه حسود به مرور زمان منزوی می شود و نمی تواند خود را با شرایط موجود وفق دهد و به دنبال راه هایی برای نخلیه روحی خود می گردد.
به جای این که فرزندتان را با دیگران مقایسه کنید، به او بیاموزید که باید تلاشش را بیشتر کند. هر چه کودک بیشتر تلاش کند موفق تر و محبوب تر خواهد بود. کودک با تلاش به چیزهایی که می خواهد می رسد و حسادت را کنار می گذارد.
5- لوس کردن ممنوع!
این که شما به فرزندتان محبت می کنید خیلی خوب است اما باید بدانید در صورتی که بیش از حد لوس بشود، حسودتر خواهد شد. کودک شما اگر خودش را بالاتر از همه بداند به مرور به یک بچه حسود تبدیل خواهد شد. در رفتار با کودک حسود باید بدانید که اگر به برآورده کردن تمام خواسته های او ادامه دهید، حسادت او بیشتر خواهد شد. چرا که این نحوه برخورد نامناسب باعث می شود که کودک تصور کند که جایگاه بالاتری نسبت به بقیه بچه ها دارد. این تصور او در صورتی که با هم سن و سال ها و خواهر و برادرهایش معاشرت کند مخدوش خواهد شد.
کودک متوجه می شود که آنقدر که پدر یا مادرش می گفته اند نسبت به همه بچه ها بهتر نیست. در چنین شرایطی برای جبران این کمبود شروع به حسادت کردن به بقیه بچه های اطرافش می کند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی همیشه در برآورده کردن خواسته های کودک تعادل را رعایت کنید و گاهی به او نه بگویید.
6- به او رفتارهای مثبت بیاموزید.
یک روش منطقی برای رفتار با کودک حسود این است که به القا کنید که با داشتن خصلت های خوب زندگی بهتری خواهد داشت. کودک اگر عشق ورزیدن، همکاری، مهربانی و مراقبت کردن از برادر یا خواهر کوچک ترش را بیاموزد، به سمت حسادت نخواهد رفت.
هم چنین در رفتار با کودک حسود می توانید با او در مورد اثرات منفی حسادت صحبت کنید. شاید تصور کنید که کودک شما متوجه نخواهد شد. اما واقعیت این است که صحبت منطقی و آوردن دلیل های قابل فهم و قانع کننده، طرز برخورد بهتری نسبت به امر و نهی کردن است. اگر شروع کنید به فرزندتان دستور دهید او نیز صحبت های شما را نخواهد پذیرفت و حتی در مقابل آن ها مقاومت خواهد کرد. به کودک بیاموزید که در رفتارهای روزانه اش استرس نداشته باشد و به دور از اضطراب فعالیت هایش را انجان دهد.