محققان برزیلی در مدت دو سال تاثیرات نوشیدنی های رژیمی و نوشیدنی های حاوی قند را بر روی قدرت باروری زنان مورد مطالعه قرار دادند.
یافته های آنها نشان داد هر دو نوع نوشیدنی موجب می شوند که موفقیت تخمک ها در لانه گزینی در رحم کمتر شود.
به گفته محققان، بیماران باید از عوارض جانبی و احتمالی ماده قندی و شیرین کننده های مصنوعی بر موفقیت تولیدمثل آگاه باشند.
به گفته تیم تحقیق، «عمدتا مردم معتقدند شیرین کننده های مصنوعی سالم تر از قند عادی هستند و از خطرات پنهان آن آگاه نیستند.»
محققان برای کنترل سایر عواملی که ممکن است روی باروری مانند چاقی، مصرف کافئین، نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و رژیم غذایی کلی تأثیر بگذارند مراقبت کردند. نتایج به وضوح نشان داد که مقصر نوشیدنی های شیرین است.
چرا زوجینی که می خواهند باردار شوند باید به مصرف قند توجه کنند؟
تحقیقات نشان داده است که نوشیدنی های شیرین ممکن است بر کیفیت اسپرم تأثیر بگذارد که ممکن است یکی از توضیحات کاهش باروری باشد که در این مطالعه در میان مردانی که نوشیدنی های شیرین مصرف کرده اند نشان داده شده است. نوشیدنی های شیرین با تحرک پایین اسپرم در مردان جوان سالم ارتباط دارد. مدت هاست که پزشکان توصیه می کنند زنانی که قصد بارداری دارند از یک رژیم غذایی سالم برای اقدام به بارداری استفاده کنند تا سرشار از میوه و سبزیجات باشد و غذاها و نوشیدنی های پرچرب و پر قند را به حداقل برسانند.
قند بیش از حد همچنین می تواندبه سلامت عمومی آسیب بزند. نوشیدنی های شیرین با افزایش وزن، دیابت نوع 2، قاعدگی زودرس و کیفیت پایین اسپرم در ارتباط هستند. زوج هایی که قصد بارداری دارند ممکن است مصرف این نوشیدنی ها را محدود کنند.
کم کردن مصرف قند
قبل از اینکه پزشکان بتوانند دقیقاً بگویند نوشیدنی های شیرین چه تاثیری بر باروری دارد باید تحقیقات بیشتری انجام شود. با توجه به نتیجه جذاب این تحقیق ارزش دارد که روش هایی را برای کاهش نوشیدنی های شیرین در صورت بارداری در نظر بگیرید. به خاطر داشته باشید که وقتی از آب خسته می شوید گزینه هایی دارید. شما میتوانید از نوشیدنی ها و آبمیوه های طبیعی استفاده کنید. زیرا می تواند جایگزین بسیار سالم و حتی خوشمزه تری برای نوشابه های شیرین باشد. همچنین چای های میوه ای با کمی عسل اضافه شده گزینه مناسبی است.
متخصص تغذیه آلیسون هورنبی می گوید: “منابع قند را در برنامه غذایی خود شناسایی کنید، سپس تصمیم بگیرید مصرف کدام را می خواهید به کلی قطع کنید و کدام را می خواهید کمتر استفاده کنید. لازم نیست قند موجود در میوه ها و محصولات لبنی را قطع کنید، چون این غذاها حاوی مواد مغذی بسیاری هستند که برایمان خوب است.” غذاهایی که باید به دنبالشان باشید مواردی است که شامل میزان زیادی قند اضافی هستند، مانند نوشیدنی های گازدار که کالری بسیار بالایی دارند و هیچ گونه مواد مغذی مفید برای بدن ندارند. قندهای اضافی که از غذاها و نوشیدنی ها می گیرید در طول روز، نباید بیشتر از ۱۰% انرژی باشد. این مقدار حدود ۷۰ گرم برای مردان و ۵۰ گرم برای زنان است.
برچسب اطلاعات تغذیه ای روی غذاها می گوید که آن محصول، چه میزان قند اضافی دارد. اگر غذایی در ۱۰۰ گرم بیش از ۲۲٫۵ گرم قند داشته باشد، این میزان بسیار زیاد است. میزان ۵ گرم قند در ۱۰۰ گرم از یک غذا کم است. عادت کنید که برچسب روی غذاها را مطالعه کنید و با مقایسه کردن آن ها با هم، بهترین گزینه را انتخاب کنید. توجه داشته باشید قند نام های دیگری نیز دارد که ممکن است بعضی محصولات از این نام ها استفاده کنند. این نام ها عبارتند از: ساکارز، قند، فروکتوز، مالتوز، ملاس، نشاسته هیدرولیز، شکر معکوس، شربت ذرت، و عسل. برای کم کردن قند می توانید چندین تغییر کوچک ایجاد کنید، می توانید چیزهایی کم و یا چیزهایی اضافه کنید.
اهمیت کنترل قند خون در دوران بارداری
بالا بودن سطح قند خون در اوایل دوران بارداری و قبل از هفتۀ ۱۳ می تواند منجر به نقص های مادرزادی در جنین شود. همچنین این موضوع می تواند احتمال سقط جنین و سایر مشکلات مرتبط با دیابت را افزایش دهد. با توجه به اینکه در بیشتر موارد، زنان تا هفتۀ چهارم ممکن است از بارداری خود بی اطلاع باشند، کنترل قند خون پیش از بارداری بسیار اهمیت پیدا می کند. کنترل سطح قند خون در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد و بهتر است فرد آن را در محدودۀ ایده آل نگه دارد. این محدوده شامل موارد زیر است:
- قبل از غذا: ۷۰ تا ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر
- دو ساعت پس از خوردن: کمتر از ۱۲۰ میلی گرم در دسی لیتر
- قبل از میان وعدۀ زمان خواب: ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر
برای حفظ یک تعادل سالم از وعده های غذایی، ورزش و داروهای دیابت با تجویز پزشک استفاده کنید.
کنترل دیابت در دوران بارداری
بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا و حفظ سلامت مادر و کودک این است که دیابت را قبل از بارداری به طور کامل کنترل کنید. اگر از انسولین برای کنترل دیابت خود استفاده می کنید، پزشک به شما خواهد گفت که چگونه مقدار مصرف دارو را تنظیم کنید. نیاز بدن شما احتمالاً در دوران بارداری، به خصوص در طول سه ماهۀ آخر بیشتر می شود. اگر قرص می خورید، ممکن است نیاز باشد که از انسولین استفاده کنید.
استفاده از برخی داروها ممکن است بی خطر نباشد و انسولین ممکن است قندتان را بهتر کنترل کند. همچنین شما می توانید با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و توجه بیشتر به آنچه می خورید و چگونه خوردن آن از مشکلات ناشی از سطح قند خون جلوگیری کنید. از آنجا که برای نوزاد در حال رشد خود نیاز به کالری بیشتری دارید، پزشک شما می تواند به شما در داشتن یک رژیم غذایی مناسب کمک کند. همچنین انجام فعالیت بدنی مناسب و پرهیز از کم تحرکی، روش دیگری است که به کنترل قند خون شما و عوارض ناشی از آن کمک می کند.