سقف دهان شامل یک صفحه استخوانی در جلو و یک قسمت غیر استخوانی در پشت است. این ها با هم،به عنوان یک مانع بین حفره دهانی و بینی عمل می کنند. با گذشت زمان و بر اثر دلایلی این بخش از دهان ممکن است دچار ورم و برآمدگی شود. این مشکل میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد.
تورم بر روی سقف دهان ممکن است به چند علت بالقوه باشد، که بیشتر آنها با حداقل درمان حل می شود. در موارد کمتر رایج، تورم ممکن است به علت شرایط جدی تر باشد. در کنار ورم کام دهان ممکن است چندین علامت دیگر وجود داشته باشد که شاید نشان دهنده مشکل خاص و جدی باشند. مهمترین علائمی که ممکن است همراه با ورم سقف دهان بروز کنند عبارتند از:
- بولدرها یا زخمهای دیگر
- دهان خشک یا خشکی دهان
- اسپاسم عضلانی
موارد زیر در تاول زدن سقف دهان بسیار مهم و ضروری هستند که پس از مشاهده کردن آن ها باید هرچه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید :
- در برخی مواقع در مخاط دهان، نقاطی به رنگ سفید ديده مي شود. رنگ سقف دهان به طور طبیعی صورتی رنگ است پس به تغییر رنگ آن خیلی باید اهمیت داده شود .
- با مشاهده ی زخمی در مخاط دهان که دردی به همراه ندارد ، بطور مثال کناره های زبان یا کف دهان و با مراجعه ی به موقع به پزشک می توان از بیماری های احتمالی جلوگیری نمود .
- این زخم امکان دارد بر اثر ضربه ای که به دهان وارد شده، بوجود آمده باشد که پس از ۱۴ _ ۱۰ روز بهبود می یابد .
- برخی مواقع تاول های بزرگ و یا کوچکی در دهان مشاهده می شود که پس از مدتی پاره می شوند و احساس سوزش را بوجود می آورند ، این ها موارد دسته اي از بیماری هایی هستند که برخی مواقع با علائم پوستی همراه هستند
تاول زدن سقف دهان
موارد زیر در تاول زدن سقف دهان بسیار مهم و ضروری هستند که پس از مشاهده کردن آن ها باید هرچه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید :
- مشاهده ی قرمزی در دهان: وجود این قرمزی می تواند ناشی از حساسیت باشد بطور مثال پس از تعویض خمیر دندان، رنگ لثه و یا مخاط دهان تغییر کند و قرمز شود .
- امکان دارد پس از خوردن غذا و یا نوشیدنی های داغ در مخاط دهان سوختگی ایجاد شود .
- برخی دیگر از تغییر رنگ ها در دهان در زیر دندانهاي مصنوعی ايجاد مي شود که با سوزش همراه است. این مورد نوعي قارچ است که با درمان به موقع می توان آن را درمان کرد .
- گاهی تغییر رنگ بر اثر مصرف آنتی بیوتیک است که این مورد هم نشان دهنده ی قارچ داخل دهانی است .
- در برخی مواقع هم احساس سوزش و دردي در دهان به وجود مي ايد بي انكه چيزي قابل مشاهده باشد كه مي تواند دلايل بسياري از جمله ديابت، قارچ و .... باشد.
آسیب فیزیکی
یکی از شایع ترین دلایل لکه قرمز یا زخم بر روی سقف دهان ، صدمات ناگهانی مانند بریدگی یا سوختگی است. این ممکن است به دلیل نوشیدن چیزی خیلی داغ یا از خوردن غذایی باشد که به سبب آن نوعی کبودی در اثر گاز گرفتن و جویدن بوجود آید.
سایر شرایطی که می تواند منجر به آسیب فیزیکی یا کبودی دهان شوند عبارتند از :
- دندان های مصنوعی که دیگر به درستی بر روی هم نمی آیند
- لبه ی یک دندان شکسته
- پر کردن دندان ها به صورت ناهموار یا تاج ها یا پل های از قبل ایجاد شده که شکسته شده باشند
- حساسیت یا واکنش آلرژیک به مواد خاص در برخی از خمیر دندان ها یا دهانشویه ها
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند که، دو هفته به بافت آسیب دیده مهلت دهید تا دوباره احیاء شود. در صورت تداوم لکه های قرمز، توصیه می شود برای تشخیص بیماری به دندانپزشک مراجعه کنید.