معاملات کد به کد چیست؟
در بازار سرمایه ایران ممکن است هر سهم چندین سهامدار حقوقی داشته باشد. هر کدام از این سهامداران حقوقی چندین کد حقیقی هم برای معاملات خود دارند. استفاده از این کدها و نحوه خرید و فروش می تواند سیگنال های خرید یا فروش را صادر کند. در واقع، سیگنال خرید وقتی صادر می شود که سهامدار حقوقی با کد حقوقی خود می فروشد و با کد حقیقی خود خرید می کند. با این حرکت سهامدار حقوقی احتمال می رود که برای سهم برنامه های خاصی داشته باشد.
انواع کد به کد کردن در سهام یک شرکت به چه صورت است؟
کد به کد کردن با حالت های مختلف می تواند انجام شود که شامل کد به کد از حقیقی به حقیقی، از حقوقی به حقیقی، از حقوقی به حقوقی و از حقیقی به حقوقی است. یکی از مهم ترین این حالات کدبه کد کردن در سهم از حقوقی به حقیقی است که معمولا با یک هدف خاص در سهم صورت می گیرد.
- سیگنال خرید: فروش با کد حقوقی و خرید با کد حقیقی
- سیگنال فروش: فروش با کد حقیقی و خرید با کد حقوقی
- خرید و فروش با کد حقوقی
- خرید و فروش با کد حقیقی
در دو حالت آخر، موقعیت حمایتی و مقاومتی سهم و همچنین نسبت های بین خریداران و فروشندگان اهمیت بیشتری پیدا می کند. مثلا اگر یک حقیقی فروشنده بود و چندین نفر خریدار، درصد نزولی بودن سیگنال قدرت می گیرد.
معاملات بلوکی چیست؟
معاملات در بازار اوراق بهادار به خرد، بلوک و عمده تقسیم می شوند. در معاملات بلوک و عمده، حجم بیشتر و قابل توجهی از سهام شرکت، معامله می شود. قیمت سهام این نوع معاملات معمولا از معاملات خرد بالاتر است و سازوکار انجام معامله و تسویه نیز تفاوت هایی با معاملات خرد دارد. معامله عمده بر اساس زمان تسویه بها به دو نوع «عادی» و «شرایطی» تقسیم می شوند. فرایندی که طی آن، سهام موضوع فروش به خریداران بالقوه عرضه شده و در نتیجه، آن سهام در سیستم معاملاتی خریداری می شود. میان معاملات عمده عادی و عمده، شرایط مشترکی وجود دارد. اما شیوه تحقق معاملات عمده شرایطی، روال متفاوتی را طی می کند. در معاملات عمده عادی، مبادله طرفین، ظرف ۳ روز انجام می شود. اما در معاملات عمده شرایطی، در حالی که انتقال سهام در زمان قطعیت معامله صورت می گیرد، پرداخت بخشی از بها، خارج از سازوکار بورس یا فرابورس و به صورت مدت دار انجام می پذیرد.
شکل زیر فرآیند معاملات بلوکی را نشان می دهد:
معامله بلوکی، معاملاتی است که در آن قوانین مربوط به محدودیت حجمی و محدودیت قیمتی رعایت نمی شود.این نوع معامله، سفارشی است که برای خرید و فروش بخش بزرگی از یک نوع اوراق بهادار مانند سهام یک شرکت ثبت می گردد. معامله بلوکی شامل تعداد زیادی از سهام یا اوراق مشارکت است که با یک قیمت تعیین شده بین خریدار و فروشنده، خارج از بازار بورس یا فرابورس، برای کاهش تأثیر چنین معامله بزرگی بر قیمت جاری سهم در بازار، انجام می شود.
نحوه مشاهده معاملات بلوکی
معاملات بلوکی در سایت مدیریت فناوری بورس قابل مشاهده می باشد. توجه داشته باشید در دیده بان سایت مدیریت فناوری بورس، نمادهایی که کنارشان عدد «۲» زده شده، به این معنی است که معامله بلوکی روی آن ها صورت گرفته است.
ساعات معامله و دامنه نوسان در معاملات بلوکی
ساعات معامله در معاملات بلوکی مانند بازار عادی می باشد.دامنه نوسان مجاز قیمت معاملات بلوکی شبیه به بازار معاملات خرد است که قیمت مرجع روزانه برای بازار معاملات بلوک، شبیه به قیمت مرجع همان روز بازار عادی می باشد.توجه داشته باشید که معاملات بلوکی به روش حراج ناپیوسته و هر ۵ دقیقه یک بار برگزار می شود همچنین لازم به ذکر است که سایر شرایط معاملات بلوک همانند معامله در نماد اصلی می باشد.
تفاوت معاملات کد به کد و بلوکی در چیست؟
- معاملات بلوکی کارمزد کارگزاری ندارد ولی کد به کد کارمزد دارد. به همین علت معاملات کدبه کد مهم تر از معاملات بلوکی است.
- کاربرد معاملات بلوکی فقط برای شاخص سازی است ولی هدف از معاملات کد به کد پیاده کردن برنامه های خاص است.
- معامله بلوکی یک معامله در یک ثانیه است ولی معاملات کد به کد چندین معامله در یک ثانیه است.
همواره به یاد داشته باشید که… با توجه به اینکه کد به کد کارمزد دارد و مقداری پول از جیب بازیگردان خارج می شود، اینکه در سطوح حمایت یا مقاومت کد به کد صورت گرفته می تواند قابل اهمیت باشد. زمانی که در نمادی این نوع معامله انجام می شود تعداد خریدار و فروشنده نیز دستخوش تغییراتی می شود که نشان می دهد معامله بین عده ای خاص انجام شده است. بنابراین هرگاه به این نتیجه رسیدید که در نمادی کدبه کد سهام انجام شده است حتماً معاملات سهم را رصد کنید و به دنبال یافتن سیگنال خرید یا فروش در سهم باشید. چرا که درک کد به کد سهام در معاملات می تواند موقعیت های مناسبی را برای سرمایه گذار ایجاد کند.