به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،قبل از اینکه به سوال ترمز اضطراری چیست پاسخ بدهیم باید با اهمیت ترمز اضطراری آشنا شویم. ترمز اضطراری را میتوان انقلابی در امنیت خودرو دانست؛ کافیست یکبار تصادفی با درصد خطای کم داشته باشید تا از اهمیت ایمنی خودرو مطلع شوید. ایمنی را میتوان مهمترین موضوع یک خودرو دانست زیرا هرچقدر خودرو از لحاظ موتوری قدرتمند و از لحاظ ظاهری زیبا باشد، تا وقتی که ایمنی بالایی نداشته باشد نباید سوار آن خودرو شد.
دلیل این مسئله نیز آن هست که ایمنی خودرو واسبته به جان سرنشینان و عزیزان ما هست و اگر ایمنی خودرویی بالا نباشد ممکن هست جان عزیزانمان بخطر بیفتد. به همین دلایل هست که غول های خودروسازی جهان روز به روز در پی بالا بردن ایمنی خودروهای خود هستند و بر سر این موضوع با همدیگر رقابت دارند.
قبل از اینکه در مورد ترمز اضطراری بخاهیم اطلاعاتی به شما بدهیم خوب است بدانید که یکی از تدابیری که شرکت های خودروسازی در تمامی جهان برای بالا بردن ایمنی خودروهای خود درنظر میگیرند، ترمز اتوماتیک خودرو یا همان AEB هست. نکته جالب اینجاست که این قطعه هزینه ای زیر 500 هزار تومان دارد و همین آپشن زیر 500 هزار تومانی میتواند در خیلی از مواقع جان شما و عزیزانتان را نجات دهد.
حدود 95 درصد از خودروهای جدید به آپشن ترمز اتوماتیک خودرو مجهز هستند و طبق شنیده هایی گفته شده که AEB یکی از مهمترین دلایل برای گرفتن 5 ستاره در تست های ایمنی استانداردی مانند euroncap هست.
ترمز اضطراری آپشنی معجزه آسا است که از کشته شدن تعداد زیادی از سرنشینان جلوگیری کرده است. طبق آمارهای ثبت شده، ترمز اتوماتیک از کشته شدن 5000 نفر و زخمی شدن 50000 نفر جلوگیری کرده است و بدون شک می توان ترمز اضطراری را مرحمی برای خودروها دانست که سیل عظیمی از انتقادها را برای ایمنی پائین خودروها رفع شده است.
ترمز اضطراری چگونه کار می کند؟
ساده ترین سیستم های ترمز اضطراری برای جلوگیری از برخورد و یا کاهش شدت تصادف در سرعت های پایین کاربرد دارد. سیستم های پیشرفته تر در سرعت های بالا هم عمل می کنند و بدین ترتیب از رخ دادن تصادفات شدید که منجر به آسیب دیدگی و یا مرگ می شوند، جلوگیری می کنند. بهترین سیستم های ترمز اضطراری می توانند علاوه بر جلوگیری از تصادف با خودروی جلویی، عابران پیاده، دوچرخه سوارها و موتورسیکلت ها را هم شناسایی کرده و از برخورد با آنها جلوگیری کنند.
سیستم های AEB از سنسورها برای شناسایی موانع و ارزیابی احتمال برخورد استفاده می کنند. این سیستم معمولا با استفاده از علائم دیداری (نشانگرهای روی کیلومترشمار) و علائم شنیداری (صدای هشدار)، احتمال برخورد و ترمز گرفتن را به راننده اطلاع می دهد و اگر راننده نتواند پدال ترمز را فشار دهد، خود سیستم به صورت خودکار وارد عمل شده و ترمز می کند.
این سیستم ها سال ها است وجود دارند و از فناوری کروز کنترل تطبیقی برای افزایش ایمنی استفاده می کنند. ولوو یکی از پیشگامان استفاده از این فناوری بود. این شرکت خودروسازی سیستم ایمنی خود را با نام ایمنی شهری (City Safety) در سال ۲۰۰۸ معرفی کرد و این سیستم روی ولوو XC60 SUV) نصف شد. همان طور که از نامش پیدا است و مثل بیشتر سیستم های اولیه ترمز اضطراری، وظیفه این سیستم حفظ ایمنی در رانندگی شهری و با سرعت های پایین بود.
این سیستم در سرعت های ۳ تا ۳۰ کیلومتر بر ساعت عمل می کرد. اولین نسل سیستم ایمنی شهری طوری به گونه ای طراحی شده بود که اگر اختلاف سرعت دو خودرو کمتر از ۱۴ کیلومتر بر ساعت باشد، از تصادف جلوگیری کند و اگر اختلاف سرعت بیشتر باشد، فقط شدت تصادف را کاهش دهد.
بنابراین هدف این سیستم کاهش شدت تصادفات بود و نه اینکه از تصادف با سرعت بالا جلوگیری کند. با این حال، میزان تصادفات ولوو ایکس سی۶۰، ۲۳ درصد کمتر از سایر خودروهای شاسی بلند بود.
سرعت پیشرفت فناوری ترمز اضطراری از سال ۲۰۰۸ به بعد افزایش پیدا کرده است. سیستم اولیه ایمنی شهری از سنسور لیدار استفاده می کرد. اما در حال حاضر سیستم های ترمز اضطراری از رادار و دوربین و یا ترکیبی از این دو برای ترمزگیری در سرعت های بالا استفاده می کنند.
سیستم های ترمز اضطراری جدید نه تنها هوشمندتر شده اند، بلکه قدرت ترمز بیشتری نیز دارند. نیروی ترمز سیستم های AEB اولیه ۰.۵-۰.۶G بود، در صورتی که نیروی ترمزهای مدرن به ۱G رسیده است.
چرا خودروها باید به ترمز اضطراری مجهز شوند؟
تحقیقی در صنعت بیمه آمریکا درباره تاثیر سیستم ترمز اضطراری انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که آمار تصادفات خودروهایی که دارای سیستم ترمز اضطراری هستند، ۱۰ تا ۱۴ درصد نسبت به سایر خودروها کمتر است. همچنین، سیستم رانندگی بین خطوط تاثیر کمی در کاهش تصادفات داشته است.
همچنین تحقیقات دانشگاه آدلاید استرالیا نشان می دهد که AEB می تواند میزان تصادفات منجر به مرگ را ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داده و از رخ دادن تصادفات منجر به جرح نیز به میزان ۲۵ تا ۳۵ درصد جلوگیری کند.
ترمز اضطراری چه تاثیری بر حفظ جان عابران پیاده و دوچرخه سواران دارد؟
سیستم های ترمز اضطراری جدید می توانند برای حفظ جان عابران پیاده و دوچرخه سواران موثر باشند. این پیشرفت به خاطر تغییر در نوع سنسورها ایجاد شده است. امروزه، بیشتر سیستم های AEB از رادار و دوربین استفاده می کنند.
رادار می تواند مکان، فاصله و جنس شی را شناسایی کند اما نمی تواند تشخیص دهد که آن شی، عابر پیاده است و یا دوچرخه سوار و یا خودرو. به همین دلیل دوربین ها نیز به سیستم ترمز اضطراری اضافه شده اند تا عابر پیاده و یا دوچرخه سوار را شناسایی کنند.
به عبارت دیگر، سیستم های ترمز اضطراری مدرن می توانند عابر پیاده، دوچرخه و خودرو را تشخیص دهند و شناسایی کرده و رفتار هر کدام از این موارد را نیز پیش بینی کنند.
چرا همه خودروها ترمز اضطراری ندارند؟
اگرچه ممکن است هزینه های این سیستم برای بعضی شرکت های خودروسازی کوچک زیاد باشد، اما بیشتر شرکت های بزرگ به دلیل تولید خودرو در تعداد زیاد می توانند هزینه این سیستم را به راحتی مدیریت کنند.
مانع دیگری که جلوی استفاده از این فناوری را می گیرد، رانندگان هستند. رینگ های آلیاژی، نمایشگرهای لمسی سیستم سرگرمی و اطلاعات و سانروف و سقف پانوراما جذابیت بیشتری برای رانندگان دارند تا فناوری هایی که قابل لمس کردن و دیدن نیستند و شاید از آنها استفاده ای نشود. فقط ۱.۶ درصد از خریداران خودروهای جدید، ترمز اضطراری را به عنوان یکی از امکانات اتومبیلشان انتخاب می کنند.
به همین دلیل سازمان ها تلاش دارند تا استفاده از ترمز اضطراری را اجباری کنند و همچنین حق بیمه خودروهایی که دارای این فناوری هستند، ۱۰ درصد کمتر از سایر خودروها محاسبه می شود.