شیر دهی به دورانی گفته می شود که نوزاد تازه متولد شده از شیر مادر تغذیه می کند. در این دوران نوزاد به صورت مستقیم از پستان مادر شیر را دریافت می کند. با وجود این که شیر دادن به نوزاد می تواند برای مادر و نوزاد بسیار مفید باشد، اما معمولا ممکن است مشکلاتی نیز در این بین به وجود بیاید.
ریزش مو یکی از شایع ترین مشکلاتی به شمار می رود که مادران شیرده با آن مواجه می باشند. البته صرفا شیر دادن بانوان باعث بروز مشکل ریزش مو نبوده و ممکن است، عواملی به غیر از شیر دهی، در این بازه زمانی باعث ریزش مو در خانم ها بشود. کنترل و مقابله با ریزش مو در دوران شیر دهی یکی از مواردی است که خانم های باردار باید پس از زایمان و شروع دوران شیر دهی به نوزاد، توجه بسیار زیادی به آن داشته باشند. زیرا مشکلاتی مانند ریزش مو برای خانم ها بسیار سخت تر از آقایان بوده و کمتر خانمی می تواند با مشکل ریزش مو کنار بیاید.
ریزش مو در دوران شیردهی معمولاً از سن دو تا چهار ماهگی نوزاد آغاز می گردد . ریزش موی سر پس از زایمان امری شایع در زنان بشمار می رود . در حالت عادی حدود 90درصد موهای سر انسان در حال رشد و 10 درصد باقیمانده در حال استراحت می باشند. موهایی که در حالت استراحت هستند بین یک تا چهار ماه می ریزند و پس از آن دوباره وارد فاز رشد می شوند و در عوض موهای دیگری به استراحت خواهند پرداخت. این جابجایی مداوم و پیوسته موها در حالت معمول باعث می شود که شخص متوجه تغییری در میزان ریزش موهایش نشود . در حالت هایی که میزان موهای در حال رشد و موهای در حال استراحت تغییر کند ریزش موهای سر بیشتر به نظر خواهد رسید .
در دوران بارداری سطح هورمون های بدن شخص باردار بالا می رود و این هورمون ها بر روی ریشه های مو تأثیرگذار خواهد بود و باعث می شود تعداد موهای در حال رشد بیشتر از موهای فاز استراحت باشد .و اکثر خانم ها در این دوران با موهایی پر پشت تر و با حالت بهتری به نظر می رسند.پس از زایمان و در اثر کاهش سطح هورمون ها یک باره باعث می شود که تعداد زیادی از موها وارد فاز استراحت شوند و ریزش پیدا کنند . معمولاً ممکن است چند ماه تا یک سال پس از زایمان نیز این ریزش موها ادامه داشته باشد . گاهی این مسئله به حدی شدید است که باعث کاهش تراکم موهای سر می شود.اما به مرور زمان سیکل رشد و استراحت موها به حالت طبیعی برمی گردد و ریزش موها کاهش یافته و تراکم مو نیز به حالت قبل بازمی گردد.
معمولاً در تصور عامه ریزش مو پس از زایمان به غلط به شیردهی نسبت داده می شود. در صورتی که ارتباطی بین شیردهی و ریزش مو وجود ندارد . و این ریزش مو در مادرانی که کودک خود را با شیر خود تغذیه نمی کنند نیز به همان اتفاق می افتد . حتی میزان ریزش مو در مادرانی که شیر نمی دهند و یا خانم هایی که دچار سقط شده اند با مادران شیرده برابر است.
برای جلوگیری از ریزش موی ناگهانی و کمک به تقویت و سلامت آنها پزشکان راهکار های زیر را به نومادران توصیه می کنند.در این زمان از مصرف شامپو های نرم کننده خودداری کنید، زیرا به دلیل اثر گذاری ویژه بر ساقه های مو و بسته شدن کوتیکول های مو اینگونه به نظر می رسد که حجم مو کاهش یافته است.اگر نیاز ضروری به استفاده از نرم کننده دارید تنها انتهای ساقه مو ها را به نرم کننده آغشته و به سرعت مو ها را آبکشی کنید.
دگرگون کردن آرایش موها، کوتاهی آنها یا فرم دادن به مو ها به شیوه ای که مو ها پرپشت به نظر برسند هم می تواند سبب کاهش استرس و نگرانی مادران شود.
در دوران شیردهی به دلیل ورود مواد شیمیایی و دارو ها به جریان خون مادر و در نهایت شیر او، مصرف تمامی دارو ها و محلول های موضعی مجاز نیست و در صورت ادامه یافتن ریزش موی سر مادر باید به متخصص مراجعه کند تا دارو های ایمن در این دوران برای او تجویز شود.
در این زمان به دلیل شیردهی، مادر باید توجه ویژه ای به رژیم خوراکی خود داشته باشد و در رژیم خوراکی روزانه خود مصرف انواع مواد خوراکی سالم، چون لبنیات، غلات، حبوبات، میوه، سبزیجات، مواد پروتئینی کم چرب، دانه های آجیل (درصورت نداشتن آلرژی به آنها) و انواع آبمیوه های طبیعی و تازه و دمنوش های گیاهی سالم را قراردهد.به تدریج همزمان با رشد کودک و شروع تغذیه او با خوراک های تغذیه ای کمکی، نیاز به شیردهی کمتر می شود و به این ترتیب ریزش موی مادران کاهش می یابد.