ساعدنیوز
ساعدنیوز

یک بام و دو هوای دولتی ها در بکارگیری خودروهای برقی/ چرخ اتومبیل های برقی نمی چرخد!

  شنبه، 12 اسفند 1402 ID  کد خبر 377843
یک بام و دو هوای دولتی ها در بکارگیری خودروهای برقی/ چرخ اتومبیل های برقی نمی چرخد!
ساعدنیوز: وزیر صنعت، معدن و تجارت در شرایطی مانور بسیاری بر روی بکارگیری خودروهای برقی در خیابان های ایران می دهد که وزارت نیرو، علاوه بر عدم اعلام آمادگی برای تامین برق این خودروها، بر این نکته پافشاری می کند که تعرفه های تجاری را برای محاسبه قیمت برق مصرفی این خودروها اعمال خواهد کرد.

به گزارش ساعدنیوز به نقل از اقتصاد آنلاین، یکی از سیاست‌هایی که دولت سیزدهم بر روی آن تاکید دارد و وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز بارها و بارها بر روی اجرای آن پافشاری کرده است، توسعه خودروی برقی در ایران است. سیاستی که گویا بسته حمایتی درستی برای آن تعریف نشده؛ چراکه حتی در تعرفه انرژی مورد استفاده در این صنعت نوپا نیز، هیچ تخفیف یا شرایط ویژه‌ای بعنوان مشوق افراد برای حرکت به سمت استفاده از خودروی برقی در نظر گرفته نشده است.

چندی پیش مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر، با اشاره به نحوه محاسبه تعرفه برق خودروهای برقی، اعلام کرد که تعرفه شارژ این خودروها در رده تعرفه تجاری قرار گرفته است و محاسبات به این شیوه انجام خواهد شد. او تامین برق مورد نیاز خودروهای برقی را هم مشروط به فراهم بودن امکان دسترسی دانست.

بررسی های خبرنگار اقتصاد آنلاین نشان می دهد که در حال حاضر تعرفه برق واحدهای تجاری 5 هزار و 470 ریال یا معادل 547 تومان به ازای هر کیلووات ساعت تعیین شده است که این رقم در مقایسه با تعرفه برق خانگی، بیشتر است؛ اما سوال اینجا است که آیا نیاز نیست دولت برای توسعه یک صنعت نوپا در کشور مشوق‌هایی در نظر بگیرد یا اصولا دلیل عدم تخصیص برق ارزان به خودروهای برقی چیست؟

یک بام و دو هوای دولتی ها در مورد خودروهای برقی

امیرحسن کاکایی، کارشناس خودرو در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین می گوید: مشکل ما این است که هر واحد دولت به صورت جزیره‌ای تصمیم می‌گیرد؛ وزیر صمت کار خودش را می‌کند و زحمت خودش را می‌کشد، وزیر نیرو هم کار خودش را می‌کند. البته این یک اشکال است.

وی با تاکید بر اهمیت سرمایه‌گذاری سنگین برای توسعه خودروهای برقی ادامه داد: ما باید در وضعیت فعلی اولویت‌بندی داشته باشیم؛ هر چند متاسفانه در اولویت‌های خود دچار اشکال هستیم و به‌ طور مشخص اگر قرار است آلودگی کم شود، مصرف سوخت کاهش یافته و بهره‌وری کل مجموعه بالا رود، اولویت اول باید توسعه حمل و نقل عمومی داخل و بیرون شهری باشد.

کاکایی گفت: ما سال‌ها است در توسعه حمل و نقل ریلی چه داخل و چه بیرون شهرها ضعیف هستیم و دلیلش هم کمبود پول است. اگر پول داشتیم باید اول حمل و نقل ریلی را توسعه بدهیم. اگر حمل و نقل عمومی را توسعه بدهید، خودبخود نیاز به حمل و نقل خصوصی کاهش می‌یابد.

خودروی برقی در ایران، بدون آینده؟

این کارشناس خودرو ، صنعت خودروی برقی را بدون کمک‌ها و مشوق‌های دولتی، بدون آینده توصیف کرد و افزود: تمام دنیا سال‌هاست که برای توسعه خودروی برقی مشوق می‌دهند، برنامه‌ریزی کرده و کارهای زیربنایی و روبنایی انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: تازه اکنون در سال 2023 و 2024 استفاده از خودروهای برقی در حال شتاب گرفتن است. البته این شتاب هم در دنیا به زودی می‌خوابد و قرار نیست به این شکل ادامه یابد.

کاکایی ادامه داد: بدون مشوق‌های دولت و برنامه‌ریزی‌های زیرساختی امکان ندارد که خودروی برقی در ایران پا بگیرد.

وی عدم تولید و توسعه خودروی گازسوز در ایران را یک مثال عینی پیش روی جامعه دانست و گفت: در حال حاضر کمتر از 10 درصد خودروهای تولید داخل گازسوز هستند. در حالی که این خودرو از نظر سوخت به صرفه است و توسعه خودروی گازسوز جزء سیاست‌های دولت بوده است.

کاکایی با اشاره به تلاش‌های انجام شده در سال 85 و 86 برای توسعه خودروهای گازسوز بیان کرد: با وجود فشاری که روی صنعت خودرو آوردیم تا تولید خودروی گاز سوز را بالا ببرد، شبکه گسترده گاز هم در کشور داشتیم و روی دریایی از گاز بودیم اما یکباره با ورود خودروهای گازسوز به چرخه مصرف با کمبود گاز روبرو شدیم.

وی اضافه کرد: در همان مقطع هم دولت مجبور شد سرمایه‌گذاری سنگینی انجام دهد. کاش کسی در کشور حسابرسی می‌کرد تا ببیند آیا این سرمایه‌گذاری‌ها درست بوده است؟

نبود شبکه برق برای توسعه خودروی برقی

این کارشناس خودرو، برقی سازی خودروها در شرایط فعلی با توجه به سبد انرژی که برای تولید برق داریم و وضعیت شبکه برق، اقدامی نادرست دانست و تاکید کرد که این سیاست به ضرر کشور تمام می‌شود.

وی افزود: در آمریکا و چین راندمان نیروگاه برق و شبکه این کشورها بالاتر از ایران است. انرژی پاک در سبد انرژی‌شان قرار دارد. شرایط آنها مثل ایران نیست که در مقاطعی از سال ناگزیر باشند مازوت بسوزانند.

کاکایی ادامه داد: واقعیت این است که قیمت خودروی برقی خیلی گران‌تر از خودروی معمولی است. خودروی برقی را باید وارد کنیم. زیرا امکان داخلی سازی تکنولوژی باطری را تا مدت‌ها نخواهیم داشت. بردهای الکترونیکی و برخی قطعات حتما باید از خارج وارد شود. در بهترین حالت می‌توانیم خودروی مونتاژی برقی داشته باشیم.

وی با تاکید بر قیمت بالاتر خودروهای برقی نسبت به بنزین سوز، یادآور شد: قیمت بهره‌برداری در خودروهای برقی بالاتر است. هزینه تعمیر و نگهداری در این خودروها بالاست و این قبیل خودروها در تصادفات، استانداردهای خاص خود را دارند که همه باید رعایت شود. رعایت این نکات زیرساخت می‌خواهد.

نیاز به شبکه برق جدید برای توسعه خودروی برقی

این کارشناس خودرو گفت: شارژر خودروی برقی چیزی حدود 100 آمپر برق می‌خواهد. کابل بسیار ضخیم با مصرف مس بالا نیاز دارد و باید کابل سنگین برای ایستگاه‌ها تدارک دیده شود. بر اساس محاسباتی که در دنیا انجام شده است، برای توسعه خودروی برقی تا انتهای 2030 باید معادل شبکه برقی فعلی دنیا دوباره بوجود آید تا بتوانیم این خودرو را به ناوگان حمل و نقل اضافه کنیم.

وی ادامه داد: ما در تابستان برای تامین برق خانگی مشکل داریم و نمی‌توانیم به دارنده خودرو بگوییم که یک ماه از سال از خودروی خود استفاده نکند.

کاکایی بیان کرد: یکی از علت‌هایی که به درستی وزارت نیرو تعرفه تجاری برای خودروی برقی گذاشته است، این است که معتقد است هرکس قصد استفاده از خودروی برقی را دارد، باید پول آن را بدهد.

خودروی برقی اقتصادی نیست

این کارشناس خودرو با تاکید بر اینکه طرح وزیر صمت برای خروج صنعت خودرو از حالت بن بست به مراتب بهتر از پیشنهاد نمایندگان برای واردات خودروی دست دوم است، توسعه خودروی برقی در ایران را در حد تئوری درست دانست.

وی افزود: از نظر تکنولوژیک توسعه خودروی برقی حرف قشنگی است اما مشکلی که ما مهندسان داریم، این است که برای هرچیزی یک راه حل داریم ولی به اقتصادش توجه نمی‌‎کنیم.

به اعتقاد کاکایی پرسش‌های زیادی در زمینه توسعه خودروهای برقی مطرح است. از آن جمله اینکه قرار است پول این سرمایه‌گذاری را از کجا بیاوریم؟ و این سرمایه‎گذار از کجا می‌آید؟

وی ادامه داد: جایی مثل رنو در پنج سال 16 میلیارد دلار برای تولید خودروی برقی سرمایه‌گذاری می‌کند. فولکس هم همین‌طور سرمایه‌گذاری چندین میلیارد دلاری می‌کند. از سوی دیگر برای استفاده از خودروی برقی باید شبکه برق توسعه یابد که نمی‌دانیم عدد دقیق سرمایه مورد نیاز آن چقدر است.

این کارشناس خودرو تاکید کرد: اگر ما در تابستان مشکل کمبود برق داریم به دلیل نبود تکنولوژی و توان داخل نیست بلکه ما پول نداشته‌ایم به همین خاطر نتوانستیم شبکه خود را توسعه دهیم.

او ادامه می‌دهد: تولید خودروی برقی چندین میلیارد دلار اعتبار برای توسعه زیرساخت نیاز دارد. اعتبارات مورد نیاز برای زیرساخت و بحث مشوق‌ها هم که یک مبحث جداگانه است.

کاکایی یادآور شد: برای ورود به عصر خودروهای برقی باید سرمایه‌گذاری کامل انجام شود و نمی‌توان از محل صرفه‌جویی سوخت منابع آن را تامین کرد. زیرا با فرض جایگزین کردن خودروهای سواری، مصرف سوخت در اتوبوس‌ها و موتورسیکلت‌ها به قوت خود باقی می‌ماند.

وی گفت: بالای 10 تا 15 میلیارد دلار در سال نیاز به سرمایه‌گذاری برای توسعه خودروی برقی داریم.

این کارشناس خودرو، با اشاره به ارزبری بالاتر خودروی برقی برای تولید در داخل نسبت به خودروهای بنزین سوز گفت: ورود به عصر خودروهای برقی در ایران نیاز به سرمایه‌گذاری جدی دارد. ایده خوبی است اما سئوال اصلی این است که این سرمایه از کجا می‌آید؟ آیا تولید این خودرو اقتصادی است؟ و آیا اصلا اولویت کشور این است؟

وی بیان کرد: اگر در کشور پول اضافه وجود دارد باید صرف توسعه اتوبوس برقی و یا نظام ریلی شود. توسعه اینها از تولید خودروی سواری برقی واجب‌تر است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (146 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (101 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (99 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (93 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (85 نظر) شهربانو منصوریان: زنگ زدم به همسرم گفتم باید رضایت نامه خروج بدی گفت نمیدم منم گفتم بلیت پرواز میگیرم برمیگردم کتک سفتی بهت میزنما😂+فیلم (63 نظر) نگاهی به استایل بسیجی رؤسای جمهور ایران در زمان جنگ: از آیت الله خامنه ای تا مسعود پزشکیان +تصاویر (60 نظر) هادی ساعی: هیچ منتی سر مبینا نعمت زاده نیست او میتواند تحصیلاتش را ادامه بدهد/ او خودش بیخیال رشته پزشکی شد!+فیلم (58 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (54 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (47 نظر) هزینه هنگفت تزئینات لاکچری توالت فرح در دوره پهلوی + سند/ رسیدگی به تزئینات توالت ملکه از رسیدگی به اوضاع برق و آب مردم واجبتر بوده (45 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (42 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) یک شب زباله‌گردی؛ درآمد خالص یک زباله‌گرد چقدر است؟ / قیمت کدام ضایعات بالاتر است؟ (36 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه نوید محمد زاده برای فرشته خانوم، نور زندگی اش+عکس/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (36 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 11 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 11 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 11 آذر ماه 1403
دروغ جالب جورجینا در اولین قرار عاشقانه با رونالدو/ کریستیانو به من گفت می‌خواهی با من برای شام بیایی؟...
خلاقیت تحسین برانگیز مقامات قطری با زباله های جام جهانی/ این کار واقعا هوشمندانه و جالب بود!
فال ابجد روزانه یکشنبه 11 آذر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 11 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 11 آذر 1403 + فیلم
دلجویی به سبک قطری ها؛ حضور مدیران باشگاه الریان و بازیکن بلژیکی برای دیدار با کاپیتان پرسپولیس+عکس
پژمان بازغی: یک بخشی از فوتبال ایران عادل فردوسی پور است/ پرسپولیس در حد تیم‌های آسیایی نیست!
دستگیری کلاهبردار حرفه ای رسیدساز جعلی در تبریز
مرحوم هاشمی رفسنجانی اسب خارجی خودش را برای استفاده در این فیلم سینمایی اهدا کرد
کشف بیش از 3 تن کود شیمیایی قاچاق در مراغه
تقدیر و قدردانی فرمانده تیپ 45 نیرو از حضور گسترده و چشمگیر مردم ر مراسم چهلمین روز شهادت شهید شاهرخی
چگونه عادت هله‌ هوله‌ خوردن کودکمان را ترک بدیم؟ / 5 روش مسالمت آمیز برای ترک تنقلات از عادت غذایی کودک
منتخب روز   
زیبایی خیره‌کننده‌ی گردنبند الماس و زمرد قمرالسلطنه، دختر فتحعلی شاه قاجار/ 200 سال گذشته و هنوز رودست اینهمه زیبایی نیومده👌 اسامی 20 خودروی وارداتی ویژه فروش آذر اعلام شد+ جدول و جزئیات احمدرضا عابدزاده : وقتی برای ادامه درمان راهی سوئد شدم به من گفتند مشکل من را از هر چند میلیون نفر فقط یک نفر دارد! از زباله تا سرمایه: چگونه با خرید و فروش ضایعات درآمد داشته باشیم؟ از بازار چه خبر؟ | بازار ارز تهران در انتظار سیگنال‌های مثبت از مذاکرات هسته‌ای نگاهی به کیک تولد حسین رضازاده با خلاقیت تحسین برانگیز اُوستا قنّاد در طراحی کیک +عکس/مبارکاا باشه واکنش جالب رهبر معظم انقلاب به شعر طنز یک شاعر در دیدار با شاعران و اهالی فرهنگ و ادب + ویدئو (ویدئو) میکسی جذاب از سوتی‌های خنده‌دار بهنوش بختیاری از پخش زنده تا جوکربانوان/ مهران مدیری: تو 4 لیبریتی هستی، سلبریتی ماییم! دختر پینگ پنگ باز ایرانی در کشور غریب ناپدید شد دعا و نیایش؛ بخش 2/ اجابت خواسته‌ها با دعای سمات در عصر جمعه تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟